Arxiu de la Catedral de Tortosa

Foto: 

Anna Zaera

Els 10 aspirants a neologismes 2017

El mot guanyador es donarà a conèixer el dia 8 de gener de 2018
Surtdecasa
,
26/12/2017
Activa't
L’Observatori de Neologia i l’Institut d’Estudis Catalans ha fet una crida a participar en la tria del neologisme de l’any 2017, en la línia d’iniciatives anàlogues que duen a terme diverses institucions, editorials i diaris per a nombroses llengües. S’entén per neologisme una paraula que es fa servir en el dia a dia i que, o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi és, però amb un significat diferent. El mot guanyador serà candidat a formar part del diccionari normatiu. En el cas del català, aquesta iniciativa ja ha arribat a la quarta edició: el neologisme de l’any 2014 va ser el mot estelada, el del 2015 va ser dron i el del 2016, vegà/ana. 

En tots els casos, la Secció Filològica de l’IEC va decidir incorporar al diccionari normatiu el neologisme guanyador, i també aquest any la paraula que guanyi la votació serà candidata a formar-ne part. El dia 8 de gener del 2018 es donarà a conèixer el neologisme del 2017 i el nom del guanyador del sorteig que es farà entre tots els participants. Encara podeu votar en aquest web.

CASSOLADA f. Protesta col·lectiva en la qual es fa soroll amb cassoles.

FEMINICIDI m. Mort infligida deliberadament a les dones pel fet de ser dones.

FER PINYA loc. 1. Col·laborar, els castellers o els aficionats, en l'execució d'un castell tot col·locant-se al basament, anomenat pinya. 2. Fig. Sumar els esforços de moltes persones per tal d’ajudar-se mútuament a assolir una fita determinada.

GENTRIFICACIÓ f. Transformació socioeconòmica d’una àrea urbana degradada habitada per persones de classe baixa o grups socials marginals per mitjà de la rehabilitació urbanística i arquitectònica de la zona, amb l’arribada progressiva de grups socials de classe mitjana o alta.

HIPERVENTILAR v. intr. Augmentar amb excés la freqüència i la intensitat respiratòries com a conseqüència d'un estat de nerviosisme.

JUDICIALITZAR v. tr. Portar per via judicial un afer que es podria resoldre per una altra via, generalment política.

MICROMASCLISME m. Masclisme normalitzat socialment, que inclou comportaments interpersonals, comentaris verbals i actituds diverses, tant per part d’homes com per part de dones, que contribueixen a la dominació de les dones en la vida quotidiana i que són legitimats per l’entorn social.

SOBIRANISME m. Moviment polític que propugna la sobirania d'un territori.

TRANSGÈNERE m. i f. Persona que se sent del gènere contrari a aquell que li va ser atribuït en néixer segons les seves característiques biològiques o que no s’identifica exactament ni amb un home ni amb una dona, tal com aquests gèneres han estat concebuts tradicionalment.

TURISMOFÒBIA f. Actitud de protesta en contra de la massificació turística.

 

A

També et pot interessar