Activa't
,
2019
Dies 12 i 13 d'abril, 18h
CCCB
Barcelona

Debats ICREA-CCCB: 'Quàntica: entendre l'invisible'

Quins són els fonaments de la física quàntica? Per què s’afirma que ha capgirat la nostra idea de la realitat? De la mà d’investigadors de primer nivell, en aquesta edició dels Debats ICREA-CCCB ens acostaran als principis de la física quàntica i a les raons del seu impacte creixent en el món contemporani.

La física quàntica és possiblement una de les disciplines científiques més complexes d’entendre, en part perquè descriu una realitat present però oculta als nostres sentits: la de les partícules més petites que es coneixen. A més, els principis que regeixen aquest món subatòmic contradiuen l’experiència de la realitat a escala humana. Conceptes com aleatorietat, superposició o desdoblament, que només semblaven vàlids en l’imaginari de la ciència-ficció, defineixen el funcionament del món de les partícules, capgirant d’aquesta manera el nostre coneixement sobre els fonaments de la naturalesa. Però, més enllà de la teoria i la seva complexitat, la física quàntica també ha estat la matriu d’una gran revolució tecnològica que avui ja té un gran pes en la geopolítica i l’economia del món.

Quins són, doncs, els principis de la quàntica? Com ha transformat el nostre coneixement sobre la realitat, des de les partícules més fonamentals fins a l’Univers? Ens endinsem en una nova etapa dominada per la tecnologia quàntica? Totes aquestes i altres preguntes són les que es tractaran en aquests debats ICREA-CCCB, acompanyats per investigadors de reconegut prestigi internacional i conduïts per la física i divulgadora científica Irene Lapuente.

Aquest cicle s'ha organitzat en paral·lel a l'exposició del CCCB 'Quàntica'.

Programa: 

Divendres 12 d'abril
18:00h: 'De què parlem quan parlem de quàntica?', conversa amb Maciej Lewenstein i David Mateos.
20:00h: Demostració de free-jazz.

Dissabte 13 d'abril
18:00h: 'Futur quàntic, la propera revolució tecnològica?', conversa amb Antonio Acín, Aurelio Juste i Clivia Sotomayor.

Preu: 

Entrada lliure i gratuïta. 

Organitza: 

CCCB i ICREA

Més informació: 

Web CCCB

  • imatge de control 1per1