Cristina Mongay
,
22/09/2016
Música

A la recerca de la banda sonora de Ponent

Et proposem les 7 millors cançons per reconnectar amb les terres de Ponent
banda sonora, música, Ponent, Lleida, Surtdecasa Ponent, octubre, 2016

Foto: 

Cedida
La música, una part fonamental per reconnectar amb el nostre territori
Mai t'has parat a pensar en la importància de la música quan recordes bons moments? Segur que, en recordar-ne algun de molt concret, el ritme es desperta dins del teu sense saber molt bé d'on surt. Quina música et ve al cap quan penses en casa teva? Quina melodia es rememora quan penses en la plana de Lleida, les ciutats i pobles, els carrers i places, els camps de fruiters, oliveres i cereals, en l'estany d'Ivars, els canals, les ribes del Segre i els seus afluents, els carrascals de la Segarra, les cabanes de pedra seca de les Garrigues,...? L'equip de Surtdecasa Ponent volem contribuir en el teu 'exercici de memòria' i et proposem una selecció de 7 cançons per a tots els gustos que, de ben segur, et faran reviure moments magnífics i et reconnectaran amb el nostre paisatge, el nostre patrimoni i la nostra gent. Que soni la música!

1. 'Sóc de l'oest' (2007), Lo Pardal Rocker
David Esterri, més conegut com Lo Pardal Rocker, és un music d'Alpicat enamorat del rock dels cinquanta. Amb la cançó 'Sóc de l'Oest' la seva trajectòria artística va popularitzar-se l'any 2007, fins al punt de convertir-se per molts i moltes en l'himne no oficial de les Terres de Ponent. Sabies que aquesta cançó ha estat versionada per grups com La Pegatina, Obrint Pas, Pastorets Rock, El fill el mestre o Quatre Vents? També ha estat compilada pel crític Jordi Bianciotto al seu llibre '501 cançons catalanes que has d'escoltar abans de morir' (2014).

 

2. 'Ciutat llunyana' (2008), Meritxell Gené
Tot i que la carrera musical de la Meritxell Gené és prou consolidada actualment, dins del seu primer treball es localitza una joia musical que no deixa a ningú per indiferent: 'Ciutat llunyana'. Aquesta cançó recupera el poema homònim del poeta Màrius Torres (Lleida, 1910 - Sant Quirze Safaja, 1942). Es tracta d'una de les composicions més destacades del lleidatà, que va ser escrita el 5 de març de 1939, i esdevé un reflex de l'esperança de recuperar allò perdut en la derrota.

 

3. 'Goyescas' (1916), Enric Granados
Enguany que es celebra el centenari de la mort del músic lleidatà, no podia ser menys incloure una de les seves composicions en aquesta mena de rènquing sonor. 'Goyescas', tot i que es va estrenar com a suite per a piano l'any 1911 al Palau de la Música Catalana, va estrenar-se com a òpera al Metropolitan Opera de Nova York l'any 1916. Sabies que la seva font d'inspiració són les pintures de 'majos' de Francisco de Goya?

 

4. 'Indis de Ponent' (2011), La Terrasseta de Preixensç
La Terrasseta de Preixens és un dels grups catalans més escoltats a Ponent en els darrers temps. Tot i que començaren a actuar l'any 2008 sense estar ben consolidada la seva formació com a banda, són un dels grups més actius del moment, tot un reclam dels cartells de les revetlles, les festes majors i els festivals. Dins del seu primer disc, 'El gran desgaciat' (2011), trobem aquesta cançó que amb un toc d'humor parodia les tradicions de Ponent.

5. 'Mollerussa mon amour' (1973), La trinca
El grup català La Trinca va marcar tota una època! Les seves cançons descarades i els seus espectacles d'humor van fer sortir els colors a més d'un des del 1969, l'any que iniciaren la seva trajectòria. En un dels seus primers discs, 'Mort de gana' (1973), va incloure tot aquest homenatge a la capital del Pla d'Urgell, quinze anys abans de convertir-se en la capital del Pla d'Urgell. Un himne a la vida rural i la tradició ple d'enginy.

 

6. 'La presó de Lleida'
Tot i que segur que l'has sentit cantar pel Josep Maria Espinàs, en Joan Manuel Serrat (1967) o en Xavier Baró (1998), aquesta cançó és una típica cançó d'inspiració medieval. El seu dramatisme la converteix també en una de les melodies catalanes més emotives. La majoria de les versions que existeixen d'ella situen la història a Lleida, però també n'hi ha d'altres que ho fan a Tortosa, Nàpols i Tibi.

 

 

7. 'El carrer cavallers' (1986), Carles Juste 'Lo Beetoven'
Lo Beethoven és el màxim representant actual del garrotín a Lleida, la variant més nostrada de la rumba catalana. Tot i que la seva carrera començà fa dècades, una de les seves melodies més populars encara segueix sent aquesta cançó. Aquesta va ser enregistrada fa trenta anys a la Sala Europa de Lleida i és una de les cançons imprescindibles de tota ruta del Garrotín.

 

I amb l''Al garrotín, al garrotán' tanquem la nostra investigació! Esperem que us hagi agradat la nostra selecció de bandes sonores de Ponent i que us haguem contagiat una mica el seu esperit!

També et pot interessar