Arts
,
2021
Fins el març
Museu de Ciències Naturals
Barcelona

Exposició '(In)Visibles i (O)Cultes'

Exposició temporal '(In)Visibles i (O)Cultes', un viatge a través de l’espai i el temps per la vida de 24 dones científiques que, des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, han estat, per raó de gènere, silenciades, relegades o directament esborrades la història de la ciència.

Horari: 

De dimarts a dissabte: de 10 a 19h
Diumenges i festius: de 10 a 20h

*Fins a l’abril del 2022.

Comissariada per: 

Mireia Alcaine

Sinopsi: 

En aquest viatge coneixerem les vides de 24 dones que no han rebut reconeixement científic pels seus descobriments. Al llarg de la història de la ciència, l’home ha estat el protagonista i les dones s’han vist sotmeses a un paper secundari o menor, sotmeses per raó de gènere a sostres, més que de vidre, de ciment.

Des de les limitacions d’una societat patriarcal, aquestes dones van aprendre a caminar soles, a trencar murs i a fer camí en espais reservats als homes. I, tal com veurem, es van convertir en fonamentals en la història de la ciència.

Totes són pioneres. Algunes van ser reconegudes i admirades en la seva època, però esborrades després de la història de la ciència. Moltes han estat minimitzades o directament esborrades. Algunes, finalment, han recuperat la visibilitat i la veu gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere.

Aquests corrents crítics amb els relats oficials van començar a la segona meitat del segle xx, arran de la coneguda com a segona onada feminista, i van continuar al segle xxi, amb una quarta onada feminista.

Des d’aquesta quarta onada, especialment, es pretén posar fi a la visió del món centrada en el punt de vista masculí, per visibilitzar i convertir en icones de lluita i coneixement científic totes les dones esborrades, silenciades o diluïdes.

Algunes d’aquestes dones, fins i tot, s’han convertit en cultura pop en el cinema, el teatre i la música. Així, s’ha posat en relleu que hi van ser, que hi són i que hi continuaran sent. Perquè, tal com deia la filòsofa Adrienne Rich: «L’objectivitat és el nom que es dona en la societat patriarcal a la subjectivitat masculina».

Avui en dia, encara hi ha molts llocs del món on les dones no són considerades persones i estan privades d’anar a l’escola, d’aprendre, de desenvolupar-se i de professionalitzar-se en el camp de les ciències.

Per lluitar contra aquesta discriminació, el 2016 es va instaurar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Des de llavors, cada 11 de febrer es commemora i es reconeix la trajectòria de totes les dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia. També es promou la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació i, especialment, en la ciència. Per trencar, per fi, els sostres de vidre i perquè desaparegui l’oblit que han patit les dones en la història de la ciència.

En aquest viatge no hi ha totes les dones que s’han dedicat a la ciència, perquè n’hi ha moltes que no hem pogut recuperar.
Busqueu-les i doneu-los veu. Hi són i cal que les reconeguem i que en parlem, perquè allò de què no es parla, no existeix.

Comencem a viatjar i a visibilitzar.

Preu: 

Entrada lliure i gratuïta

Organitza: 

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Més informació: 

  • imatge de control 1per1