La Mola

Foto: 

Turisme Vallès Occidental
El Monestir romànic de Sant Llorenç del Munt al cim de La Mola

Les 10 millors excursions per fer al Vallès Occidental

Rutes, camins i paisatges per respirar aire fresc i estar en contacte amb la natura
Surtdecasa
,
01/05/2018
Entorn
Aprofitem aquests dies per sortir a respirar aire fresc en alguns dels nostres paratges. És hora de posar-se roba lleugera i calçat còmode i sortir a descobrir els racons amagats del territori. Sí, és clar, podeu pujar a la Mola o visitar la Torre de Collserola, però hi ha llocs menys coneguts que també us encantaran. Descobriu-los amb aquesta llista i sortiu de casa!

1. Caus del Guitard
És un itinerari molt senzillet que parteix de la carretera de Rellinars a Terrassa, prop de la urbanització dels Caus. Aquesta ruta és recomanada en època de pluges, així que si tenim sort i la primavera ens regala alguns ruixats més, podrem gaudir d’aquests salts d’aigua en plenes condicions. Malgrat ser molt propers a una ciutat gran com Terrassa, els Caus del Guitard no estan extremadament concorreguts. (Localització)

2. Can Coll
De sobres coneguda és la zona de lleure de Can Coll, visitada àmpliament per escolars i famílies. Als seus voltants, però, s’hi poden descobrir molts secrets, parant atenció sobretot a la flora que esclata a la primavera. Al Centre d’Educació Ambiental, obert també els diumenges, s’hi poden trobar petites guies per descobrir les plantes que anem trobant pel camí. (Localització)

  • imatge de control 1per1

3. De Sant Llorenç Savall a Mura
Aquí ens posem seriosos perquè la cosa s’allarga. Són ben bé 4 hores i mitja de camí. El recorregut passa per la Masia Modernista del Marquet de les Roques, la Cova Simanya, voreja el Montcau i permet gaudir de l’Alzina del Vent i la Font del Cargol, fins arribar a la pintoresca vila de Mura, que ja és al Bages. (Localització)

 

Ermita de Santa Agnès Ermita de Santa Agnès | Foto: Cedida
4. La Mola, des de Santa Agnès
No podia faltar en aquest llistat com a mínim una manera de pujar a la Mola, cim insígnia de bona part dels municipis vallesans. La Canal de Santa Agnès és un lloc privilegiat pel que fa a la botànica, a causa de l’elevat grau d’humitat i la poca insolació que rep. Gaudireu d’una ermita que és un tresor! (Localització)

5. El camí Ral de Terrassa a Barcelona
A Badia del Vallès hi ha un petit itinerari, que podreu fer amb una horeta, i que recorre una part del camí ral que unia Terrassa i Barcelona. Comença al parc de Joan Oliver, i transita en paral·lel al Riu Sec. Es pot visitar la masia de Can Borrell de Sant Pau de Riu Sec, i tot i que transcorre en part per tram urbanitzat, es poden descobrir petits racons periurbans amb una rica vegetació. (Localització

6. Torrebonica
Aquest indret de nom bucòlic va quedar mig oblidat durant molt de temps als afores de Sabadell i Terrassa. L’itinerari que us recomanem surt del arc urbà de Can Feliu, a Sant Quirze del Vallès, i segueix camins i pistes que travessen els horts de Can Pallàs, la Masia de Can Llobateres, i també la carretera de Terrassa a Sabadell, per darrere l’Hospital de Terrassa, fins arribar al parc de la Font de la Grípia. L’itinerari finalitza a la Torre de Mossèn Homs. Es passa per una zona boscosa amb bones vistes, i també per l’estació abandonada de Renfe, a Torrebonica. (Localització)

 

Ruta de la Pedra Seca Ruta de la Pedra Seca | Foto: Turisme Vallès Occidental
7. Pedra Seca
Si el que us ve de gust és gaudir d’un paisatge menys boscós però amb més alicients visuals, potser que seguiu la ruta de Pedra Seca, a Rellinars. Hi trobareu barraques de pedra seca que havien estat útils per a pastors i ramaders, a més de la curiosa font del càntir: un càntir penja d’una escletxa per on va recollint l’aigua que hi goteja, i alhora aquesta cau pel broc del càntir formant una font dins una cova. Preciós! (Localització)

8. El Gorg Negre
Si el que voleu és remullar-vos, podeu atrevir-vos amb les baixes temperatures que gasta el Gorg Negre, a Gallifa, sobretot a la primavera i abans que el sol hagi fet la seva feina. Podem sortir des de la plaça de l’Ajuntament de Gallifa, agafant un sender marcat i que passa en paral·lel a una riera, que queda sempre al marge dret. El camí està indicat i no ens enganyem: l’interessant d’aquesta excursió no és el recorregut (que també) sinó el destí final! (Localització)

 

El Pi d'en Xandri El Pi d'en Xandri | Foto: Turisme Vallès Occidental
9. Vall del Gausac
Imprescindible també per aquesta llista una visita al paratge natural preferit per molts santcugatencs. Amb vistes al Pi d’en Xandri, que fa uns 23 metres d’alçada, i enfilant cap a dalt del Parc de Collserola, la Vall del Gausac ofereix un paisatge frondós i ple de sorpreses pel que fa a flora i fauna. Destaca també el pas per l’ermita de l’Adjutori, una de les poques del territori català que tenen planta circular. (Localització)

10. El Riu Ripoll
Es tracta d’una excursió planera, apta per tothom, en què es podrà gaudir de vistes panoràmiques i vestigis arqueològics, però sobretot, la gràcia de la ruta és descobrir els marges del riu Ripoll i la seva flora i fauna, que són més abundants del que ens imaginem. Això sí, si ha plogut fa poc temps, a la tornada tocarà remullar-se els peus. És una excursió adequada per la primavera ja que hi ha nombroses fonts per refrescar-se, entre les quals destaca la Font del Carner. (Localització)

A

També et pot interessar