Foto: 

Eva Balcells

A Ponent no és estiu fins que arriba el Paupaterres

Muchachito, La Iaia, El Petit de Cal Eril i Vendetta, plats forts de la 17a edició que se celebrarà el 4 i 5 de juliol a Tàrrega
Surtdecasa Ponent
,
26/06/2014
Música
Va néixer com un festival de músiques del món i ha sapigut mantenir-se fidel al mestissatge sonor tot apuntant-se a les noves tendències musicals. Ha sobreviscut, fins i tot, a dràstiques retallades de pressupost sense renunciar a la música de qualitat i ha sabut obrir-se pas i situar-se a la primera línia dels festivals musicals d’estiu a Ponent i més enllà. Aquí, l’estiu no comença fins que arriba el Paupaterres.

El festival convertirà Tàrrega en l’epicentre musical de les Terres de Lleida, el cap de setmana del 4 i 5 de juliol, en una dissetena edició que és cruïlla de sons i cultures i que acosta al públic les principals propostes dels sons d’arrel tradicional i els nous corrents de fusió. Mestissatge musical més present que mai de la mà de les 10 formacions que passaran per l’escenari situat al Càmping Municipal de Tàrrega.

Entre els noms destacats, Muchachito y sus Compadres, artista convidat d’aquesta edició, que portarà el seu popular Rumbarock a Tàrrega. Muchachito presentarà una nova versió de los Compadres, en què interpreta els seus propis temes amb nous arranjaments que li donen un so més elèctric. Al ritme de Muchachito s’hi sumaran les il·lustracions en directe de Santos de Veracruz.

  • imatge de control 1per1

Vendetta arriben des de Navarra i faran parada al Paupaterres dins de la seva gira ‘Tour for freedom 2014’. El de Tàrrega serà l’únic concert a Catalunya d’aquesta formació liderada pels ex Skalariak, Luisillo Kalandraka i Javier Etxebarria.

La música no entén de fronteres ni localismes, ni es patrimoni exclusiu de ningú, però al Paupaterres tenen clar que aprop de casa també s’hi fa bona música. Per això, el suport permanent del festival als grups lleidatans segueix amb força en aquesta edició, amb tres de les formacions amb més projecció del moment. El Petit de Cal Eril presentarà el seu aplaudit disc, ‘La figura del buit’, just després de passar pel Primavera Sound. Els lleidatans Meritxell Gené i Jordi Gasión, ex Fill del Mestre, obriran la programació del dissabte amb el seu primer espectacle conjunt amb un repertori íntegre de temes propis. Els dos músics ja havien col·laborat anteriorment: Gasión va produir el disc ‘Així t’escau la melangia’, en què Gené va musicar poemes de Màrius Torres. L’última proposta lleidatana arriba de la mà de la formació local The Targarians, formació nascuda fa poc més d’un any que combina propostes d’ska clàssic i contemporani amb temes propis.

I si en alguna cosa destaca el Paupaterres, és per haver sabut captar l’atenció de públics ben heterogenis, gràcies a una programació que abraça els gustos més diversos. Mostra d’això és la presència al festival del quartet femení Painomi, que donarà el tret de sortida de l’edició, el divendres 4, amb un concert que combina la dolçor dels violins i les veus harmòniques de les seves quatre cantants. Els de Montcada i Reixac, Ítaca Band, és també una de les apostes d’aquest any, que arriben a Tàrrega amb el seu disc ‘Rema’, un treball fresc i contundent que combina reagge, ska, salsa o punk amb tocs swing.

Des de Vic, La Iaia presentarà dissabte el seu pop electrònic del seu nou treball ‘On és la màgia?’ i els tortosins Pepet i Marieta posaran el toc festiu i fresc a la jornada, que també comptarà amb l’ska de Mr. Freak Ska –pseudònim del rudeboy de Mataró Jaume Cuadrada de The Cabrians–, encarregat de tancar el festival.

 

Convertir el festival en una experiència

Una de les novetats d’aquesta edició passa per un redisseny de l’espai que acull el festival. La companyia targarina Efímer s’encarregarà de donar personalitat als espais, amb una escenografia especialment pensada per a l’ocasió que busca fer del festival una experiència, no només musical, sinó també visual. Per això, a l’escenari petit el públic descobrirà una carpa que deixarà veure les estrelles en un ambient íntim. A l’escenari gran, Efímer proposa una posada en escena inspirada en una de les línies del festival: el circ com a gran espectacle del món.

Amb 7.000 persones de públic en els dos dies d'activitats, el Festival Paupaterres ha esdevingut una de les cites claus de l'agenda cultural de la capital de l’Urgell i referent musical de la província de Lleida.

Mantenint la gratuïtat en la majoria d'activitats, l'Associació Paupaterres compleix un dels seus objectius fundacionals, que és esdevenir un punt de trobada de famílies, joves, melòmans i amics, interessats per descobrir, escoltar i viure les millors propostes musicals, en un atractiu embolcall  gastronòmic i festiu, gràcies als -ja habituals- mercadet ètnic i sopar de gastronomies foranes.

 

Més informació a http://www.paupaterres.cat/

 

 

A

També et pot interessar