Territori Cultura

Cripta Gaudí

Foto: 

Turisme Baix Llobregat
La Cripta Gaudí de la Colònia Güell

Els 10 millors espais per conèixer el Baix Llobregat

Coneix la comarca a través dels seus espais més característics i emblemàtics
Surtdecasa
,
19/05/2021
Entorn
Cada comarca queda força definida per unes característiques comunes que li donen una personalitat, uns paisatges i unes maneres de fer. Al nostre entorn més immediat sempre hi ha racons per conèixer, noves exposicions, les excursions de sempre i un munt d’atractius que no ens podem deixar perdre. Agrupem deu dels atractius del Baix Llobregat perquè us hi deixeu perdre i en gaudiu des de diverses perspectives.

1. Catalunya en Miniatura (Torrelles de Llobregat)
De vegades voltem el món sencer sense acabar de conèixer què hi ha a l’entorn més proper. Catalunya en Miniatura ens ho posa fàcil i, amb un circuit de maquetes a escala, ens apropa a un grapat de monuments i espais d’interès de tot el país. Com si fóssim gegants, o fins i tot ocells, podrem conèixer tots els detalls exteriors de la Sagrada Família, el conjunt romànic de la Vall de Boí, la Catedral de Girona, la muntanya de Montserrat, el monestir de Santes Creus o el de Poblet. Una visita curiosa, entretinguda i sorprenent com poques!
> Més informació

2. El Museu de les Matemàtiques de Catalunya (Cornellà de Llobregat)
Els museus d’avui dia no són com els d’anys enrere. A través d’exposicions didàctiques, però també lúdiques i fins i tot participatives, les explicacions han evolucionat de tal manera que aprendre és quelcom experimental i divertit. Això mateix és el que podeu viure al Museu de les Matemàtiques de Catalunya, l’únic en el seu àmbit al país i també a la península. Possiblement hi ha altres matèries que engresquin més a la majoria dels petits, però de ben segur que els sorprendrà com poden arribar a ser d’apassionants les matemàtiques! Si fins al moment no hi posaven gaire interès, trobareu en aquesta visita al perfecte aliat per engrescar-los en l’afany de saber entre números, formes, seqüències, geometries i molt més!
> Més informació

3. Viure els espais naturals del delta del Llobregat
Els municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat comparteixen una xarxa d’espais protegits, és l’espai natural del delta del Llobregat. Entre els seus paisatges podreu passejar pel tram final del riu Llobregat, les llacunes i aiguamolls, les pinedes litorals a tocar de les dunes de platges verges, amb la seva vegetació i observar la fauna pròpia. Tot plegat, suposa una riquesa molt valuosa a tocar de grans ciutats de l’entorn metropolità, un fet que encara en fa valer més la seva presència. Disposeu de visites guiades per aprendre els detalls de les aus migratòries i tota la vida que alberga la zona, àrees de lleure, itineraris senyalitzats, equipaments educatius i punts d’informació.
> Més informació

 

Les Coves del Salnitre | Foto: Turisme Baix Llobregat
4. Les coves del Salnitre (Collbató)
Les coves de Montserrat de Collbató, també anomenades coves del Salnitre, són les més grans del massís muntanyós i aglutinen entre les seves parets milers i milers d’anys geològics. A través d’un recorregut d’uns 400 metres entre estalactites, estalagmites i columnes podreu conèixer quin va ser l’hàbitat dels primers pobladors de la zona que avui en diem Montserrat, els guies us n’explicaran tant detalls com històries i també llegendes. Per acabar-ho d’arrodonir, podreu gaudir del visionat en videomapping, d'un audiovisual que d’una manera ben atractiva us explicarà com ha esdevingut el pas del temps sota les agulles de Montserrat.
> Més informació

5. Esbarjo assegurat al Canal Olímpic (Castelldefels)
Creat amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, el Canal Olímpic de Catalunya va ser la seu de les competicions de Piragüisme d’aquell 1992. Des d’aleshores, l’equipament ofereix diversos tipus d’activitats a l’aire lliure, tant lúdiques com esportives, entre les quals hi ha espais enjardinats, camps de futbol, de voleibol, de tir amb arc… A més d’un espai per jugar al pitch and putt, a pàdel, a tenis taula o, fins i tot, un parc aquàtic amb inflables. Podeu consultar l’agenda d’activitats o accedir-hi per fer ús de les diverses instal·lacions. Amb tanta oferta de ben segur trobareu la que més us agradi i, en acabat, sempre tindreu ocasió de gaudir d’un pícnic i fer una becaina sota l’ombra d’un arbre per descansar després de l’activitat.
> Més informació

6. El Centre de Recuperació d’Animals Marins - CRAM (El Prat de Llobregat)
Per conèixer les espècies marines que viuen (algunes, sobreviuen) al Mediterrani, una visita al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) és gairebé obligada. Ubicat a l’excel·lent entorn del Delta del Llobregat, al CRAM podreu descobrir com ajudar a preservar els ecosistemes marins, de vegades en un fràgil equilibri, i les seves espècies. A les instal·lacions del CRAM treballen incansablement en la conservació i la recuperació de les espècies que reben, per protegir la biodiversitat marina. Alhora duen a terme activitats lúdiques i educatives per donar a conèixer quin és l’estat del mar que ens banya, amb quines problemàtiques viu i què podem fer per millorar-ne la situació. Sens dubte, una visita familiar interessantíssima!
> Més informació

7. Veure aterrar i alçar el vol dels avions de l’aeroport
T’agrada practicar l’spotting? O per entendre’ns, t’agrada seguir el vol dels avions en el moment d’emprendre el vol i d’aterrar per diferenciar de quin aparell es tracta i reconèixer-ne les maniobres? Si és que sí, en efectiu, t’agrada practicar l’spotting. En aquest cas has de saber que al Prat del Llobregat disposes de diversos miradors, amb bancs de butaca inclosos, on pots gaudir d’aquesta nova disciplina sense perdre’t cap detall. Una experiència que, més enllà dels detalls de cada aparell, pels més menuts pot ser adrenalítica, ja que no cada dia ens sobrevolen els avions tan i tan a prop que, fins i tot, sembla que ens hàgim d’ajupir!

 

Museu La Rajoleta | Foto: Turisme Baix Llobregat
8. Els Museus de Can Tinturé i La Rajoleta (Esplugues de Llobregat)
Tan important és saber on fixem la vista com on posem els peus! Si visiteu el Museu de Can Tinturé, viatjareu pel disseny dels paviments i, en concret, per l’evolució del disseny de les rajoles, les seves formes, colors, decoracions, textures… Coneixereu l’evolució d’aquestes peces des de l’època medieval fins al llindar de la industrialització. En aquest punt entra en joc un altre espai rellevant de la ciutat, el Museu de Ceràmica La Rajoleta, on s’ofereix una visió del llegat ceramista d’Esplugues. La Rajoleta va ser l’espai que va proveir de materials ceràmics a diversos arquitectes modernistes com Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, Gallissà o Gaudí.
> Més informació

9. La Cripta Gaudí de la Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló)
Us heu preguntat com és l’espai on s’inspira i crea un artista? No us imagineu una oficina avorrida, ni cap despatx convencional… La Cripta Gaudí, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és l’església i el laboratori creatiu on Antoni Gaudí va idear, entre altres, la Sagrada Família i moltes altres experimentacions arquitectòniques. S’ubica dins de la Colònia Güell, colònia tèxtil que agrupa un munt de detalls modernistes a cada racó i la Cripta n’és el màxim exponent, amb les seves columnes tortes, els seus vitralls de colors i els seus sostres amb forma de costella que ens transporten al món de la fantasia. També podeu visitar el Centre d’Interpretació on, a més, hi ha una exposició amb l’explicació de la construcció i el que va implicar i suposar la colònia Güell i la Cripta Gaudí.
> Més informació

10. El Museu de les Aigües (Cornellà de Llobregat)
Avui dia tenim tan integrat que per l’aixeta hi raja aigua com el fet que prement els botons tàctils d’una pantalla puguem parlar amb algú que ni tan sols veiem. Però no sempre ha estat així, ni tan sols res ens garanteix que això seguirà sent així per sempre. Conèixer el cicle de l’aigua i com en fem ús en els diversos àmbits és aprendre a valorar un recurs que cada dia és més valorat i que, per molt que ens pugui semblar el contrari, no és infinit. Aprendreu quins sistemes de canalitzacions, bombejos, depuradores i un munt de tecnologies més permeten que avui en girar l’aixeta puguem omplir un got d’aigua.
> Més informació

Impulsa:
Amb el suport de:

Més informació: 

A

També et pot interessar