Foto: 

Frame del llargmetratge Sofia
'Sofia', pel·lícula del Cicle de Cinema Africà i de dones

Les 10 propostes culturals comunitàries pel 8M a Barcelona

Jornades, debats, fires, cicles de cinema i exposicions als barris
Anna Vilamú Bosch
,
02/03/2020
Activa't
A més del bon temps, el març ens porta a la ciutat un seguit de propostes culturals en clau feminista. És l'onada expansiva que s’escampa al voltant del 8 de març, una jornada històricament destinada a la commemoració de les lluites feministes. Barcelona s’omple de jornades, debats, fires, cicles de cinema, exposicions… Espais per pensar-nos, repensar-nos i sobretot compartir des d'aquest prisma o punt de vista; perquè potser ja seria hora que cada mes fos com el març.

1. El Cicle de Cinema Africà i de dones
Del 3 de març a l'11 d'abril torna el Cicle de Cinema Africà i de Dona. Una proposta organitzada des de l'associació Àfrica Adoolu, un col·lectiu de persones vinculades a l'art, l'educació a través de l'art i la gestió cultural que des de 2017 treballen per promoure i difondre les cultures africanes a través de les arts. Així, la temàtica d'enguany gira entorn de les decisions que prenem a l'hora d'establir vincles associats a la imatge de l'alteritat. Entenent alteritat relacionada a la identitat de gènere, d'origen o de religió. Històries explicades des de realitzadores, directores, productores, actrius i narradores africanes
Més informació 

2. Parlem d’amors plurals? 
Enguany a la Cinetika, un espai okupat, anticapitalista, autònom i feminista de Sant Andreu de Palomar, s'organitzen les quartes Jornades d'Amors Plurals. Un cap de setmana per parlar sobre no-monogàmies crítiques i per compartir nous horitzons de coneixement. Amb xerrades que van des de la llar poliamorosa; cos en relació, autocura i autoestima; o la hiper-sexualització dels espais no-monògams. Els àpats aniran a carreg de la Kantina Migrante. 
Més informació

3. La tercera fira del llibre feminista a Sants 
Després de l’èxit de les passades edicions, enguany se celebra a Sants la tercera fira del llibre feminista. Organitzada pel Casal Independentista de Sants any rere any la pràctica ha posat de relleu que feia falta un espai com aquest, on posar a la llum la gran quantitat de material editat de temàtica feminista. 
Més informació

4. L’exposició 'Dona'm espai'
Les Ariplleres del Poble-sec són un grup de dones molt diverses en quant a edats i orígens culturals. Moltes d'elles comparteixen el dia a dia com a veïnes del barri i a través d'un procés d'art teràpia acompanyat de la mà de dues artistes i les tècniques del Pla Comunitari Poblesec, plasmen la seva diversitat en les obres que es podran veure del 3 al 24 de març a la Biblioteca Francesc Boix. Tot el procés que han dut a terme s'ha basat en la confiança i la seguretat, creant un espai on poder expressar emocions acollides des de la sororitat.
Més informació 

5. Concilies o només treballes? La gestió de les cures a debat
Col·loquis d'acció social a Catalunya ens proposa parlar de conciliació a través d'un debat que tindrà lloc el 12 de març al Palau Robert. El 74% de persones contractades al sector terciari són dones, sovint amb contractes temporals i parcials. Són elles un dels col·lectius que més pateix la manca de conciliació però, què està fent l'administració i les entitats per fer-hi front?
>Més informació

6. Jornada dedicada a les maternitats migrants i racialitzades
El 6 de març a l'Espai La Tregua tindrà lloc la primera trobada de maternitats migrants racialitzades. El cicle te com a finalitat compartir experiències i crear xarxes de suport mutu, per poder crear estratègies comunes de lluita. El protagonisme dels relats el tindran les mares migrades, racialitzades i diverses. L'activitat està organitzada per l'associació Antropologies un col·lectiu interdisciplinari de persones formades en antropologia, i disposarà d'un espai de cures per infants.
Més informació 

7.  Una televisió feminista
El grup InsuRECtas està preparant un projecte per a llançar una televisió feminista, transnacional, interseccional i transfeminista amb l’objectiu de comunicar diferents accions de col·lectius feministes en diferents llocs del món. La intenció és començar les primeres emissions aquest 8M, amb motiu de la vaga feminista, fent transmissions en viu de tot el que passi arreu del món. Per això, necessiten una xarxa d’activistes feministes voluntàries que vulguin participar transmetent el que passi als carrers, des d’on estiguin i a través dels seus telèfons mòbils. Amb tan sols uns minuts de vídeo, poden col·laborar com a corresponsals d’aquest 8M. 
Més informació

8. Passem juntxs el 8 de març
El Casal Jove de Les Corts enguany ens ofereix la possibilitat de compartir el 8 de març, dia de la dona. La proposta es centra en una jornada per repensar i explorar altres eixos que interseccionen quan parlem d'opressió masclista, donant veu i espai a diverses mirades. Des de vermut musical, xerrades, espai poètic i Kafeta documental. A partir de les 18 hores l'espai esdevindrà no-mixte amb un taller d’estampació de samarretes i pancartes per anar juntxs a la manifestació nocturna. 
Més informació 

9. Dones amb art. Jornades femnistes d'arts plàstiques 
Inauguració de l’exposició dissabte 14 de març a La Lleialtat Santsenca. L’exposició podrà visitar-se durant tot el mes de març. És masclista el món de l’art? Com podem sensibilitzar i treballar la igualtat a partir de la cultura i la creació? En el marc de les jornades La lleialtat té nom de dona que organitza la Lleialtat Santsenca durant el mes de març volem reflexionar activa i de forma participativa entorn el paper de l’art en la lluita per la igualtat i veure les potencialitats de la creació per construir col·lectivament una societat lliure de violències masclistes. A partir d’una exposició d’arts plàstiques, una taula rodona i un taller creatiu usarem l’art i la creativitat, per donar visibilitat i estimular reflexions sobre les violències masclistes i la invisibilització de les dones en l'àmbit creatiu i artístic, alhora mostrar un imaginari igualitari i de dissidència sexual i afectiva.
Més informació 

10. Manifestació 8m2020 a Barcelona
Gran manifestació a Barcelona amb lectura de manifest a l'Arc de Triomf i actuacions de Roba estesa, Clika Pika, Heidi Ramírez o la poeta Mireia Calafell, entre d'altres.
Més informació 

Cicle de Cinema Africà i Dona - Barcelona 2020
Del 3 de març a l'11 d'abril
Barcelona
Trobada 'Maternitats migrants racialitzades' - Barcelona 2020
Divendres 6 de març, 18h
Barcelona
Vermut interseccional - Barcelona 2020
Dissabte 7 de març
Barcelona
Manifestació 8M - Barcelona 2020
Diumenge 8 de març, 17h
Barcelona
Col·loqui 'Concilies o només treballes?' - Barcelona 2020
Dijous 12 de març, 18h
Barcelona
4es Jornades 'Amors Plurals' - Barcelona 2020
Dies 28 i 29 de març
Barcelona
III Fira del Llibre Feminista de Sants - Barcelona 2020
Diumenge 29 de març
Barcelona
A

També et pot interessar