Jump to navigation
El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, fundat l’any 1327 per la reina Elisenda de Montcada, constitueix un testimoni cultural i històric únic de la comunitat de clarisses que hi ha viscut ininterrompudament des del 1327 fins al pràcticament avui dia.
L’edifici constitueix un dels millors models del gòtic català, tant per l’església com pel claustre de tres plantes, un dels exemples més espaiosos i harmònics d’aquest estil.
El monestir de Pedralbes, a més del seu valor com a conjunt arquitectònic, permet, gràcies als objectes i les obres d’art que presenta, mostrar la vida monàstica dins el recinte al llarg del temps i ajuda a comprendre la vida de clausura de la comunitat fins a l’any 1983, en què el monestir es va convertir en museu. (+info)
Els prop de 700 anys d’història del monestir constitueixen un testimoni únic no només de la vida monacal de la comunitat de clarisses que gairebé hi ha viscut ininterrompudament fins al present, sinó també de la història de la ciutat de Barcelona i de Catalunya.
El monestir de Pedralbes va ser fundat per la reina Elisenda de Montcada l’any 1327 amb el suport del seu espòs, el rei Jaume II, que va voler que l’església es dediqués a santa Maria. Amb la fundació del monestir, Elisenda, de forta inquietud espiritual, pretenia redimir els seus pecats i els de la seva família. El mas Pedralbes, dins de l’antic terme de Sarrià, va ser l’escollit per la reina per a la construcció del cenobi. El nom de mas Pedralbes està documentat des de l’any 986 i prové del topònim Petras Albas, en referència al color blanc de la pedrera pròxima, als peus de la muntanya de Sant Pere Màrtir, on estava ubicat. L’indret era idoni perquè era a prop de la cort de Barcelona i dels nuclis habitats, però lluny del bullici de la ciutat. (+info)
El claustre gòtic de tres pisos articula les diverses dependències de la comunitat, entre les que destaquen la capella de Sant Miquel, el dormidor, el refetor, la cuina, la infermeria, les procures, l’abadia i la sala capitular a més de les diverses cel·les de dia. (+info)
Aquest documental és el resultat d’un projecte de recerca ampli i ambiciós que permet apropar-se al monestir de Pedralbes des dels seus orígens fins al present, com mai no ho havíem pogut fer fins ara. Mitjançant la tecnologia 3D, els espectadors es poden endinsar virtualment en algunes de les estances del monestir medieval que han estat recreades, amb la màxima fidelitat, a partir de la documentació, dels testimonis físics que s’han conservat i de paral·lels coetanis.
Història, arquitectura, vida quotidiana: cadascun d’aquests temes queden reflectits en els diferents capítols que conformen aquest documental, amb un tractament específic en cada cas. La construcció digital del conjunt del monestir, l’aixecament dels diferents volums i les imatges dels espais i de les obres artístiques que els decoraven omplen de contingut del primer capítol, i són alhora la base del darrer, que presenta una recreació virtual del monestir al segle xv, amb un clar objectiu pedagògic, però al mateix temps també lúdic. (+info)
'Rere els murs del monestir' és un serious game o també anomenat joc formatiu, que dóna lloc a la descoberta de la vida al monestir de Pedralbes durant el segle XV. Es podrà passejar pel claustre, experimentar amb la tècnica de pintura al fresc de la capella de Sant Miquel, guarir una germana malalta de la infermeria amb remeis preparats amb plantes del jardí medicinal o preparar un plat medieval a la cuina. [Descarrega'l aquí - enllaç]
Dies 10 i 13 de setembre
Horari d'hivern: de l'1 d'octubre al 31 de març De dimarts a divendres: de 10 a 14h Dissabtes i diumenges*: de 10 a 17h *Diumenges a partir de les 15h: entrada gratuïta Festius: de 10 a 14h
Horari d'estiu: de l'1 d'abril al 31 de setembre De dimarts a divendres: de 10 a 17h Dissabtes: de 10 a 19h Diumenges: de 10 a 20h (entrada gratuïta a partir de les 15h) Festius: de 10 a 14h
Entrada general: 5€ | Entrada reduïda: 3,5€ Primer diumenge de mes: entrada gratuïta