Foguera

Foto: 

Ramon Oromí (Creative Commons)

Sant Antoni i la setmana dels barbuts

Les festes d'hivern apleguen la comunitat en pobles i ciutats
Surtdecasa
,
15/01/2025
Fires i festes
"Entre Sant Antoni i Sant Sebastià fa un fred que no es pot aguantar" diuen. Aquest cap de setmana, 18 i 19 de gener, en moltes poblacions de parla catalana se celebra la festa de Sant Antoni. Es tracta de la festa per excel·lència de l'hivern, preludi del carnestoltes, formant part del patrimoni cultural o etnològic de molts municipis. Aquí algunes dades per saber més coses sobre aquestes festivitats.

Quin vincle té amb els animals?
Sant Antoni és considerat, per la tradició cristiana, protector dels animals útils per a les feines del camp. És per això que en els municipis amb una forta tradició pagesa, celebrar la benedicció dels animals és una activitat social molt arrelada i que encara mou una ritualitat important. Amb la desfilada d'animals i la seva benedicció s'intentava garantir la fertilitat dels animals i dels aliments durant tot l'any, així com la seva purificació. En el passat va ser una festa clau en moltes poblacions, i es considerava la festa major d'hivern o festa major petita. Actualment, tot i que la desaparició dels animals de treball podia fer pensar en l'extinció de la festa, la gent continua portant a beneïr tot tipus d'animals domèstics, des de gossos, gats, pardals a peixos amb peixeres. A molts indrets de Catalunya se celebren els tradicionals Tres Tombs, com a patró dels gremis de traginers: el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades, també anomenades Passades o Beneïdes.

Per què hi ha foc i fogueres?
També és una festa que moltes poblacions celebren amb flames. A les Terres de l'Ebre, així com al Matarranya i al País Valencià, la festa també compta amb la presència de grans focs, fogueres o barraques, d'un tipus especial de dimonis, les botargues i d'un bon nombre de balls, cançons i tradicions gastronòmiques pròpies. En principi, la idea és que els dimonis intenten cremar el sant sense aconseguir-ho. El foc també és símbol de purificació i de renovació de la vida. Les fogueres hivernals constitueixen un ritual de renovació, per propiciar el pas de l'hivern a la primavera. En algunes poblacions, aprofiten les fogueres per rostir carn o fins i tot per fer la matança del porc.

  • imatge de control 1per1

Representacions de la vida de Sant Antoni?
També hi ha poblacions en què es representa la vida del sant i com els dimonis intentaren cremar-lo sense aconseguir-ho. Segons la tradició dels Sants, ens trobem dins de l'anomenada setmana dels Barbuts, en relació amb el clima, ja que antigament, es considerava aquesta setmana la més freda de l'any, coincidint amb els dies de Sant Pau Ermità (15 de gener), Sant Maür Abat (16 de gener) i Sant Antoni (17 de gener). Tots tres sants són representats amb una barba llarga i espesa. Segons la tradició cristiana, Sant Antoni Abat va néixer a Egipte al segle III, en el si d'una família apoderada. En quedar-se orfe de ben jove, va decidir repartir tota la seva fortuna entre els pobres i va emprendre una vida d'ermità. El seu amor pels animals va fer que es convertís en el patró dels animals.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar