cervesa artesana, cervesa, gastronomía, beure, Boira, Ponent, Lo Vilot, La vella carabana, Republiq, Genó, Perot, Matoll, Ctretze,

Foto: 

Cedida
Encara no coneixes les cerveses artesanes de Ponent?

La cervesa artesana, el nèctar de Ponent

Us presenten 8 cerveses artesanes 'made in' Ponent
Cristina Mongay
,
14/10/2016
Menjar i beure
L’octubre és potser un dels mesos més ‘cervesers’ de tot l’any. A Munich, i en moltes altres ciutats i països del món, es celebra l’Oktoberfest, una festa popular d’origen bàvar que vetlla pel patrocini i la degustació d’aquesta beguda espirituosa. De moment, a Ponent no es celebra oficialment aquest trobada, però el cert és que en les darreres setmanes hem pogut participar en diverses iniciatives cerveseres que s’han realitzat també per promocionar aquest producte (per exemple, la Ruta de la Cervesa de Lleida o la Fira de la Cervesa). En tot cas, en els darrers temps, a les nostres terres han anat sorgint un seguit de marques de cervera que han volgut allunyar-se de la producció més industrial i posar èmfasi en l’artesania, en el producte de proximitat i la petjada més autòctona. Ja les coneixes? T'en presenten 8 d'elles!

1. Cervesa Ponent de Seró
Cerveses Ponent neix l’any 2012 a Seró, a Artesa de Segre, i l’any 2014 va començar la seva activitat en un obrador propi.

Elabora quatre varietats de cervesa concebudes especialment per acompanyar els àpats: la Ponent de Blat, una Weissbier per als aperitius; la Ponent Abadia, una Dark bier per marinar amb verdures, fruites, carns i formatges curats; la Ponent Starlight, per acompanyar carns i formatges curats; i la Ponent Dolmen, per carns guisades o a la brasa, caragols i postres de xocolata.

Totes les cerveses de Ponent estan molt vinculades al territori, però especialment la Ponent Starlight, inspirada en el Parc Astronòmic Montsec d’Àger; i la Ponent Dolmen, vinculada a les Estàtues-Menhir de Seró.

Més informació aquí


2. Cervesa Ctretze Pirineus
CTretze Pirineus neix el 2014 amb l’objectiu de produir una cervesa artesana de qualitat que posicioni el Pallars Jussà i els Pirineus Catalans com un territori capdavanter gastronòmic.

La fàbrica consta d’un obrador que permet veure tot el procés de producció de la cervesa, així com d’una sala cultural que acull habitualment concerts, presentacions de llibres, exposicions, etc.

CTretze Pirineus té al mercat cinc varietats de cervesa, tres de les quals estan embotellades: la Solana, una Pale Ale; la Obaga, una Brown; i la Gisca, una Summer Ale.

Més informació aquí

  • imatge de control 1per13. Cervesa Lo Perot de Penelles
El projecte de la Cervesa Lo Perot va nèixer l’any 2013, i es fruit de l’entusiasme de tres emprenedors. L’Espai Perot ha començat a acollir activitats culturals i artístiques de tot tipus durant el 2016 (presentacions, tallers, maridatges, concerts, exposicions, etc.). I, així, vol esdevenir un punt de trobada i de referència a la comarca.

Cervesa Perot elabora tres tipologies de cervesa: la Cervesa N’alera, una Pale Ale; la Cervesa Lo Perot, una Indian Pale Ale; i la Cervesa Lo Torrat, una Brown Ale.

Tanmateix, si ho sol·liciteu, podeu visitar el seu obrador demanant cita.

Més informació aquí
4. Cervesa Lo Vilot d'Almacelles
La Cervesa Lo Vilot neix l’any 2015. Es tracta d’un projecte únic al sud d’Europa, basat en autoproduir la matèria primera. D’aquesta manera, es garanteix que el producte obtingut sigui de proximitat i 100% ecològic.

Actualment l’obrador realitza set tipus de cervesa: Lo Vilot Blat, una Weissbier; Lo Vilot Original IPA, una American IPA; Lo Vilot Scottish, una Scottish Heavy; Lo Vilot Antiga, una Old Ale; Lo Vilot Zatec, una Pale Ale Txeca sense gluten; Lo Vilot/Tro Ales Alberhop, una Fruit American IPL amb albercocs locals; i Lo Vilot Liska, una American IPA amb llúpols propis ecològics.

Sabies que la cervesa Pale Ale Txeca de Lo Vilot és apta per celíacs?

Més informació aquí5. Cerveses Matoll de Belianes
Tres emprenedors locals, grans amants de la cervesa, van fer possible el naixement de la Cerveseria Matoll l’any 2013.

Ubicada a la Vall del riu Corb, la Cerveseria Matoll també està molt arrelada al seu territori. De fet, incorpora producte de proximitat en les seves elaboracions, com ara flor de saüc en una de les seves cerveses, i col·labora donant feina a persones amb discapacitat, integrant-les dins del procés d’elaboració. Amb la seva feina ha impulsat la recuperació de varietats antigues de cereals, fa proves amb microplantacions de llúpol, recupera una varietat d’ordi cerveser i obra una nova agricultura vinculada al reg del canal Segarra-Garrigues.

Actualment elabora cinc tipologies de beguda: Matoll Rossa, una Pale Ale; Matoll Blat, una European Wheat; Matoll Torrada, una Brown Ale; Matoll Roja, una Irish Red i Matoll Saüc, una Flower Ale. Preveu llançar durant l’octubre La Terrasseta, una Indian Pale Ale.

Més informació aquí

6. La Vella Caravana de Menàrguens
La Vella Caravana és la microcerveseria pionera a Lleida. Tot i que va iniciar l’activitat el 2009, al 2012 va crear el seu obrador a Menàrguens, el primer de cervesa artesana de la demarcació de Lleida.

La microcerveseria destaca a l’Estat espanyol per la seva aposta per la innovació constant i pel seu treball amb el blat, ja que sis de les vuit cerveses incorporen blat, que els dóna més cos, terbolesa i dolçor, a banda de més estabilitat en l’escuma.

Actualment, La Vella Caravana comercialitza vuit tipologies de cervesa: una Weissbier, una Dunkel Weizen, una fruit beer, una American Wheat, una American Pale Ale, una Wheat Indian Pale Ale, una Brown Ale i una Imperial Wheat Stout. També produeix dues cerveses anuals, i entre dues o tres edicions limitades cada any.
 

Més informació aquí
7. Cervesa Casa Dalmases de Cervera
Aquest marca neix a la capital de la Segarra l’any 2012. Ho fa en el marc de la Fundación Casa Dalmases, que té tres objectius ben definits: promocionar la cultura, impulsar el territori i contribuir, d’una manera compromesa, amb l’economia social.

Actualment, elabora dos tipologies de cervesa: la Rossa, una Pale Ale elaborada amb malts d’ordi i blat i llúpols nobles, i la Vermella, una Red Ale elaborada amb set maltes. Degustant la primera podreu descobrir aromes més aviat especiats i cítrics; si, en canvi, us decanteu per la segona, descobrireu sabors torrats suaus.

També podeu visitar el seu obrador, que està situat en una casa palau del segle XVIII just al mig de Cervera.

Més informació aquí8. Republiq
La microcerveseria Republiq va neixer al mes d'abril passat i, ara per ara, es produeix i etiqueta a l'obrador de la Cervesa Ponent de Seró. Es tracta, doncs, d'un projecte cervecer 'nòmada'.

Elabora una única varietat de cervesa, la Porter, realitzada a partir d'un malt d’ordi i llúpols. El seu objectiu és aconseguir i consolidar el seu propi estil, evolucionar i perfeccionar la seva recepta i apostar per la qualitat.

La filosofia de Republiq, però, va molt més enllà de l'habitual obrador cerveser, ja que banda de posar en valor la cultura cervesera vol contribuir a unir l'experiència de beure cervesa amb el món gastronòmic i la música en vinil.

Més informació aquí

A

També et pot interessar