Foto: 

Cedida
El film 'Acasa, my home' és una de les propostes del festival de cinema de protesta

Les 10 protestes que clama el festival de cinema Tectònic

La mostra de cinema de protesta es pot veure a través de la plataforma Filmin
Helena Martín
,
22/10/2020
Arts
El cinema al servei de la transformació social. Vuit festivals de cinema social de Catalunya han unit forces per crear el Tectònic, que a partir d’avui ofereix les seves propostes a la plataforma Filmin. Amb l’objectiu de mantenir els seus projectes i sumar en una època culturalment convulsa, aquesta iniciativa posa el focus en conflictes humans i polítics per a fer-nos obrir els ulls. Aquestes són les 10 protestes que visibilitzen a través del documental i la ficció.

1. Contra la soledat
A Bep de Bruin van trigar 10 anys a trobar-la morta a casa seva. Ningú va adonar-se que feia una dècada que no donava senyals de vida i això va provocar una reflexió col·lectiva a Rotterdam al voltant de la soledat. El documental ‘Good Neighbours’ de Stella van Voorst van Beest recull l’experiència de dues voluntàries que visiten, porta a porta, les persones grans que no tenen algú que els ajudi. De màxima actualitat, tot i haver-se publicat l’any 2018, l’audiovisual exposa el preocupant problema d’abandonament de la tercera edat.

2. Feminisme indígena
El Terra Gollut programa dins del festival Tectònic una peça documental d’empoderament indígena. ‘Cholitas’ segueix cinc dones bolivianes en la seva ascensió a la muntanya més alta d’Amèrica, amb la faldilla tradicional de la seva terra i una manera molt inspiradora de viure la naturalesa que les envolta. 

  • imatge de control 1per1

3. Per la sanitat de qualitat
Més d’actualitat que mai, el sistema de sanitat podria protagonitzar peces audiovisuals a dojo. El documental ‘Burning Out, que posa el focus en la realitat d’una unitat quirúrgica de París, descobreix les mancances que amaguen les bates del personal dels hospitals francesos: menys pressupost, escàs personal i objectius d’eficiència determinen la vida dels pacients. A ‘Midnight family’, en canvi, la càmera se centra en les ambulàncies privades de Mèxic, sovint dirigides per persones sense formació sanitària, i en el debat ètic d’una família que es dedica a aquest negoci.

 

 Fotograma del documental 'Chao'. | Foto: Cedida.
4. Resiliència contra l’especulació
Del delta de Bucarest a l’estat de Goiás al Brasil, el Tectònic proposa dos films al voltant de la lluita contra l’especulació urbanística. ‘Acasa, my home’ és la resistència d’una família que viu al delta verd de la capital romanesa i que l’administració acabarà obligant a adherir-se a les seves dinàmiques, encara que això suposi deixar casa seva i canviar de costums. Al continent sud-americà, 600 famílies han ocupat una finca i lluiten per la redistribució de les terres mentre l’extrema dreta augmenta al Brasil. El documental ‘Chao’ de Camila Freitas explica la història de resiliència d’aquesta comunitat.

5. Madurar per força
La revolució digital ens robarà la feina? L’audiovisual ‘Automotive’ del director Jonas Heldt mira al futur, concretament a les línies de muntatge que, d’aquí a uns anys, ja no necessitaran persones per tal de fabricar cotxes. A través de les històries de dues joves, el documental que proposa Panòptic, el Festival de Cinema de Mataró, reflexiona al voltant de la progressiva automatització de la força de treball, que ens farà cada cop més prescindibles i precàries. En un altre to, la ficció polonesa ‘All for my mother’ mostra la vida d’una noia de 17 anys que té la missió de trobar la seva mare, participar en els Jocs Olímpics i sobreviure a orfenats corruptes.

6. Fugir o resistir
El cristià Haykal Mikhael viu a la frontera entre el Líban i Síria i, malgrat les tensions al territori, no vol marxar. En el documental ‘Los que se quedan’, proposat per la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, la lluita del dia a dia per la convivència a la seva terra és la protesta fonamental. Qui decideix marxar a la recerca d’un lloc segur és la família d’Exploradora, que deixa Hondures per instal·lar-se a Mèxic i protegir la innocència de les petites de la casa. ‘Para no volver’ és un capítol més d’uns pares en l’intent de protegir les seves filles.

 

 Marthe Cohn, l'espia jueva que protagonitza 'Chichinette'. | Foto: Cedida.
7. Memòria
Es diu Marthe Cohn però també era coneguda com a Chichinette. Als seus 98 anys, aquesta dona fa gires pel món explicant la seva aventura com a espia jueva francesa. Durant seixanta anys Cohn va lluitar contra els nazis en secret, i ara no vol callar tot el que va viure aleshores. El documental ‘Chichinette. How accidentally became a spy’ el porta Protesta, el Festival Internacional de Cine de Crítica Social.

8. Sensellarisme
No tenir casa és superar obstacles diàriament, o això diuen les protagonistes de ‘Mujereando, el quejío de una diosa’, un documental que porta Terra Gollut. A través del teatre, un grup de dones sense llar explora dins seu per escapar de la dura realitat i sanar-se. Aquest audiovisual de Carmen Tamayo Leo exposa el repte d’aquestes dones per transmetre la seva realitat als espectadors. 

9. Abús policial
El director Richard Rowley presenta el film ‘16 shots’ al voltant del tiroteig de 2014 al jove de 17 anys Laquan McDonald als Estats Units per part de l’agent de policia Jason Van Dyke. El cas va portar polèmica i l’activisme contra l’abús policial va començar a exigir justícia i explicacions per un assassinat que el Departament de Policia de Chicago va definir com a justificat. Proposat pel Festival Protesta, l’audiovisual examina el cas i la reacció de la població estatunidenca. 

10. Recuperar el passat
La ja desapareguda presó de Carabanchel va ser la més massificada d’Espanya. El documental ‘Historias de la tele prisión’ s’endinsa en el projecte de Teleprisión Carabanchel, realitzat entre el 1986 i el 1987 i del qual només se’n conserven els vídeos que van guardar els presos Adolfo Garijo i Javier Anastasio. La resta va quedar enterrada amb les runes de l’edifici.  Aquest film del mateix Adolfo Garijo és una proposta del CLAM, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya. 

Més informació: 

Web Tectònic
Twitter Tectònic
Instagram Tectònic

A

També et pot interessar