Explica-m'ho tot

Foto: 

Surtdecasa

'Explica-m’ho tot', el llibre amb respostes sense embuts per als dubtes de sempre

El llibre compta amb les explicacions entenedores de Katharina von der Gathen i les il·lustracions enginyoses d’Anke Khul
Idoia Perich
,
20/04/2021
Família
Si bé és cert que el coneixement no ocupa espai, també és veritat que genera més ganes de seguir aprenent. Un tema controvertit, tabú i desconegut per als més joves no pot deixar de ser curiós i això passa generació rere generació. La pedagoga sexual Katharina von der Gathen, després de múltiples xerrades i tallers educatius a escoles, va decidir oferir un llibre amb les respostes a les preguntes que bullien al cap dels nens de segon cicle de primària. Així el 2016 es publicava 'Explica-m’ho. 101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant'. Després del seu aclaparador èxit, no podia faltar un segon títol: 'Explica-m’ho tot. Més preguntes fetes per nens i nens sobre un tema apassionant', també sota el segell editorial de Takatuka.

Qui es pensi que pot trobar tot el que busca a internet va errat, així i tot, és el recurs que molts petits (i no tant petits!) utilitzen quan es tracta de preguntes comprometedores. "El penis es pot trencar?", "De què serveixen els mugrons?", "De què serveix la circumcisió?" o "El sexe fa mal?" són algunes de les qüestions que apareixen al llibre 'Explica-m’ho tot. Més preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant'. Les respostes, però, no sempre els són tan senzilles de trobar, i menys quan en el seu camí pot sorgir la incomoditat, les vermellors o les tensions per totes bandes.

A preguntes compromeses, respostes honestes, planeres i entenedores. Aquesta és la base sobre la qual jau un llibre que ofereix explicacions adaptades als nens i nenes i als seus dubtes envers la sexualitat. No es tracta d’una guia, ni d’un manual acadèmic, sinó d’un llibre il·lustrat que compagina un grapat d’imatges còmiques i alhora sensibles amb l’explicació que un nen pot necessitar.

Kathrina von der Gathen (Alemanya, 1972) és pedagoga sexual i notava que als tallers escolars que impartia els nens no es deixaven anar del tot a l’hora de fer preguntes. Per això va oferir als alumnes la possibilitat d’escriure les qüestions que els rondessin pel cap i, de manera anònima, les dipositessin dins d’una bústia. El llibre és doncs, com el títol que el precedeix, el resultat d’aquestes preguntes associades a les corresponents respostes, sense cap altra estructura que aquesta, ras i curt. Per les il·lustracions von der Gathen repeteix confiança amb Anke Kuhl (Alemanya, 1970), il·lustradora al taller col·lectiu LABOR, a Frankfurt i premiada amb l’Eulenspiegel pels treballs dels seus àlbums il·lustrats.

El resultat d’un títol com aquest és la llista d’espera per al seu préstec a les biblioteques, no el trobareu pas ple de pols en un prestatge arraconat! Tot un èxit que pretén aplanar el camí del saber pels qui tenen curiositat i pels qui, a priori, haurien d’oferir les respostes. Potser és un llibre per als fills de pares atrevits, o potser per als de pares tímids. En qualsevol cas, també en l’àmbit sexual, per actuar de manera responsable cal tenir accés a la informació, i aquesta pot ser una bona eina on trobar solucions.

Més informació: 

A

També et pot interessar