Mercats

Foto: 

Surtdecasa
Mercat d'Antiguitats

Els 7 mercats a l'aire lliure que no et pots perdre a Barcelona

Productes de la terra, artesania, llibres i antiguitats en diferents barris de la ciutat
Anna Vilamú Bosch
,
31/07/2019
Fires i festes
Els mercats són un tret identitari de la nostra cultura. Han acompanyat la vida quotidiana dels pobles mediterranis des de fa milers d'anys i han funcionat no només com a espais de comerç sinó també com a punt d'encontre entre veïns i veïnes; un lloc on posar-se al dia. Tot i els canvis de paradigma que ha anat vivint el comerç, i la força de les grans superfícies contra el petit comerç local, a Barcelona -i a molts pobles i ciutats de Catalunya- els mercats perviuen i potser tenen més sentit que mai com a espai de resistència. Des de Surtdecasa, hem volgut crear un recull de mercats diversos: des d'alimentació a roba feta artesanalment o fins i tot antiguitats, però amb uns trets comuns; són petits, periòdics, a l'aire lliure, i majoritàriament organitzats per veïns i veïnes de la zona, agrupats en forma d'associació o no. Aquest fet ens demostra que encara a dia d'avui, la idea de "mercat" segueix sent una via per mostrar i comercialitzar allò que un fa sense intermediaris. Com també per adquirir alguna cosa sabent què i qui hi ha darrere.

1. Mercat de la terra d'Horta
Aquest mercat neix amb la voluntat d'escurçar distàncies entre la terra i la taula. És una proposta del districte Horta-Guinardó i els veïns i veïnes que han impulsat la iniciativa juntament amb Slow Food Barcelona; una associació sense ànim de lucre, independent i sense inclinació política que reivindica la necessitat d'uns aliments bons, nets, justos i locals. Forma part de la xarxa internacional de Mercats de la Terra. Mercats de pagesos basats en els aliments locals de bona qualitat; de temporada, obtinguts amb processos tradicionals respectuosos amb el medi ambient i amb el treball, i a un preu just tant per qui els compra com per qui els produeix. L'objectiu d'aquesta xarxa a Barcelona és aconseguir un mercat de la terra regular a la majoria de barris.
Lloc: Plaça Bacardí, barri d’Horta.
Horari: Primer i tercer dissabte de cada mes de 10 a 16h.

2. Mercat obert d'artesans del Raval
En aquest mercat s'hi reuneixen dissenyadors i dissenyadores, artistes i creadores de roba i complements. Està organitzat i gestionat des de l'associació mercat obert del raval, una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu aconseguir i mantenir un espai de venta al carrer per tal que creadores tinguin la possibilitat de mostrar i comercialitzar les seves obres. Tot i la diversitat de productes que s'hi poden trobar, tots són artesanals o de creació pròpia, sovint elaborats amb materials d'allò més variats: plata, vinils, alumini, teles, pintures o pedres. Propostes que moltes vegades parteixen del reciclatge i de l'experimentació.
Lloc: Rambla del Raval, barri del Raval.
Horari: Els caps de setmana des del 7 de setembre al 21 de juliol d'11 a 21h.

 

Mercat de llibres de Sant Antoni
3. Mercat del llibre d'ocasió a Sant Antoni 
Hereu de la Fira de Bellcaire, el Mercat dominical de Sant Antoni està especialitzat en un determinat tipus de productes culturals: amb suport paper, magnètic o videojocs. Va néixer com a part del Mercat de Sant Antoni, però es va consolidar com a fira en si entre el 1920 i el 1936, quan es va traslladar a l'Avinguda Paral·lel, al costat del Molino. En aquest nou emplaçament els paradistes es van constituir com a Mercat del Llibre d'Ocasió, rebent un gran èxit popular i reconeixement de l'època. Posteriorment, i per les inclemències del temps que patien a Paral·lel, l'agrupació va començar a reivindicar la possibilitat d'utilitzar les marquesines de Sant Antoni com a nou emplaçament. Avui dia, i després de sobreviure durant el franquisme com a espai de resistència en favor de la llibertat d'expressió, segueix sent una cita que cal tenir marcada al calendari cada diumenge a Sant Antoni.
Lloc: Carrer del Comte d'Urgell 1, barri de Sant Antoni.
Horari: Diumenges de 8:30 a 14:30h.

4. Mercat Gòtic d'Antiguitats
Al llarg dels seus 40 anys d'història, el Mercat Gòtic ha ofert als amants de les antiguitats una selecció d'objectes d'allò més insòlits. Art decoratiu, religiós o ètnic, però també numismàtica, llibres antics, argenteria, bijuteria antiga, rellotges antics, joguines, nines, càmeres fotogràfiques, fotografia antiga, gravats o discos. Tots aquests objectes repartits en 28 expositors que seleccionen acuradament les peces que exposen i comercialitzen. L'associació Mercat Gòtic és qui s'encarrega d'organitzar-lo i quan la plaça s'ocupa per altres mercats com el de Santa Llúcia o amb activitats especials, el mercat d'antiguitats es trasllada d'ubicació o canvia d'horari.
Lloc: Av. Plaça de la Catedral, barri Gòtic.
Horari: Cada dijous de 10 a 20h.

5. Mostra d'Art Sant Josep Oriol
Fa 35 anys que aquest mercat especialitzat en pintura omple cada cap de setmana els carrers de color. Es tracta d'una iniciativa creada i impulsada per l'associació de pintors de la zona que va néixer amb la voluntat d'apropar l'art al públic. Avui en dia, prop de 40 artistes hi exposen i hi comercialitzen les seves obres, fent possible el contacte directe i per tant el diàleg entre creador o creadora i la persona que rep allò creat.
Lloc: Plaça de Sant Josep Oriol, barri Gòtic.
Horari: Caps de setmana, dissabtes de 10 a 20h i diumenges de 11 a 14h.

6. Mercat Masades a Sant Andreu
Aquest és un mercat totalment especialitzat en modelisme, tècnica i art de construir reproduccions a escala reduïda de vehicles de locomoció i objectes o aparells diversos. L’organitza l'Agrupament Ferroviari de Barcelona, una entitat molt arrelada al barri de Sant Andreu. Al 1992 alguns dels seus socis van començar a reunir-se dins les instal·lacions de l'Ateneu de Sant Andreu amb la voluntat d'exposar, intercanviar, comprar i vendre models a escala reduïda de trens i els seus accessoris. Des d'aleshores el nombre d'expositors i l'interès per aquesta trobada no ha parat de créixer. És així com avui en dia, en la nova ubicació, el que va començar com a trobada entre amics s’ha transformat en mercat i hi podem trobar des de models i maquetes de trens, avions, cotxes o vaixells, a accessoris de tota mena: plaques, logos, fanals, senyals. 
Lloc: Canòdrom parc de recerca creativa, barri Sant Andreu.
Horari: Cada primer diumenge de mes de 10 a 14h (excepte agost).

7. Fira del Col·lectiu d'Artesans d'Alimentació
Les parades d'aquest mercat ofereixen una extensa varietat d'aliments d'elaboració artesana, des de formatges o iogurts fins a vins i vinagres. Va néixer fruit del treball del col·lectiu d'artesans de l'alimentació. Dia rere dia procuren retrobar l'essència dels productes a través de l'elaboració d'allò que comercialitzen amb les seves pròpies mans, sense afegits; en un moment en què cada vegada és més difícil confiar amb els productes elaborats i processats.
Lloc: Plaça del Pi, al barri Gòtic.
Horaris: El primer i el tercer cap de setmana de cada mes, divendres, dissabte i diumenge. De 11 a 21h.

 

A

També et pot interessar