Foto: 

CEDIDA

Ferran Badia: “La nostra idea és fer turisme amb BTT”

Us presentem la primera ruta de cicloturisme autoguiada de la Catalunya Central
Mete Codinach
,
14/04/2016
Entorn
L’any 2013, el Ferran Badia (Callús, 1987) i el Jordi Mas (Callús, 1978) van crear 'Camins de Sal' la primera ruta en BTT circular i autoguiada pels indrets més bonics de les comarques del Bages, la Segarra i el Solsonès. El punt de sortida i d’arribada és Callús, punt de creuament de diversos camins de sal que antigament s’utilitzaven per transportar i comercialitzar la sal de les mines de Cardona. El Ferran Badia ens explica en què consisteix la seva proposta.
"Fent aquest circuit ens hem adonat de que hi ha zones molt xules que no coneixem molt a prop nostre!"

- Què és el 'cicloturisme'?
El cicloturisme és un concepte que ja existia, no ens l’hem inventat nosaltres, però a la Catalunya Central no hi havia res explotat encara. La nostra idea és fer turisme amb BTT, bicicleta de muntanya, per punts de la Catalunya Central que tenen interès cultural.

- Per quins punts passa 'Camins de sal'?
Tenim dos recorreguts: el llarg i el curt. El llarg passa per Calaf, Solsona, Cardona i Callús, fa 228 km i té un desnivell de 4.600m. El curt passa per Cardona i Callús, fa 108 km i té un desnivell de 2.450 m.

  • imatge de control 1per1

- Desconec a quant temps equivalen tots aquests quilòmetres pedalant!
El llarg, per fer-lo còmodament, té 4 etapes. Són uns 50-60 km cada dia i això amb una mitja de 5 hores/dia aproximadament es fa en 4 dies. Hi ha gent que l’ha fet en 3 dies, però ja són persones que van molt en BTT. La idea del cicloturisme, però, és fer unes hores de bici i després poder dedicar unes hores a fer turisme al punt del final de l’etapa. El circuit curt es pot fer en dues etapes, per tant són només dos dies.

- Què oferiu quan es fa una reserva de ruta?
Nosaltres oferim el forfait per fer el recorregut i opcionalment es pot contractar transport de l’equipatge, GPS amb les etapes marcades, l’assegurança i els allotjaments on es voldrà dormir. Nosaltres fem una proposta d’allotjaments en funció de les necessitats i la gent tria en funció del preu i de la zona on estigui. A més, a cada hotel o hostal els deixem un dossier amb la informació de la zona amb recomanacions culturals i gastronòmiques.

- Quins punts culturals recomaneu visitar dins dels vostres circuits?
El punt de referència que agafem sempre és Cardona perquè hem arribat a acords amb l’empresa que porta la Muntanya de Sal i amb el Consorci de Turisme perquè els ciclistes puguin fer visites culturals al castell, al nucli històric i a la Muntanya de Sal. De Solsona recomanem visitar el casc antic i el Centre Geogràfic de Catalunya. I com que la ruta llarga passa per Pinós també recomanem contemplar el santuari de Pinós.

- Durant el trajecte vosaltres feu un seguiment dels ciclistes?
Sí, esperem els ciclistes a la meitat de la primera etapa i allà els oferim una mica d’avituallament i demanem als llocs on dormiran que ens informin de quan arriben per saber que tot està correcte. A més, quan ells surten de l’hotel nosaltres anem a buscar les maletes i les portem fins al següent punt d’arribada, per tant, sempre els tenim localitzats!

- Quin és el perfil dels vostres ciclistes?
Majoritàriament són d’altres províncies de Catalunya (Girona, Tarragona i Barcelona). En general et diria que són persones aficionades a la bicicleta de muntanya, però que no competeixen sinó que van amb bici per hobby. Ara bé, cal tenir clar que això no és una via verda, que són més planes, això és més difícil.

- Com heu traçat la ruta?
El camí ja existia, però la ruta ens l’hem inventat. Tu pots agafar camins del món i unir-los, fer els teus propis tracks i això és el que hem fet. En aquest punt ens va ajudar molt el wikiloc, que és un web on la gent hi penja rutes que fa i a partir d’aquest web vam anar enganxant rutes que portessin de Callús a Calaf, de Calaf a Solsona... Primer vam traçar la ruta amb ordinador i llavors la vam anar a ciclar. Això és el més complicat perquè volíem que fos una ruta accessible per a tothom, però que passés per llocs xulos, que no fossin carreteres ni pistes amples ni zones lletges. A més, volíem que el track passés per pobles perquè la gent pugui parar i avituallar-se.

- Quin és el teu tram preferit de 'Camins de sal'?
Per mi, el tros més bonic és el tram de Calaf a Solsona que passa per Pinós, Claret i el Centre Geogràfic de Catalunya. Ah, i el tram de Solsona al Pantà de Sant Ponç també m’agrada molt! Fent aquest circuit ens hem adonat de que hi ha zones molt xules que no coneixem molt a prop nostre!

- La Catalunya Central és de temperatures una mica extremes. Quan recomaneu fer la ruta?
Molta gent està acostumada a fer rutes de muntanya a l’estiu, però nosaltres aconsellem fer-la entre temporades per les condicions de la zona. A ple agost és molt dur pedalar al migdia i a l’hivern es pot fer, però potser fa massa fred. De totes maneres es pot fer tot l’any!

- Diumenge 17 d’abril heu convocat el 'Camins de Sal Non Stop', una proposta molt forta!
Sí, molt! Es tracta de fer el recorregut curt en un sol dia i sense parar. Tenim bastanta gent inscrita i calculem que podem passar de les 100 inscripcions.

- És un objectiu que es pot aconseguir?
Ara es fan curses de fins a 200kms sense parar, per tant sí que és factible!

- Us heu plantejat obrir un nou circuit?
Sí, ja tenim alguna cosa en marxa per obrir els 'Camins de Montserrat'. Seria el mateix, però fent nit a Monistrol de Montserrat i passant pel parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i també serà una ruta circular que començarà a Callús.
 

Més informació: 

www.caminsdesal.com

Acte d'agenda a Surtdecasa Centre.

A

També et pot interessar