Can Casades

Foto: 

Cedida
Centre d’Informació Can Casades al Montseny

Els 10 millors espais per conèixer el Vallès Oriental

Conèix la comarca a través dels seus espais més característics i emblemàtics
Surtdecasa
,
29/04/2021
Entorn
Cada comarca queda força definida per unes característiques comunes que li donen una personalitat, uns paisatges i unes maneres de fer. Al nostre entorn més immediat sempre hi ha racons per conèixer, noves exposicions, les excursions de sempre i un munt d’atractius que no ens podem deixar perdre. Agrupem deu dels atractius del Vallès Oriental perquè us hi deixeu perdre i en gaudiu des de diverses perspectives.

1. A la fresca dels pous de glaç de can Gurri, a Lliçà de Vall
Al Vallès Oriental s’han inventariat fins a 49 pous de glaç, 32 pous de neu, 26 congestes, 6 basses i 1 caseta de neu. És l’impacte que la indústria del gel va deixar en un territori d’hiverns freds i humits. Els pous de glaç de Can Gurri, a Lliçà de Vall, en són un bon testimoni. Les aigües del riu Tenes es desviaven en unes basses construïdes per acumular aigua. Quan es congelava l’aigua es tallava en blocs i s’emmagatzemava en aquests pous, les neveres del segle XVI, per vendre durant l’estiu, principalment a la ciutat de Barcelona. Els pous de gel de Can Gurri es comuniquen per un petit passadís i el més gran dels dos ara es pot visitar. Amb una profunditat de 9 metres es calcula que era un dels principals magatzems de gel de la zona tant per les mides com per la bona comunicació per camins que tenia amb les ciutats veïnes.

2. Caldes de Montbui, vila termal
La cultura termal té punt de trobada a Caldes de Montbui, perquè el fet que l’aigua que en brolla ho faci a 76°C, marca el territori en molts aspectes. Al museu Thermalia podeu conèixer el subsòl que genera aquesta aigua, les seves propietats curatives i com ha intervingut el termalisme en la història vilatana. No en va, el teixit social i econòmic de Caldes de Montbui ha estat i és el que és, també amb un bon exemple de punts termals testimonials com la Font del Lleó, la Farmàcia Codina, les Termes Romanes, l’Espai Can Rius i el Safareig de la Portalera. Amb la visita al museu us fareu a la idea de fins a quin punt ha incidit el termalisme en la definició de la vila.

 

Casa Millet | Foto: Turisme Vallès
3. Can Millet i el modernisme de l'Ametlla del Vallès
A principis del segle XX el Vallès Oriental rebia a força estiuejants provinents de Barcelona. Buscaven aires nets, natura, aigües termals, calma… I tot plegat, ho van trobar. Així que molts hi van establir segones residències d’estiueig i, sovint, amb els patrons de l’estètica del moment: la modernista. El Vallès creixia amb noves construccions definides per aquest estil o bé es rehabilitaven antics grans casalots sent fidels a l’estètica del moment. L’Ametlla del Vallès compta amb bons exemples que en són testimoni, com Can Millet. La propietat, abans Can Xammar de Dalt, va ser una masia amb grans extensions de terra que arribada la fil·loxera va fer fallida. Amb el canvi de mans es va optar per llogar habitacions a la gent benestant que venia de Barcelona, i així s'iniciava el que esdevindria l’estiueig a la població. Amb el darrer canvi de propietat, el 1906, la finca va ser remodelada amb l’estètica modernista que perdura fins avui.

4. Casa Museu l’Agustí, visita a la vida rural del Montseny al segle XIX
L’Agustí és una masia que s’ubica al serrat dels Arenals del pla de la Calma, al Tagamanent. Es va construir segle XVII i va ser la casa pairal de la família Agustí fins al segle XIX. Avui dia, forma part del Parc Etnològic de Tagamanent i acull un fantàstic museu etnològic dedicat a mostrar com era la vida rural en aquesta zona a mitjans del segle XIX. Amb la visita guiada per les corts de vaques i xais, la cuina i la pastera, el menjador o les cambres podreu conèixer el dia a dia dels Agustí en un temps d’autoabastiment i feina a dojo. El suport audiovisual o les locucions de les hipotètiques converses us traslladaran als moments familiars de temps passats.

5. Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai és el monestir que queda envoltat pels cingles del Bertí i la mateixa construcció s’alça al capdamunt de la vall de Sant Miquel. Des de la seva construcció, al segle X, i durant tota la seva història el monestir gòtic ha viscut etapes religioses molt diferents, fins que el 1832 el priorat va ser abolit i després espoliat i venut. Així va passar a mans particulars per esdevenir un punt turístic de referència. El 2017 la Diputació de Barcelona va adquirir la finca per garantir-ne la bona conservació i l’ús públic. Des de Riells del Fai, la població més propera, gaudiu de diverses excursions per un entorn encisador fins a arribar a l’emblemàtic monestir de Sant Miquel del Fai.

 

Adoberia d'en Ginebreda | Foto: Visit Granollers
6. Un llegat històric museïtzat a l’adoberia de Granollers
A Granollers podeu fer un salt en el temps per viatjar fins al segle XVIII a través de les instal·lacions de l’antiga adoberia d’en Ginebreda. El jaciment arqueològic permet descobrir la història medieval de la ciutat, així com un tram de muralla i les restes de dues torres de defensa. D’entre la mitja dotzena d’adoberies que es té constància que hi havia a la ciutat, la de can Ginebreda és l’única que s’ha conservat i, a més, és una de les que es mantenen en més bon estat de tot Catalunya. La part coneguda com la ribera és ben visible i visitable, on identificareu un pou, un fogó i els característics espais que servien per al remull, el blanqueig i l’assaonat de la pell. Coneixereu un passat econòmic de Granollers que amb el temps es va perdre.

7. Can Casades, apropar-se al Montseny amb tota la informació
Si volem una infinitat de propostes amb l’aigua i els espais naturals com a punt d’unió, les trobem indubtablement, al Montseny. El Parc Natural i Reserva de la Biosfera disposa de tota l’oferta que l’amant de la natura pot buscar, amb excursions que abasten paisatges ben diversos, un munt de recursos museístics i didàctics i espais arquitectònics i històrics emblemàtics. En qualsevol cas, si volem focalitzar bé la nostra estada i entendre tot allò que visitem, abans que res convé fer una visita al Centre d’Informació Can Casades. Ubicat a la vall de Santa Fe i en el si d’una antiga casa d’estiueig rehabilitada, hi podeu adquirir tota la informació dels equipaments i serveis de què disposa el parc, així com publicacions relacionades amb el parc i podeu veure l’audiovisual 'L’home i el Montseny' i 'Les quatre estacions al Montseny'. Amb tots els coneixements que en podreu treure, visitareu ara el Montseny amb uns altres ulls.

8. La prehistòria esquitxa La Roca del Vallès
Entre La Roca del Vallès i Vilanova del Vallès hi ha l’anomenat bosc de la Ruscalleda, una zona pedregosa que alberga un bon grapat de construccions que són testimoni d’assentaments prehistòrics a la zona. De fet, hi ha un itinerari senyalitzat pel sender PR-C 36 amb marques blanques i grogues que agrupa les diverses construccions, però fins i tot sense seguir-la i fent una passejada al vostre aire, anireu entrerbancant-vos amb un grapat jaciments impressionants com el Dolmen de Can Gol, la Roca Foradada, la Pedra de les Orenetes, la Roca de les Tres Creus, el Pla del Rei o Molí Petit i el Dolmen de Céllecs o Cabana de Moro. Si ho desitgeu, podeu allargar fins al Bosc Màgic d’Òrrius. Són visites especialment adequades i aptes per fer en família.

 

Refugi antiaeri de la Garriga | Foto: Visita La Garriga
9. El refugi antiaeri de La Garriga
Un altre salt en el temps, ara més proper, el trobem a La Garriga. Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) es va construir el refugi antiaeri de la ciutat, ara és part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i aquest va ser el primer refugi antiaeri museïtzat de Catalunya. Es conserva excepcionalment bé i compta amb més de 110 metres de galeries. La visita, que fins i tot compta amb punts d’àudio a l’interior amb reproducció de converses, fa possible que el visitant agafi una idea de què era viure la guerra des de la rereguarda, amb l’angoixa i la por que portava a la població a construir tants refugis arreu del territori. En aquest cas, el refugi va ser excavat directament a la roca granítica l’any 1938 i va servir per defensar a la població de l’atac franquista del 29 de gener de 1939 que, precisament, va destruir l’estació de tren de la població, ubicada just al davant del refugi.

10. Les valls d’Avencó i Martinet, a Aiguafreda
El Montseny pot semblar eclipsant per la resta de l’entorn natural del Vallès Oriental. Amb tot, cal deixar clar que encara que el Montseny aglutini totes les característiques que el fan ser parc natural, s’envolta d’un entorn que hi està en sintonia. Això mateix passa amb les Valls d’Avencó i Martinet, a Aiguafreda, un referent en el món de l’excursionisme. Són dues valls laterals solcades per rieres que fan d’entrada natural al massís veí. Es tracta d’espais naturals a petita escala que permeten visitar des del bosc de ribera fins als estatges més alts dels vessants de la solana i l’obaga, amb els seus petits nuclis i restes arquitectòniques històriques de primer ordre.

A

També et pot interessar