Descobreix com eren els voltants de Montserrat fa 12 milions d'anys

Foto: 

CRIP

L'App per conèixer com eren els voltants de Montserrat fa 12 milions d'anys

El CRIP d'Hostalets de Pierola llança P@leo_rutes, una eina basada en els darrers estudis científics que vol reinventar el turisme cultural
Albert Compte Riba
,
25/02/2016
Entorn
Compresa entre la serralada prelitoral i la serralada litoral s'estén una allargada vall que paral·lela a la costa travessa el territori català. Es tracta d'un accident geològic amb 30 milions d'anys d'antiguitat que en el seu tram central rep el nom de falla Vallès-Penedès. És en aquest punt on s'han fet importants descobertes paleontològiques com el Pau, el Lluc o la Laia. Gràcies a l'atzarós esdevenir geològic d'aquest territori, juntament amb l'esforç dels diferents equips que al llarg dels darrers cent anys han participat en varis projectes arqueològics s'ha pogut crear a Hostalets de Pierola el Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica. Equipat amb un alberg, un museu dedicat a difondre el patrimoni paleontològic de la zona i un laboratori dissenyat per aprofundir en els camps professionals de la conservació i la restauració, el CRIP fa un pas més en les seves funcions pedagògiques. Aquest proper 6 de març presenta l'App P@leo_rutes, una eina dirigida a alumnes i visitants per conèixer a partir de la realitat augmentada, els darrers descobriments paleontològics de la zona, la geologia del nostre territori o com era la fauna de casa nostra fa 12 milions d'anys. Et ve de gust fer un petit viatge al món del Miocè?
Judit Llopart, “l'objectiu principal del centre és el de la preservació i conservació del patrimoni arqueològic dels Hostalets de Pierola”

L'arqueologia als Hostalets de Pierola
Hostalets de Pierola té una història recent íntimament lligada al món paleontològic: primerament per les troballes fetes per Màrius Guerin durant els anys 20 del segle passat, les quals foren divulgades per Josep Ramon Bataller; seguidament amb les excavacions paleontològiques de l'equip dirigit per Miquel Crusafont a partir de 1940, seguint els treballs de Guerin; finalment, com a conseqüència d'aquests fets anteriors, per l'atenció que despertà en els cercles paleontològics catalans el moviment de terres projectat per les obres d'una Planta de Tractament de residuus, l'Ecoparc 4, inaugurat el 2010. El resultat d'aquestes circumstàncies històriques han estat les troballes del Pierolapithecus catalaunicus -el Pau- el 2002, l'Anoiapithecus brevirostris -el Lluc- el 2004, el Pliobates cataloniae -la Laia- el 2011 o “l'avantpassat més antic que es coneix fins a dia d'avui, sobre el llinatge de l'Os Panda” ens comenten, entre molts altres fòssils d'animals actualment extints, pendents de datació.

En Pau, el Pierolapithecus catalaunicus, exposat al museu del CRIP / Foto: Albert Compte Riba

  • imatge de control 1per1

Què és el CRIP?
No fa masses dies proposàvem en aquest mateix mitjà una ruta turística per visitar el patrimoni modernista i noucentista que preserva el municipi d'Hostalets de Pierola. Doncs bé, el Centre de Restauració i Interpretació Paleontològic s'ubica a Can Roviralta, un dels 15 edificis catalogats en aquest itinerari. Es tracta d'una antiga mansió d'estiueig feta construir per l'empresari d'indianes barceloní Josep Roviralta Figueres.
Gràcies al projecte CRIP s'ha permès no solament restaurar Can Roviralta completament, sinó que s'ha equipat el municipi amb un centre de divulgació científica únic. El fet que Hostalets de Pierola es trobi sobre la falla Vallès-Penedès ha suposat l'obertura d'una línia d'estudis de restauració i preservació a partir de materials originals extrets dels jaciments locals. L'alberg ha permès l'organització d'estades monogràfiques, simposis anuals i estudis internacionals d'especialització en la restauració paleontològica. L'espai exterior de l'edifici modernista s'ha adequat per facilitar la recreació dels treballs arqueològics en un sorral artificial, on els alumnes dels centres educatius poden tenir un primer contacte amb l'estudi del passat. Per la Judit Llopart, coordinadora tècnica del CRIP, “l'objectiu principal del centre és el de la preservació i conservació del patrimoni arqueològic dels Hostalets de Pierola”

Estudiants en pràctiques a l'equipament del laboratori del CRIP / Foto: CRIP

'Una finestra al Miocè'
A partir del 6 de març el CRIP obre una nova línia de divulgació per a l'alumnat i les famílies visitants. Es tracta d'un servei integral de turisme cultural, concebut a partir d'una nova proposta pensada per donar a conèixer el ric patrimoni local, les P@leo_rutes. L'app es composa de tres itineraris científics: un de paleontològic, un segon de geològic i un darrer, biològic. La primera ruta rep el nom de 'El món d'en Pau' i ens la presenta el paleontòleg Màrius, el qual agafa el nom en honor a Màrius Guerin. En ella es pot resseguir “una de les troballes més importants de la paleontologia mundial en l'estudi de l'evolució dels homínids”. La segona s'anomena 'Resseguint el Miocè'. Aquest itinerari ens el presenta en Roc, un jove geòleg que ens ajudarà a “llegir les formes del paisatge i a entendre com els  moviments  geològics van fer possible la creació d'un petit paradís en aquest territori”. Finalment, 'A la recerca del paradís perdut' ens hi acompanya la Gaia, la biòloga amb qui “farem reviure les espècies més destacades de la fauna del Miocè”. Per la paleontòloga Cheyenn Rotgers, l'aplicació “vol fer accessible amb un alt rigor científic uns coneixements sobre el territori que són bastament coneguts pels cercles  arqueològics”. Segons la coordinadora del centre“volem fer reviure aquell esperit aventurer, rescatar-lo, desenterrar-lo amb un experiència lúdica”, ens comenta.

Alumnes en plena recreació paleontològica al CRIP / Foto: CRIP

Des del punt de vista geològic l'usuari de l'aplicació podrà entendre perquè aquesta falla és un territori privilegiat. Degut a la seva composició argilosa el terreny ha permès preservar una gran quantitat de fòssils, molts d'ells pertanyents a un període destacat, el Miocè, que s'havia caracteritzat fins a la troballa del Pau, el Lluc o la Laia, per una gran manca de registre fòssil relacionat amb la cadena evolutiva dels grans simis, la família que ens inclou a nosaltres, els humans. Sobre l'app, Judit ens explica que “l'aplicació no és invasiva sobre el territori, ja que totes les indicacions, tots els jocs que conté per a una major interacció, la recreació virtual de la falla Vallès-Penedès o tots els animals del Miocè, que fins ara s'han catalogat i que estan indexats i reproduïts digitalment en les P@leo_rutes s'activen via senyal GPS. Això vol dir que la mateixa aplicació no solament t'indica quines direccions has de prendre per arribar al següent punt informatiu, sinó que en cada estació o parada, l'app dispara segons la nostra posició, una o altra activitat pedagògica”. L'aplicació és un complement interactiu per posar en context l'exposició permanent del museu, les pràctiques dels tallers educatius i les activitats que s'hi desenvolupen.

Més informació: 

Adreça del Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica, CRIP.
Pots reservar plaça per l'alberg de Can Roviralta al 93 771 28 17.

L'aplicació P@leo_rutes és de descàrrega gratuïta a partir del 6 de març i serà compatible per les plataformes iOS i Android. Per una millor experiència es recomana dispositius equipats amb GPS i una mida òptima de pantalla. El centre disposa de tauletes per als visitants.

El Miocè és un període que s'estén entre els 23'5 i els 5'3 milions d'anys. De fet, des dels camps de la biologia i la genètica s'assenyala aquest període geològic com el més adient on trobar l'avantpassat comú a partir del qual es va desenvolupar la família dels gran simis -bonobobs, ximpanzés, orangutans, goril·les i humans-. T'apuntes a buscar-lo?

A

També et pot interessar