Jump to navigation
Pel que fa a la divulgació i el coneixement sobre el patrimoni hidràulic i el treball de sensibilització per fer-ne un recurs sostenible, el Museu de les Aigües hi té un paper d’especial rellevància. El museu ha treballat en la digitalització dels seus continguts per mantenir la missió educativa, i ho ha plasmat en formats innovadors com són els jocs interactius, la realitat virtual i augmentada o les visites immersives, entre altres.
Coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, el pròxim 22 de març, el museu estrena una nova visita virtual interactiva per accedir i conèixer tots els racons del Museu, que complementa la visita en 360º immersiva. Amb aquesta nova eina, l’usuari pot accedir a elements complementaris que només es poden veure a través de l’experiència digital accedint a espais habitualment tancats al públic; a través de la tecnologia de la gigafoto, es poden veure alguns dels elements que integren el patrimoni que a simple vista passen desapercebuts; i alhora, la nova vista interactiva es complementa amb recursos com fotografies inèdites procedents de l’Arxiu Històric d’Aigües de Barcelona o d’altres arxius externs.
Visita virtual al Museu de les Aigües Així mateix, es posa en marxa una nova experiència interactiva en format de joc en línia. Es tracta de ‘24/7/365 La complexitat de tenir aigua a l’aixeta’ en què, sobre un mapa i durant mitja hora, podreu descobrir els diversos mecanismes que fan possible que els 3,2 milions de persones de l’àrea metropolitana de Barcelona puguin tenir aigua en qualsevol moment del dia tan sols obrint l’aixeta. El joc mostra el procés de captació de l’aigua, la potabilització, el transport i distribució i el manteniment de les canonades, els dipòsits, les centrals de bombeig i els punts de cloració, amb totes les persones que treballen pel seu bon funcionament.
Ambdues propostes se sumen a la recentment estrenada Minecraft, en què es repta al visitant a fer front al canvi climàtic i a la pèrdua de la biodiversitat, Ara, es podrà visitar l’espai interior del museu, veient els elements com la maquinària de vapor recreada en l’univers Minecraft. A més, a finals de març el museu estrenarà l’espai digital Tinkering familiar, una proposta lúdica i familiar que es fonamenta en el lema 'pensar amb les mans'. En aquest sentit el Museu posarà a disposició del públic un web des d’on es llançaran reptes al voltant de l’aigua, amb l'objectiu de descobrir les múltiples propietats de l’aigua i conscienciar-nos del seu valor com a recurs natural. L’aigua dolça és essencial per la supervivència, però és un recurs limitat i molts llacs, rius i aiguamolls pateixen un declivi que cal aturar.
Web Museu de les Aigües