Edifici del Semàfor, Baix Llobregat

Foto: 

Ajuntament del Prat de Llobregat
Edifici del Semàfor al Prat de Llobregat

Les 10 millors excursions per fer al Baix Llobregat

Rutes, camins i paisatges per respirar aire fresc i estar en contacte amb la natura
Surtdecasa
,
15/03/2021
Entorn
Aprofitem aquests dies per sortir a respirar aire fresc en alguns dels nostres paratges. És hora de posar-se roba lleugera i calçat còmode i sortir a descobrir els racons amagats del territori. Amb la idea de seguir defugint els espais amb gaire gent, enfilem cap a la muntanya i el Delta del Llobregat. Compartim amb vosaltres unes quantes propostes per recórrer i gaudir el Baix Llobregat. Descobriu-los amb aquesta llista i sortiu de casa!

1. Les coves de Can Riera, a Torrelles de Llobregat
Si voleu conèixer un Canyó de l’Antílop en miniatura, aquesta excursió us descobrirà un espai que, tot i reduït, és sorprenent. Això sí, cal extremar les precaucions, és un espai que es pot malmetre amb facilitat. La ruta proposada s’inicia a Torrelles de Llobregat i va fins a les tres coves principals a través d’un camí d’arbres fruiters. Si decidiu fer la ruta al trencant de l’hivern amb la primavera, podreu veure els arbres florits. A la tornada es passa per espais més tancats, entre boscos i corriols. (Localització)

** Actualment està prohibit l'accés a les coves**

2. La penya del Moro i el puig Vicenç de Vallirana
Tret d’un petit tram que discorre per corriols, tota l’excursió passa per pistes amples i fàcils per visitar l’isolat puig Vicenç, des del qual hi ha unes bones vistes panoràmiques, o la roca del Moro, un mirador que a les parets del cingle allotja diverses vies d’escalada. Mentre fem camí ens trobarem amb algunes cabanes de pedra seca o barraques de vinya, que s’usaven per desar-hi eines, servien d’aixopluc o per albergar el bestiar. (Localització)

  • imatge de control 1per1

 

Espais naturals del Delta | Foto: Turisme El Baix Llobregat
3. Els espais naturals del Delta del Llobregat al Prat de Llobregat
Aquest és un itinerari ideal per fer amb petits o si estem en baixa forma, ja que és del tot planer. Podreu gaudir dels paisatges marítims acompanyats de les diverses classes d’aus que fan niu a les llacunes: ànecs, flamencs i bernats pescaires especialment. Sortint de l’aparcament que hi ha habilitat podreu triar entre tres excursions a fer. Les tres són curtes i no representen cap dificultat tècnica. Podreu visitar l'Aguait de Cal Tet o pujar a la torre de la Brunyola per veure bé el delta, visitar les runes dels edificis dels Carrabiners i del Semàfor (del segle XIX), els estanys de Magarola o la pineda de la Ricarda. És molt recomanable portar prismàtics. (Localització)

4. De Collbató a Montserrat
Es tracta d’una ruta un pèl exigent, ja que hi ha punts en què cal fer alguna grimpada prou tècnica, però assumible per salvar el desnivell, però el camí està ben senyalitzat en tot moment. El contrast paisatgístic entre els diferents trams de la ruta és força marcat, des de boscos ombrívols a espais més assolellats, en un recorregut molt distret, variat i amb molts al·licients. (Localització)

5. La creu de la Morella i el puig de les Aigües
Itinerari circular que s’enfila al punt més alt del massís del Garraf per la zona nord-est. Per arribar-hi es combinen pistes i corriols assequibles per a tothom, ja que els desnivells són suaus. Pel camí podreu trobar pous, forns de calç o antics masos i gaudireu d’esplèndides vistes panoràmiques sobre la façana marítima del Baix Llobregat i també del Barcelonès a més de la serralada Litoral i Prelitoral. També passareu per alguns avencs, propis del massís de la roca calcària. (Localització)

 6. La penya del Cucut des de Santa Maria de Cervelló
Entre els termes de Torrelles de Llobregat, Vallirana i Cervelló discorre aquest itinerari circular que ofereix força diversitat paisatgística a causa del tipus de terreny pel qual passem i a la seva vegetació. Des de la penya del Cucut caldrà parar atenció al camí, ara més abrupte, però podreu gaudir de vistes a un entorn ben ampli i comarca enfora. Des del mar a Montserrat, Collserola o el Montseny l’amplitud visual és significativa. (Localització)

 

Castell d'Eramprunyà | Foto: Cedida
7. L’ermita de Bruguers i el castell d’Eramprunyà
Excursió no gaire llarga, fàcil i variada que s’inicia a l’ermita de Bruguers, originàriament romànica i ubicada entre Begues i Gavà. Es caracteritza pel seu color rogenc que la distingeix entre altres trets significatius. Les restes del castell d’Eramprunyà es troben al punt més alt entre penya-segats, amb magnífiques vistes sobre el delta del Llobregat i part del Garraf. És una excursió que us transportarà temps enllà, per fer un salt al segle X. (Localització)

8. De Castellciuró a Sant Pere Romaní
Ruta senzilla i agradable que s’inicia a Castellciuró, a Molins de Rei. El castell està en ruïnes, però malgrat això val la pena visitar-lo i alhora gaudir també de les visites que ofereix l’emplaçament. Si seguim el camí de l’itinerari, passarem entre horts domèstics i pinedes de pi blanc fins a arribar al turó del Mulei, on podem visitar l’ermita romànica de Sant Pere de Romaní, datada del segle XI i declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. (Localització)

9. Visita a l’Ermita de Sant Ramon
Al cim del Montbaig hi ha l’ermita de Sant Ramon, ubicada entre les poblacions de Sant Boi de Llobregat, Viladecans i Sant Climent de Llobregat. Exceptuant un tram amb cert desnivell, tota la ruta és prou suau i apte per a tothom fins a arribar a l’ermita. Un cop allà, com a molts punts alçats de la zona, podreu gaudir d’una vista de 360º de tota la comarca i part de les que en són veïnes. Podeu visitar el Centre d’Interpretació del Paisatge, al costat de l’ermita, on de ben segur aprendreu interessants detalls de l’entorn. (Localització)

10. De Castelldefels a Sant Boi del Llobregat
Entre aquestes dues poblacions hi ha espais força desconeguts i ben interessants, com ho són l’ermita del Roser a Sant Climent de Llobregat o la Roca Negra, a Sant Boi. Malgrat que el camí no sempre està senyalitzat, és molt intuïtiu i ben marcat, a més, per un tram passa pel conegudíssim GR-92. Aviat agafem alçada per arribar a l’ermita del Roser i després a l’ermita de Sant Ramon, ambdues ubicades, com no pot ser d’una altra manera, en espais que gaudeixen de vistes privilegiades. (Localització)

A

També et pot interessar