Foto: 

Enoturisme Penedès
Un tast de vins

Els 5 plans imprescindibles de tardor al Penedès

La tardor ja s’ha instal·lat a les nostres vides i hi ha molt bones maneres de conviure-hi
Goretti Martínez
,
21/10/2019
Entorn
Davant d’una tardor implacable i amb un dia a dia marcat per l’estridència de l’actualitat, som molts els que necessitem respirar i recordar que la vida continua. Per això us proposem cinc plans imprescindibles de tardor al Penedès que aprofiten el paisatge, el patrimoni i la idiosincràsia del territori i la seva gent per donar-nos un espai de tranquil·litat, contemplació, reflexió o coneixement.

Segway entre vinyes | Foto: Enoturisme Penedès
1. Visites a caves i cellers
El Penedès no seria Penedès sense els seus vins i caves. Després de la intensitat de la verema, enguany especialment marcada per la crisi dels preus del raïm, arriben les festes del most a molt municipis. Però també arriba l’hora que el most faci el seu camí a l’interior de cellers i caves per esdevenir finalment aquell beuratge que ens acompanyarà en el futur, segurament en algun moment especial. Visites a cellers i caves i al seu entorn immediat, tastos, maridatges, cursos per iniciar-se a la degustació… Aquestes són només algunes de les possibilitats que hi ha al Penedès per gaudir de l’enoturisme i aprendre més sobre els seus productes estrella.
> Més informació
 

La Falconera, al Parc Natural del Garraf | Foto: Iñaki Relanzón - Diputació de Barcelona
2. Un tomb pels Parcs naturals del Penedès i el Garraf
Al Penedès conflueixen tres parcs naturals: el d’Olèrdola, el del Foix i el del Garraf. Al Parc d’Olèrdola, amb un itinerari circular de poc més de sis quilòmetres hi podem descobrir la seva vegetació, les seves fonts, construccions com un forn de calç o les tradicionals barraques de pedra seca, el fondo de la Seguera i els penya-segats que l’envolten, les terrasses abandonades que recorden el mal causat per la fil·loxera a la vinya, la muralla romana i la valuosa informació sobre el passat del Penedès que guarda el Conjunt Monumental d’Olèrdola. L’interès del Parc del Foix se centra tant en la gran varietat d'ambients ecològics que s'han generat a l'entorn del pantà de Foix, una de les poques zones humides del Penedès, com en un ric patrimoni arquitectònic i històric vertebrat al voltant dels castells de Penyafort i de Castellet, que van tenir una gran importància estratègica durant l'edat mitjana. I, finalment, el Parc del Garraf abasta municipis del Baix Llobregat, el Garraf i l’Alt Penedès amb un paisatge exòtic d’avencs, dolines i rasclers marcat per la presència del mar i esquitxat de margallons, barraques i murs de pedra seca.
 

  • imatge de control 1per1

Ciclistes entre vinyes | Foto: Maria Rosa Ferré
3. Posar-se en forma en bici o a peu
Ja sabeu que per aquí ens encanta calçar-nos les botes de caminar i trepitjar territori per poder gaudir d’un paisatge que tenim ben a prop. En aquest article recollim ‘Quatre rutes per a cames fortes’, amb propostes de sortides llarguetes -d’uns 20 km- que permeten conèixer bé la diversitat de paisatges i el patrimoni penedesenc. I si el que us va és la bici, els nostres amics ciclistes ens van aconsellar aquestes ‘5 (+1) rutes en BTT pel Gran Penedès’.
 

Imatge promocional de la pel·lícula de Marc Recha 'Un dia perfecte per volar'
4. Visitar el Penedès més cinematogràfic
El Penedès ha estat i continua sent escenari de rodatges. Segons l’agència NODE Film Clúster, “les opcions que ofereix la demarcació del Garraf i el Penedès com a plató són cada dia més preuades pels productors, que valoren els factors de diversitat, accessibilitat, assequibilitat, permissibilitat, mobilitat, connectivitat, climàtics, de facilitació i de proximitat a les principals infraestructures viàries i de transport, molt especialment en relació amb la regió metropolitana”. A l’article ‘Penedès de cine’ vam tirar una mica de memòria i molt d’internet per fer un recull de deu pel·lícules que contenen escenes rodades a l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Us animeu a visitar aquests racons cinematogràfics?
 

Una bona lectura pels vespres de tardor | Foto: Cedida
5. Recomanacions literàries des del Penedès
“Ara que el dia s’escurça ve de gust acabar el dia amb un bon llibre. De fet, per a moltes persones, no hi ha mètode per combatre l’estrès més infal·lible que submergir-se dins d’una bona història”. Així comença l’article ‘5 llibres pels vespres llargs de tardor’ que la nostra col·laboradora Gemma Urgell va escriure a principis d’octubre a Surtdecasa. A banda d’aquestes cinc recomanacions, el bloguer Jordi Romeu Carol ens ofereix periòdicament a 'Esgarrinxades utòpiques' la seva visió particular de les novetats editorials que li semblen més interessants. Si busqueu propostes de lectura no deixeu d’escoltar aquest parell de veus autoritzadíssimes. No us decebran!
 

A

També et pot interessar