Arts
,
2023

Exposició 'El llegat retrobat de Juliana Morell'

Exposició'El llegat retrobat de Juliana Morell (1594-1653)', que presenta un conjunt de peces originals i de reproduccions a gran format d'obres vinculades a l'autora, entre les quals cinc exlibris amb marca de propietat de Juliana, diversos mobles i objectes originals de la col·lecció del Monestir de Pedralbes, nombrosos documents d'arxiu inèdits i llibres i manuscrits de Morell.

La selecció de peces, presentades de manera estructurada en dos àmbits i diversos subàmbits a la Sala de la Reina i part del dormidor, té per objectiu donar a conèixer el llegat vital, intel·lectual i espiritual de Juliana Morell, com a jove humanista d’una àmplia formació en llengües, filosofia, teologia i jurisprudència, i com a escriptora espiritual i líder d’una comunitat religiosa amb un paper rellevant en la Contrareforma a França i Europa. L'exposició presenta la biografia, l’obra i el pensament d’una autora de qui només coneixíem el nom que, tanmateix, va personificar la idea de la dona sàvia i erudita a Europa durant segles.

Horari: 

De dimarts a divendres: de 10 a 14h
Dissabtes i diumenges: de 10 a 17h
Diumenges a partir de les 15h: entrada gratuïta.
Festius: de 10 a 14h
Tancat: 1 de gener (any nou) i Divendres Sant

Sinopsi: 

Juliana Morell, nascuda a Barcelona, va defensar tesis orals en filosofia a casa seva, a Lió. Tenia 12 anys. Aquesta fita la va convertir en la primera doctora de la història i li va atorgar un lloc al paranimf de la Universitat de Barcelona. Malgrat ser una icona de l’erudició femenina durant segles, la vida, l’obra i el pensament de Juliana Morell són encara desconeguts. Humanista, poliglota i religiosa dominica a Avinyó, va ser una de les veus prominents de la Contrareforma a França. El seu pensament flueix entre dues de les principals tendències del barroc: el racionalisme i el misticisme eròtic.

El llegat retrobat de Juliana Morell, humanista polifacètica i escriptora espiritual ens convida a submergir-nos en el seu món i a experimentar-lo amb els cinc sentits. Poeta, música, filòsofa i teòloga, Morell encarna la lluita històrica de les dones per accedir a una formació acadèmica, alhora que es pot considerar un reflex viu i intens de la cerca individual i col·lectiva d’un espai propi on poder sentir i pensar per ella mateixa. El seu pensament articula la lògica i la mística eròtica d’una manera orgànica i fluïda, tenint com a resultat la dissolució d’una paradoxa. Per a Juliana Morell, raó i amor van de bracet: l’una pondera les decisions i l’altre connecta les persones entre si i amb la divinitat. 

Preu: 

General 5€ | Reduïda 3,5€ (Compra l'entrada aquí - enllaç)

Organitza: 

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

  • imatge de control 1per1