Joves

Foto: 

Cedida

Els 10 projectes cooperatius culturals que has de conèixer

Una radiografia a les iniciatives culturals cooperatives de Barcelona i l'àrea metropolitana
Anna Vilamú Bosch
,
02/07/2019
Activa't
L'any 1844 un grup de 28 treballadores de la indústria tèxtil de Rochdale, Anglaterra, van formar una cooperativa anomenada La Societat equitativa de pioners de Rochdale. Després de viure en les seves pròpies carns el desemparament social, guanyant un sou quasi miserable, es van agrupar i van aprofitar l'auge tèxtil de l'època per iniciar-se com a empresàries, reprenent les idees de Robert Owen. Venien productes bàsics, especialment aliments que compraven al major i venien a les integrants de la cooperativa a preus baixos. Una cooperativa és una associació de persones que es regeixen pel principi de l'autonomia i que es reuneixen voluntàriament per satisfer les seves necessitats i aspiracions mitjançant la creació d'una empresa de propietat conjunta, democràtica - en el sentit més pur de la paraula- i sense ànims de lucre.

Avui dia aquesta definició ens podria sonar gairebé a utopia però el model cooperatiu de gestió, a poc a poc, va guanyant terreny.  Així, a mode gairebé de guia, des de Surtdecasa Barcelona hem seleccionat algunes de les cooperatives de Barcelona i l'Àrea Metropolitana amb una labor cultural, educativa, alimentària o mediambiental que ens poden no només servir de font d'inspiració sinó també de recurs en cas que tinguem la necessitat d'algun dels seus serveis.
 

1. Trama, sensibilització social a través de la cultura
Són una entitat barcelonina dedicada a la dinamització cultural i a la sensibilització social des d'una perspectiva transversal, crítica, feminista, interjeccional i transformadora. Després d'una trajectòria de set anys com associació cultural, s'han constituït com a cooperativa sense ànim de lucre. Realitzen xerrades, cursos, itineraris o visites comentades i col·laboren tant amb persones com amb col·lectius, entitats o equipaments. Les seves propostes van dirigides al públic general i també a col·lectius específics amb l'objectiu de fomentar la cultura cooperativa i els valors i pràctiques de l'economia social i solidària. Per fer-ho utilitzen les eines dels llenguatges artístics, l'anàlisis crítica, el debat participatiu i la reflexió col·lectiva sobre el món contemporani.
> Més informació

  • imatge de control 1per1

 

Carrers de Barcelona I Foto: Richard Hewat
2. Prospeccions en sorra, descoberta del patrimoni a partir de la interacció
Aquesta cooperativa establerta a Barcelona impulsa projectes orientats a la divulgació del patrimoni històric i cultural mitjançant metodologies basades en la interactivitat, la didàctica i l'ús de dinàmiques de joc; entenent que recórrer la història també pot ser un procés dinàmic i divertit. Des dels valors de l'economia social i solidària, La Bullanga és el seu primer projecte - que pren el nom d'un seguit de revoltes populars que van esclatar a Barcelona durant el segle XIX per canalitzar el descontentament de la població-. Ho anuncien ben clar: "No espereu grups enormes i impersonals, guiats al compàs de micròfons i paraigües de colors. En lloc d'això, us enrolareu en una aventura secreta a través d'alguns dels carrers i racons més emblemàtics de la ciutat. De la mà dels protagonistes i antagonistes de la història". A més, expliquen que el públic ha de prendre decisions per superar els reptes i arribar fins al final de l'aventura.
> Més informació

 


3. Som confort solar, un nou model energètic
És una cooperativa sabadellenca de treball associat que s'ha marcat com a principal missió contribuir a la construcció d'un nou model energètic més sostenible, just i en mans de la ciutadania. Aquesta contribució la fan realitzant treballs d'enginyeria, instal·lació i manteniments de les diverses energies renovables. El seu projecte neix com a resposta a un món carbonitzat, per implementar solucions renovables dins de l'àmbit de l'economia social i solidària, i entenent que la forma de cooperativa és la que millor s'adapta a la seva filosofia i a la seva forma de funcionar.
> Més informació

4. Teixint connexions, creant espais de relació i trobada
Teixint connexions és una cooperativa d'iniciativa social i sense ànim de lucre que treballa per generar espais de relació i de trobada entre els teixits associatiu, educatiu, i els agents socials del barri de Gràcia de Barcelona. Es remeten als plans educatius d'entorn d'inici d'aquest segle i ara es reinventen amb la voluntat de donar resposta a les necessitats dels models socials, pedagògics i educatius actuals, apostant per un aprenentatge vivencial i comunitari, que connecti l'escola amb l'entorn. Per aquest motiu ideen i planifiquen projectes i serveis escolars o socioeducatius; a més de projectes culturals i comunitaris per a escoles i entitats.
> Més informació

 

Integrants de la cooperativa La Tremenda
5. La Tremenda 
La Tremenda és una cooperativa situada a Barcelona que té com a focus la gestió i la comunicació cultural i social. Basen la seva contribució als ecosistemes culturals en la certesa que no hi ha cultura entesa sense comunitats que la sostinguin i, per tant, aposten per la comunicació com una eina fonamental per donar visibilitat a projectes; generant comunitats al seu voltant que els coneguin, reconeguin i acompanyin. Des dels seus inicis, a més, han pres el compromís de dur a terme la seva feina incorporant-hi la perspectiva feminista, antiracista i cooperativa, per tal d'actuar com a multiplicadores d'aquests valors en les realitats en les quals intervenen.
> Més informació

6. Lafundició, el laboratori social i cultural
La cooperativa Lafundició té la seva seu a l'Hospitalet, on vol esdevenir un petit laboratori social i cultural, un lloc on experimentar amb formes col·lectives, horitzontals i transfrontereres de relacionar-nos, construir i posar en circulació la cultura i el coneixement, entesos com a recursos d'ús comú. És per això que obren el seu espai a propostes i a la col·laboració de veïns, veïnes, i de totes aquelles persones interessades amb idees i pràctiques que potenciïn la democràcia cultural.
> Més informació

 

Imatge de cooperativa audiovisual Bruna
7.  Bruna, cooperativa Audiovisual Barcelona
Bruna és una cooperativa establerta a Barcelona i dedicada a explicar històries mitjançant l'audiovisual. Partint de la base que aquest llenguatge cal que sigui re apropiat per la societat, esdevenint una eina d'expressió i de transformació social en lloc d'una eina utilitzada per perpetuar l'statusquo actual. Volen generar un espai on hi convisquin una pluralitat de veus i punts de vista. Per fer-ho, treballen a partir dels principis de l'economia social i solidària, prioritzant les persones i les seves necessitats per davant del capital. Creuen que per aconseguir que nous relats arribin a la societat cal que les creadores d'aquests estiguin immerses en altres formes d'economia, entenent que la vida és al centre i que cal seguir dinàmiques d'organització democràtica, feminista i horitzontal. 
> Més informació

8. La taula, confluència de creació i disseny
La taula és una cooperativa barcelonina que neix de la confluència de diferents sabers i experiències. Ofereix serveis de consultoria creativa i estratègia; creació i disseny de continguts, i campanyes de comunicació i sensibilització; producció i organització d'esdeveniments. Plantegen tots els seus projectes com a processos i els seus eixos o valors de treball formen quatre potes sobre els quals se sustenta el projecte: la creativitat, la sostenibilitat, el re- (entès com a 'tornar a') i el co- (col·laborar, cooperar, i cocrear).
> Més informació

 

L'economat social de Sants
9. L’economat social, alimentació sense transgènics
L'economat social és una cooperativa d'adquisició i venda de productes ecològics, especialment en l'àmbit alimentari, amb seu a Barcelona. Els seus objectius són garantir el dret fonamental de tota ciutadana a una alimentació sense productes químics ni manipulacions transgèniques, tot garantint que els processos que hagin intervingut en la creació i distribució d'aquests béns incorporin el valor social i ambiental. Per fer-ho busquen les millors condicions de preu, qualitat i equitat social en cada producte, promovent així les relacions intercooperatives, la difusió del cooperativisme, la fraternitat, la cultura i la transformació social. Per formar part d'aquest projecte com a consumidora o amb un nivell més alt d'implicació cal esdevenir sòcia de la cooperativa.
> Més informació

 

Participació  de la cooperativa Connectats a la trobada Art for Change
10. Connectats, entre l'educació i l'art
Connectats és una entitat cooperativa radicada a Barcelona que promou el desenvolupament de programes culturals i educatius interdisciplinaris. Volen activar la col·laboració entre artistes, educadores, mediadores, gestores culturals i comunitats locals, amb la finalitat d’abordar reptes socials i provocar canvis a través de l’acció. També presten ajuda a organitzacions públiques i privades compromeses amb el bé comú per tal que aconsegueixin els seus objectius socials.
> Més informació

 

A

També et pot interessar