Mostra front

Foto: 

Cedida
A la inauguració es projectarà 'La llegenda de l’Escanyapobres'

Els 5 imperdibles de la Mostra Front

Entre el 26 de setembre i el 5 d’octubre se celebrarà la cinquena edició d'aquest festival de cinema
Surtdecasa
,
23/09/2024
Arts
Entre el 26 de setembre i el 5 d’octubre se celebrarà la cinquena edició del festival Front, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau, per oferir una perspectiva humana i actualitzada de conflictes locals i globals i generar relats sobre la memòria històrica i democràtica a través de l’audiovisual. Front s’ha consolidat com un espai per a la cultura, la transformació social, el pensament crític i la difusió del cinema d’autoria, català i internacional. En aquesta nova edició, es podran veure tretze pel·lícules documentals, tres ficcions i quatre curtmetratges, que tenen el conflicte com a element central, entenent aquest no únicament com a referència al cinema bèl·lic sinó també a altres temàtiques com les fronteres, els desplaçaments, els conflictes de gènere i nacionals. El cinema anirà acompanyat de taules de pensament, debats entre persones vinculades a la cultura que versen al voltant de les temàtiques desenvolupades en els films. Hem destacat allò que no us podeu perdre.

1. Inauguració del festival amb el drama familiar d'ETA
Acte institucional de tret de sortida amb la pel·lícula 'Indarkeriaren Oi(h)artzunak'. Quaranta anys després que ETA segrestés la seva família i l’Estat assassinés sota tortures al seu pare, Tamara Muruetagoiena emprèn una incansable cerca de veritat i justícia. Tamara, cara a cara, ens explica la seva tragèdia familiar: l’impost revolucionari, el segrest per un comando d’ETA durant disset dies, la posterior desestructuració familiar, la persecució de la maquinària estatal, la pressió política, el judici, la detenció del pare i la mare, les tortures, l’assassinat, però també el camí que ha emprès cap a la veritat, el reconeixement i l’ús del diàleg com a eina principal per a la resolució de conflictes. En acabar s’obrirà torn de preguntes amb el director de la pel·lícula Ander Iriarte.
Quan? Dijous 26 de setembre a les 19:00h a l'OCINE Roquetes.

2. La llegenda de l’Escanyapobres
Sessió inaugural gratuïta i a la fresca amb la projecció de la pel·lícula 'La llegenda de l’Escanyapobres', una adaptació lliure de la novel·la homònima de Narcís Oller, dirigida per Ibai Abad i protagonitzada per Àlex Brendemühl i Mireia Vilapuig, amb Quim Àvila i Laura Conejero. Abad actualitza un clàssic que conserva un missatge plenament vigent: “Amb la crisi financera i els bancs apropiant-se de milers de cases, la temàtica de la novel·la, ambientada en l’Europa de finals del segle XIX, immersa en una profunda transformació econòmica i social, avui dia era més rellevant que mai”. Al final del segle XIX, en plena revolució industrial, Cileta i la seva família són víctimes d’Oleguer, un avar conegut per tothom com l’Escanyapobres, qui els expropia i s’apodera de les possessions de la família d'ella. Quan Oleguer es casa amb la vídua d’un acabalat notari, Cileta decideix infiltrar-se a la casa del nou matrimoni i actuar com l’Escanyapobres: “primer, els diners”.
Quan? Divendres 27 de setembre a les 20:30h a l'Hort de Cruells.

  • imatge de control 1per1

3. Els millors curtmetratges dels Països Catalans
Matinal de curtmetratges amb nous talents del cinema de parla catalana. S’hi projectarà 'L’Aliat', 'Welcome Tahiya', 'Els buits' i 'El bon auguri'. La sessió comptarà amb la presència dels directors i directores. En acabar, a les 13:00 hores, s’ha programat un col·loqui vermut amb tots els assistents al pati de la seu de Surtdecasa.
Quan? Dissabte 28 de setembre a les 11:00h a l'OCINE Roquetes i taula de pensament al pati de Surtdecasa.

 

Un fotograma del documental 'Zimmerwald' | Foto: Cedida
4. Anècdotes curioses que canvien el curs de la Història
Entre la programació també destaquen documentals com 'Zimmerwald', una producció suïssa que recupera la història d'un grup de pensadors -entre els quals hi havia Vladímir Ílitx Lenin i Lev Trotski- que el 1915 es va reunir en secret al poble suís de Zimmerwald per participar en una crida als treballadors del món perquè s’unissin contra la Primera Guerra Mundial. Més d’un segle després, un grup de joves estudiants descobreix l’existència de la conferència que va tenir lloc al seu poble. Els joves enfronten la generació més gran amb aquest record que van intentar amagar per no frustrar la neutralitat històrica suïssa, i d'aquesta manera se submergeixen per un laberint d’oblit i memòria. Es comptarà amb la presència de la directora del film Valeria Stucki. Potseriorment, s’ha programat una taula de pensament sobre la reinterpretació de la Memòria Històrica i Democràtica des de l’art, amb Daniel Rico, catedràtic d'Història de l'Art a la Universitat Autònoma de Barcelona i autor del llibre '¿Quién teme a Francisco Franco?'; i amb Amanda Cuesta curadora i crítica d’art. La conversa estarà moderada per l'antropòloga Maite Hernández, de l’empresa Terra Enllà.
Quan? Dissabte 28 de setembre a les 18:00h a l'OCINE Roquetes.

5. Conflictes actuals de Palestina i Ucraïna
Els conflictes d'Ucraïna i Palestina seran presents a la programació. A les 11:00 hores el programa contempla la projecció del documental 'Ambulance' del director palestí Mohamed Jabaly. L’estiu de 2014, Mohamed, que llavors tenia 24 anys, aspirava a fer pel·lícules a la ciutat de Gaza, on vivia malgrat la falta d’aigua, electricitat i les fronteres tancades de fa set anys. Quan sent la notícia d’una nova ofensiva israeliana decideix que no pot simplement “esperar la mort”, sinó que ha de fer alguna cosa i s’uneix a un equip d’ambulàncies per documentar la guerra. En acabar la projecció es farà una taula de pensament per analitzar com s’expliquen els conflictes armats a través del cinema i la televisió, amb la periodista Txell Feixas, excorresponsal a Beirut per Catalunya Ràdio i TV3; i amb Txell Bragulat, directora de l'ONG Sodepau i coordinadora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya. Moderarà la taula la periodista Sònia Castelló.
Quan? Dissabte 5 d’octubre a les 11:00h a l'OCINE Roquetes.

  • imatge de control 1per1

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Web Mostra Front
Instagram Mostra Front
Facebook Mostra Front

A

També et pot interessar