Diagonal

Foto: 

Cedida
Parc Güell

Sis rutes alternatives per conèixer la Barcelona més oculta

Els racons amb història que no s'expliquen a les rutes més turístiques
Anna Vilamú Bosch
,
16/08/2019
Entorn

Si David Hume tenia raó quan deia que "la bellesa dels objectes resideix a la ment de qui els observa", segurament la història dels llocs resideix en la ment de qui els observa amb la voluntat de recordar. "I per què no explicar in situ tot allò que expliquem en línia?" Amb aquesta pregunta Elvira Font, llicenciada en Història, va passar de crear contingut a una pàgina divulgativa de Facebook sobre l'arquitectura de Catalunya a iniciar Arquitectura de Catalunya, un projecte que proposa descobrir la ciutat a peu de carrer.  Aprofitant l'estiu, l'època predilecta de l'any per fer vacances, què més oportú que descobrir els tresors que tenim amagats a Barcelona? 

"Tot va començar d'una forma gairebé casual; la pàgina divulgativa de Facebook en poc més d'un any havia creat una comunitat de més de vint mil seguidores que consultaven cada dia el contingut: petites publicacions diàries amb imatges i explicacions", comenta Illyan Fraizer, soci del projecte. Des del seu naixement a les xarxes, la proposta va despertar l'interès d'un munt de gent per començar a mirar d'aprop el que és més proper, per redescobrir-ho. Per tant, l'estadi següent de la idea no podia ser altra que sortir al carrer, caminar, visitar els edificis, les places, amb uns altres ulls. 

Sis de les propostes per l'agost i el setembre ens transporten al passat, amb la certesa que l'arquitectura és una porta oberta per conèixer la nostra història i la nostra cultura. Caminant, ens podrem apropar a les dones reunint-se al carrer per rentar la roba, als barons i bruixots, a les famílies benestants d'altres èpoques, a com devia ser la convivència cristiano jueva en època medieval, a un barri que es transforma, o al nucli més antic de Barcelona.
1. Les Bugades d'Horta (Diumenge 25 d'agost. A les 10h a Horta)
La visita se centrarà al carrer Aiguafreda: zona de pous, safaretjos i bugaderes, per veure in situ el lloc on les dones de bon matí rentaven la roba per als senyors de Barcelona. Primer la roba més neta, després, la més bruta. A continuació tocava esbandir, estendre, plegar, repassar les peces, fer comptes, i tornar la roba a les cases de Barcelona. Tot això ho feien juntes, de matinada, i després de caminar set quilòmetres precedides d'un carro que els hi duia els sacs de la roba bruta. La ruta ens planteja l'escenari perfecte on pensar i discutir si les coses han canviat tant com semblen a vegades.

2. Barons, sants i bruixots (Dissabte 24 d'agost. A les 17:30h a Ciutat Vella)
Una passejada de dues hores a la zona de la Ciutat Vella de Barcelona, barri del Gòtic, del Pi i les Rambles, una ruta plena d'històries sorprenents d'èpoques passades, on convivien els barons en els seus palauets, alguns dels bruixots més reconeguts del moment, els gremis, les confraries, o convents. Un espai heterogeni, potser no tan llunyà al que és avui dia.3. Per amor a l'art (Dimarts 27 d'agost. A les 9:30h al Gòtic)
Del carrer Bòria al carrer Ample, la proposta d'aquesta ruta és passejar per l'antic barri dels nobles i els mercaders, visitant-ne sis palaus - gòtics, renaixentistes i modernistes - que amaguen entre els seus murs històries que seran desvetllades tot caminant per les seves sales i patis. Alguns d'aquests indrets són museus avui en dia, que fan que en aquesta sortida sigui tan important i valuós tant el contingut com el continent. S'accedirà al Palau Aguilar, casal del segle XIII, i seu del Museu Picasso, Palau Meca o Baró de Castellet, Lio, Nadal o el de Cervelló per acabar al Palau Mornau del segle XVII amb reformes modernistes.
 4. Descobrint la Barcelona Jueva i Cristiana (Dies 14 i 29 de setembre. Dissabte 10:15h i diumenge 11:15h al Gòtic)
El recorregut començarà al Call barceloní, on es visitarà el museu Jucef Bonhiac - un teixidor de vels del barri -. La seva figura donarà l'oportunitat de capbussar-se a la trajectòria de les persones jueves en la història de la ciutat i l'esplendor del seu llegat cultural, que ha perdurat fins als nostres dies. Aprofundint en la convivència jueva i cristiana durant la Barcelona medieval. A continuació, quan la Catedral ja sigui tancada al públic general, es visitarà l'edifici i totes les joies que conté: el Cor, la Cripta, la Sala Capitular, el Claustre i fins i tot el museu amb nombroses obres d'art, per acabar finalment als terrats.5. El Poblenou: del Manchester català al Sillicon Valley Barceloní. (Dimarts 17 de setembre. A les 10:30h a Poblenou)
Aquest itinerari pel Poblenou i 22@ és un flashback constant entre la revolució industrial del s.XIX i la revolució digital del s.XXI. El barri més industrial de la Catalunya de finals del s.XIX convertit en el districte de la innovació i el coneixement. On ara es desenvolupen investigacions des de contextos acadèmics, digitals o de comunicació amb bits i nano-tecnologia abans es teixia cotó, llana o cànem amb el soroll continu i frenètic de les llançadores dels telers del XIX.6. Descobrint Sant Andreu de Palomar. (Dissabte 28 de setembre. A les 9:30h a Sant Andreu de Palomar)
Sant Andreu és el nucli més antic de Barcelona amb més de mil anys d'història. La ruta, proposa descobrir un poble que es va convertir en nucli urbà: esglésies, fàbriques, modernisme i un nucli antic ple d'encant i molta història. Per exemple, es podrà visitar l'església on va tenir lloc la revolta dels Segadors.

A

També et pot interessar