Museu Història de Catalunya

Foto: 

Cedida

El Museu Història de Catalunya impulsa un simposi sobre la unió dinàstica entre Catalunya i Aragó

Tindrà lloc el proper 16 i 17 de novembre amb col·laboració amb el Museu Diocesà
Surtdecasa
,
08/11/2022
Arts
El proper 16 i 17 de novembre, el Museu d’Història de Catalunya juntament amb el Museu Diocesà de Barcelona organitzen un simposi historiogràfic sobre l’antiga unió dinàstica entre Catalunya i Aragó, amb l'intenció de fer noves aportacions i estimular la reflexió sobre un dels períodes més decisius de la nostra història. Un acte vinculat al procés d’exhumació del sarcòfag existent a la catedral de Barcelona, les restes del qual s’atribueixen a la comtessa Almodis de la Marca, muller de Ramon Berenguer I el Vell, comte de Barcelona. Us destaquem allo més interessant!

1. Per què es va produir el matrimoni?
Els objectius fonamentals de la trobada són estudiar les condicions jurídiques del matrimoni, les seves conseqüències en l’àmbit polític dels dos espais, els comtats catalans i el regne d’Aragó, a Navarra, sempre tan a prop, i la dimensió europea de l’esdeveniment. Sens dubte, fou un moment de gran projecció exterior, com demostra la incorporació dels marquesats de Tortosa i Lleida, sense deixar de banda la diplomàcia en diversos fronts: Castella, Occitània, el Sacre Imperi Romano-germànic i el Papat, entre d’altres.

2. Ponències amb diferents enfocaments
Les ponències presentades explicaran el contingut des de perspectives diferents: des de la vessant jurídico-política a la de gènere, passant per la que correspon a la representació del poder que es manifesta en l’elecció dels llocs de sepultura i la forma de les tombes dels i de les protagonistes.

  • imatge de control 1per1

3. Conseqüències històriques en l'actualitat
El simposi, en definitiva, pretén presentar un estat de la qüestió exhaustiu, així com fer noves aportacions i estimular la reflexió sobre un dels períodes més decisius de la nostra història. D’una història a voltes distorsionada i esbiaixada. Tot sovint, els interessos polítics han desviat la desitjable objectivitat científica que sempre hauria de regir la recerca històrica, a la vegada que projecten sobre el passat disputes del present. Aquesta manera de procedir es pot traduir en la presa de decisions difícils d’entendre, com ara la divisió del bisbat de Lleida, les conseqüències de la qual han desembocat en el trencament de la unitat territorial que va representar el matrimoni entre Ramon Berenguer IV i Peronella, un espai frontissa entre Aragó i Catalunya.

Més informació: 

Web Museu d'Història de Catalunya
Inscripcions a través d'aquest enllaç

A

També et pot interessar