Jump to navigation
"Aquesta jota nova coincideix amb una recerca que van emprendre arran d'una subvenció del Museu de les Terres de l'Ebre en la qual vam fer moltes entrevistes a persones del poble, entre altres coses, ens van assegurar que a Alcanar la jota es ballava diferent respecte a altres municipis", assegura Balada. "Aquí la ballem unes 600 persones, i el fet que sigui tan popular implica que també s'hagin produït molts canvis al llarg del temps", ens explica. "Per exemple, mon pare diu que s'ha degradat, però jo considero que simplement ha anat evolucionant amb el pas del temps". Un dels documents gràfics que han fet servir per recuperar la jota tradicional ha estat un vídeo del NODO de l'any 1949, en què alguns dels passos tenen certes similituds amb la jota nova. Aquesta nova composició, que ha implicat un ball amb passos nous, ha estat un bon moment per fer una espècie de trobada de balladors de moltes generacions, que han anat oferint els seus punts de vista per fer ajustos i correccions del nou ball. "La jota nova es presentarà públicament per primera vegada a les festes de Sant Antoni", anuncia Balada.Enguany, aquesta jota nova s'uneix a la vella, i s'interpretaran les dues durant la festa en un dels esdeveniments més representatius com és el tradicional ball de mantons, que aplega més de 300 parelles de balladors de totes les edats. Els homes porten el vestit de mudar dels antics pagesos canareus, faixa i mocador al cap, i les dones llueixen faldetes i vistosos mantons de Manila. Es ballarà a tots els llocs en què es ballava l'altra, al Carrer Sant Antoni, a la plaça del Camí Ample, a la Plaça Major i a la Plaça Lluis Companys.
Noves generacionsEnguany, a més, dues professores de l'Escola Municipal estan ensenyant la jota als alumnes de primària que, segons Núria Balada, "estan molt motivats en aprendre aquest ball tradicional" i també tindran el seu espai durant les festes de Sant Antoni.
Les dones també han establert la seva especial reivindicació sobre la igualtat de gènere a la festa en una Comissió de Sant Antoni d'Alcanar que tradicionalment estava governada pels homes, i dirigida per l'anomenat Majoral, l'home que organitzava i pagava tota la festa. "És cert que aquesta ha estat la tradició, però nosaltres hem volgut tenir també el nostre paper en la festa", diu Balada.Pel que fa a la festa de Sant Antoni, un dels actes destacats és la tradicional Despertada, que comença a les 4 de la matinada i s'allarga fins a les 8 h. Durant aquest acte, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo interpreten peces musicals molt antigues dedicades a Sant Antoni. Altres esdeveniments són la benedicció dels animals i la cursa de cintes i trencada d'olles. La festivitat de Sant Antoni té més de cent anys d'història i molta participació popular. El document més antic que l'esmenta és una llibreta de notes de l'any 1873, escrita a ploma pel capellà canareu Andrés Queralt Sancho, on relata les seves vivències al voltant d'aquesta celebració. La festa de Sant Antoni d'Alcanar ha estat inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
Facebook Comissió de Sant Antoni d'Alcanar Web Ajuntament d'Alcanar