Jacint Verdaguer

Foto: 

Cedida
Casa Museu de Jacint Verdaguer a Folgueroles

Les 5 rutes literàries que pots fer prop de Barcelona

Descobreix on van néixer, viure o morir alguns dels millors escriptors i poetes catalans
Surtdecasa
,
31/08/2017
Entorn
Tantes hores estudiant els clàssics sobre el paper, i ningú t'havia dit que la millor manera de conèixer la seva obra és descobrint la terra, les pedres i les cases on van habitar. Alguns dels millors escriptors i poetes de les lletres catalanes van néixer, van viure o van morir a les comarques de Barcelona, i van estimar tant els seus racons que aquests van acabar immortalitzats en les seves obres. Paratges naturals, cases encantades, mercats a l'aire lliure i carrers empedrats que ara pots recórrer tu també gràcies a tot un seguit de rutes literàries molt ben senyalitzades. Te'n proposem cinc que van des de la muntanya fins a la platja, perquè vegis com cada entorn va marcar l'obra de cada artista.

1. Ruta Verdaguer a Folgueroles
La Ruta Verdaguer a Folgueroles et fa descobrir els escenaris on va transcórrer la infantesa i joventut del poeta i sacerdot que va trasbalsar la literatura catalana. El recorregut es pot fer de forma guiada o lliure, i inclou l'Ermita de la Damunt, el Jardí Brins d'Espígol, el Bosc de les Alzines Sureres, la Font Trobada i la Casa Museu, l'habitatge familiar de mossèn Cinto.
> Més informació

2. Ruta Rusiñol a Sitges
El Cau Ferrat, la residència de Santiago Rusiñol a Sitges, és l'epicentre d'un itinerari pels principals escenaris on es va gestar el Modernisme català. Escriptor, dramaturg, periodista, pintor i col·leccionista, Rusiñol va atraure al poble nombrosos intel·lectuals i artistes, i, entre tots, hi van deixar un impressionant llegat arquitectònic, literari i estètic. 
> Més informació

  • imatge de control 1per1

3. Ruta Espriu a Arenys de Mar
Salvador Espriu va viure a Santa Coloma de Farners, a Viladrau i a Barcelona, però enlloc s'hi va sentir tan bé com a Arenys de Mar, el poble del que procedien els seus avantpassats i on solia estiuejar la seva família. De fet, la seva relació amb aquesta vila marinera va ser tan intensa que va crear l'univers de "Sinera" ("Arenys" llegit al revés) per evocar el mite del paradís perdut en la seva obra teatral i poètica. Un mite que pots explorar gràcies a una ruta que comença a la residència de vacances dels Espriu i que acaba al cementiri on descansa l'autor, un espai silenciós i aïllat amb espectaculars vistes.
> Més informació

4. Ruta Martí i Pol a Roda de Ter
A Roda de Ter, la Ruta Literària de Miquel Martí i Pol et permet resseguir alguns dels indrets més importants en la vida d'aquest prosista, traductor i poeta: la casa on va venir al món, les escoles on va estudiar, la fàbrica tèxtil on va treballar… I també la biblioteca, un edifici molt especial on podràs fullejar les seves obres completes.
> Més informació

5. Ruta Anglada a Vic
L'escriptora Maria Àngels Anglada idolatrava l'Empordà i Grècia, però aquests amors punyents mai li van fer oblidar Vic, la ciutat on va néixer a l'antiga Casa Fontcuberta. Per honorar l'autora que més ha col·laborat en fer il·lustre la capital osonenca, l'oficina de turisme local promou una ruta pels principals escenaris que apareixen en els seus poemes i novel·les: la Plaça Major, el mercat, el carrer de la Riera, el seminari vell, la Casa de l'Heura, etc. No et perdis l'oportunitat d'endinsar-te en l'univers tridimensional d'una escriptora que estimava les històries complexes de fons i senzilles d'aparença.
> Més informació

Més informació: 

Web Barcelona és molt més

*Si vols estar a l'última de l'agenda  de les comarques de Barcelona, subscriu-te al butlletí digital 'Què pots fer?' i rebràs cada dijous gratuïtament a la teva bústia de correu un munt d'idees turístiques 

A

També et pot interessar