Dona

Foto: 

Cedida
Katalin Varga

Les 8 activitats culturals per celebrar el 8 de març a les Terres de l'Ebre

Exposicions, teatre, cinema, col·loquis i més per reivindicar els drets de les dones
Surtdecasa Ebre
,
04/03/2019
Activa't
A part de les mobilitzacions al carrer, enguany les Terres de l'Ebre proposen diferents activitats culturals i artístiques per reflexionar i reivindicar la igualtat de drets de les dones i per posar de manifest com han estat vulnerats al llarg de la història. Hem seleccionat algunes cites que tenen molt bona pinta!

1. 'Víctor Català, la senyoreta de L'Escala'
L'obra 'Víctor Català, la senyoreta de L'Escala', de la Cia. Terratrèmol Produccions, és un espectacle multidisciplinari per a tots els públics que tracta de la discriminació de gènere partint de la biografia i obra de l’escriptora Caterina Albert i Paradís (1869-1966), més coneguda literàriament amb el pseudònim de Víctor Català. A través del teatre, la música en directe, la dansa, les videoprojeccions i la narració, l’espectacle presenta la història de la Victòria, una nena del s.XXI que pateix un conflicte de discriminació de gènere. Un espectacle visual, musical i literari que ens submergirà a la vida i obra de 'Víctor Català, la senyoreta de L’Escala'.
> Més informació

2. Taller a càrrec de Llibertes
Entre els actes organitzats a La Ràpita, el mateix 8 de març s'ha organitzat un taller a l’Església Nova, amb el col•lectiu Llibertes. El taller pretèn oferir nformació per detectar les violències masclistes. Llibertes és un col·lectiu que neix a les Terres de l’Ebre, però que, segons el seu ideari, també es projecta cap al món. Una assocació que vol atreure persones feministes que, a més, s’atreveixin a anar més enllà del gènere per tal de trencar esquemes heteropatriarcals i cisheteronormatius.
> Més informació

3. Exposició sobre l’escriptora i activista cultural Maria Aurèlia Capmany
La Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó de La Ràpita ofereix una exposició sobre l’escriptora i activista cultural Maria Aurèlia Capmany, novel·lista, autora de teatre i assagista. És una de les escriptores catalanes més polifacètiques. A més, a la mateixa Biblioteca hi haurà una taula plena de propostes literàries sobre dones i feminisme.
> Més informació

  • imatge de control 1per1

4. Katalin Varga a La Ràpita
El CineClub La Ràpita posarà el seu granet de sorra pel que fa a la lluita dels drets de les dones, amb la projecció de la pel•lícula ‘Katalin Varga’, un film l'argument del qual gira al voltant d'un home que fa fora de casa la seva esposa i el seu nen quan descobreix que aquest últim no és fill seu. És aleshores quan la dona torna als Carpats i s’endinsa en una espiral de venjança envers els homes que la van violar. Va ser el debut de l’ara cineasta de culte Peter Strickland.
> Més informació

5. Taula rodona sobre l'art de la paraules i les dones a Deltebre
A Deltebre, s'ha programat pel mateix dia 8 de març la taula rodona titulada 'Natros, les dones, parlem diferent?', a càrrec d’Esther Forgas, catedràtica del Departament de Filologies Romàniques de la URV. A continuació, tindrà lloc una conversa sobre el valor de les paraules, amb Marina Lanckmans, Cristina Panisello i Sònia Tomàs, moderada per Verònica Guirguis, creadora de continguts. 
> Més informació

6. Exposició Marta Vidal al Museu del Mar
Una cita imperdible és l'exposició al Museu de la Mar de l'Ebre de l'obra titulada ‘árbol-A’, de l'artista rapitenca Marta Vidal. Símbol de l'Arbre del Món i imatge de la Vida còsmica, una versió feminista del símbol. La visió religiosa del Món i la ideologia que l'expressa són les que li permeten fer fructificar aquesta experiència individual, «obrir-» a l'universal.
> Més informació

7. F de Figa al Maset
A Deltebre, el col·lectiu F de Figa també ha preparat una jornada festiva amb moltes activitats al Maset. L’acte consistirà en una xerrada de introducció al feminisme, un taller on les assistents podran pintar el seu quadre feminista, l’elaboració d’un collage amb imatges d’icones feministes, i una exposició conjunta amb material aportat per totes. Un acte col·lectiu en què es convida a que totes portin llibres, imatges, pàgines per seguir i tota la informació feminista per apendre i crèixer totes dels recursos que tenim.
> Més informació

8. Bruixes, dones sàvies i trementinaires a Gandesa
A Gandesa, dimarts dia 5 de març, l'escriptor David Martí, autor dels llibres 'Les bruixes d’Arnes', 'La metgessa de Barcelona' i 'Les dones sàvies de la muntanya' entre d'altres, parlarà d'aquestes figures femenines que ha donat la ruralitat. 'Bruixes, dones sàvies i trementinaires' tindrà lloc la Biblioteca Municipal de Gandesa, on Martí traslladarà les dones contemporànies a les arrels de les dones del nostre territori i al seu poder ancestral. 
> Més informació

A

També et pot interessar