Arts
,
2019
Del 6 al 15 de setembre
Arts Santa Mònica
Barcelona

Exposició 'Reconstrucció. 60.989 km'

Exposició 'Reconstrucció. 60.989 km. 18 vides, 18 identitats, 18 històries de joves migrants', creada a partir del material generat pels divuit joves participants en el taller 'Reconstrucció' (realitzat durant el mes de juliol de 2019) en què s'oferia un acompanyament i unes eines accessibles perquè divuit joves migrants sols, arribats a Barcelona, poguessin recuperar la seva veu, la seva memòria i la seva identitat. 

En el transcurs de l'activitat, els joves participants van utilitzar els recursos de Google (Google Street View, Google Maps i Google Images) i un programa d'edició per recuperar imatges que han permès generar diàleg i reconstruir les seves històries. Durant el desenvolupament de les sessions, els participants han rememorat vivències, emocions i anhels; acostant-nos a la comprensió de la seva realitat. El trajecte visual resultant, acompanyat de les seves pròpies veus, és l'element vertebrador d'aquesta mostra. Les fotografies i els recursos obtinguts a través de Google han servit perquè aquests joves iniciïn una reflexió pròpia i generin el seu discurs. Quan la llengua resulta aliena, les imatges actuen com a pont, allò visual es converteix en llenguatge universal.

El taller es va realitzar en aquest mateix Espai Residència durant el mes de juliol de 2019, al llarg de 5 sessions de 2 hores cadascuna. Els joves feia pocs mesos que residien a Barcelona (entre 1 mes i poc més d'un any), van arribar sense conèixer l'idioma i alguns d'ells van entrar per primera vegada en contacte amb aquestes eines digitals en el transcurs d'aquesta activitat.

'Reconstrucció. 60.989 km' deriva conceptualment de l'exposició col·lectiva 'Un món paral·lel', comissariada per Joan Fontcuberta, on es mostra el treball de dotze artistes que utilitzen Google Street View com a espai d'investigació i experimentació. A través dels seus projectes exploren qüestions de percepció del territori, tecnologia i representació virtual de la realitat.

Participants:
Petit Bah
Hassimiou Bangoura
Bass
Bara Dabo
Diallo
Eric
Henderson
Clinton Kingsley
Mebiongal
Ridwaan (Hn)
Sekou
i set participants més que han volgut mantenir el seu anonimat.

Horari: 

De dimarts a dissabte: de 12 a 14h i de 17 a 20h
Diumenge: de 12 a 14h i de 17 a 20h

Inauguració: 

Dijous 5 de setembre, a les 18h
Amb la presència dels participants.

Comissariada per: 

Elizabeth Bertolín, Carles Costa, Àngel Monlleó i Laia Moretó

Preu: 

Entrada lliure i gratuïta

Organitza: 

Arts Santa Mònica i Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

Col·labora: 

Centre SPE Kirikú

Més informació: 

  • imatge de control 1per1