Núria Puyuelo i Laia Figueras, de l'Editorial Nanit

Foto: 

Cedida
Núria Puyuelo i Laia Figueras, de l'editorial Nanit

"Nanit vol compartir la música en família a través del conte"

Nanit és una editorial jove que barreja música i contes per apropar històries amb valors als més menuts
Idoia Perich
,
04/11/2020
Llibres
A la Laia Figueras (Barcelona, 1979) i la Núria Puyuelo (Badalona, 1977) els agrada la música i, des que són mares, els agrada compartir aquesta passió amb els petits. A través de la lectura van trobar una manera diferent de fer-ho, per poder explicar les cançons des de tots els vessants, gaudint de cada detall i aprenent una pila de coses que també ens ensenya la música. Han creat Nanit, un editorial infantil que contribueix al creixement dels més petits.
Des d’un principi teníem clar que volíem que Nanit servís per aportar el nostre granet de sorra per un món més coherent i sostenible

- Nanit és una editorial jove, plena d’aire fresc, adreçada als menuts i amb música. A més, té uns valors de base que li donen sentit. Ens en feu cinc cèntims?
Laia Figueras: Ja que muntàvem la nostra editorial, volíem que Nanit fos un projecte amb ànima i que contribuís al desenvolupament del més petits. Ens prenem molt seriosament l’oportunitat que ens brinda una família quan entra un dels nostres contes a casa seva. Per això vetllem perquè les nostres publicacions aportin uns valors a l’estona de lectura dels més petits. Tant el text com les il·lustracions intenten ser una finestra oberta a la diversitat en tots els sentits: de gènere, físics, motrius, de raça, creences... Volem que Nanit serveixi per generar moments en família. Què hi ha de millor que poder compartir lectura i música?

- La vostra amistat ve de lluny, des de jovenetes, a l’esplai. Com dieu, heu compartit somnis i il·lusions i Nanit possiblement en sigui per ara una fita. Com ha estat el procés de creació de l’editorial.
Núria Puyuelo: Vam decidir muntar-la en un moment de complicitats compartides. Totes dues teníem la necessitat de crear alguna cosa pel nostre compte i, des dels nostres àmbits professionals i la nostra vivència com a mares, tot es va alinear per crear una editorial infantil. Més difícil va ser la tria de quin tipus de conte podíem fer perquè hi ha moltes editorials infantils que fan contes preciosos i amb edicions molt acurades, i volíem aportar alguna cosa diferent en aquest mercat amb tanta oferta.

  • imatge de control 1per1

- Són contes a partir de cançons. Què suposa per a vosaltres la música?
Núria: La música, per a nosaltres, és una passió. Ens agrada escoltar-la, ballar-la, viure-la en directe… I des que som mares, aquesta passió ens agrada compartir-la amb els nostres fills. D’aquí neix l’essència de Nanit: compartir la música en família a través del conte, donar als pares una altra manera de viure amb els seus fills.

 

 Alguns llibres de la col·lecció I Foto: Cedida
- Són contes adreçats als menuts, però en canvi, les cançons de les quals parteixen no són a priori cançons per a canalla. Amb quin criteri trieu les cançons?
Núria: Triem cançons que tinguin un missatge que sigui important traslladar als nens. Per descomptat, hi ha cançons que són inadaptables perquè parlem de temes que afecten només els adults, però per exemple hi ha altres cançons que poden parlar de l’amor adult i que, un cop adaptades, parlin d’un amor més universal. Va ser el cas de 'Compta amb mi' de Txarango. La cançó parla de l’amor d’una parella, però al mateix temps també ens diu que hem de ser capaços de parar un moment i dir a la gent que estimem que poden comptar amb nosaltres. I això vam creure que era un missatge preciós per manifestar l’amor entre pares i fills: que els pares poguessin dir als seus fills que poden comptar amb ells sempre que ho necessitin. A banda d’adaptar cançons que no són estrictament per a nens de grups com Doctor Prats, Catarres, Oques Grasses aquest any vam engegar la col·lecció Nanit Petit, que converteix en conte cançons de grups de música familiar. Volíem reivindicar la bona música familiar que es fa al nostre país, amb grups com Xiula, Pot Petit i La Tresca i la Verdesca.

- La Núria és filòloga catalana i la Laia és traductora i intèrpret. Heu treballat en àmbits com el periodístic, la docència, la psicologia… Què hi aporta aquest bagatge a Nanit?
Núria: Hi aporta molt, creiem. Des dels dos nostres vessants professionals ens hem complementat i això ha fet créixer Nanit. D’una banda, l’una aportava l’experiència en el sector editorial, i de l’altra, la Laia aportava tot aquest vessant pedagògic tan important a Nanit, amb totes les propostes que oferim més enllà del conte.

- El segell Llibre Local us acredita. Els vostres contes són d’aquí, fets aquí i per gent d’aquí. Què suposa això?
Laia: Des d’un principi teníem clar que volíem que Nanit servís per aportar el nostre granet de sorra per un món més coherent i sostenible. Volem donar a conèixer i potenciar les iniciatives culturals i artístiques que hi ha al nostre país, tant pel que fa a la música com a la il·lustració. Per tant, per nosaltres no tenia cap mena de sentit imprimir a l’altra punta del món. Des del primer moment ens vam adherir a aquest segell per tal de formalitzar i fer públic el compromís que tot el procés d'edició dels nostres contes, des del disseny, la creació o la impressió es fes a Catalunya. Volem que Nanit deixi empremta, evidentment, però de la que contribueix a un món millor, per això també volem que a part de mediambientalment, Nanit també sigui una editorial compromesa socialment. Cada any intentem col·laborar amb entitats sense ànim de lucre que treballin sobretot pels drets dels infants, ja no només en termes econòmics, sinó de difusió i suport.

- Amb un parell d’anys ja aplegueu una desena de títols sota el paraigües de Nanit. Quins objectius teniu per aquest curs en què hem entrat?
Laia: El primer de tots: poder seguir transmetent als més petits missatges preciosos de cançons delicioses a través de les dues col·leccions que ja tenim. Però també, i aquesta idea ha anat adquirint més sentit arran de la pandèmia, continuar controlant molt el nombre de novetats. Volem que cada conte sigui únic, amb el seu sentit, amb el seu espai per donar-lo a conèixer i perquè el coneguin, sense inundar ni atabalar; per això publicarem un nou conte cada dos mesos aproximadament. Tot i que, si tot va bé, per finals de l’any que ve us estem preparant una nova sorpresa.

- Ens podeu dir alguna cosa?
Laia: Volem reivindicar el paper de la dona en el món de la música, o sigui que tal com vam fer l’any passat amb Roba Estesa, arrancarem el 2021 amb un conte basat en una cançó d’una cantautora d’una veu i una profunditat que ens té encisades.

- Nanit no acaba amb les publicacions. Poseu a l’abast dels lectors diverses propostes vinculades a cada títol. Quines són?
Laia: Al final de cada conte hi ha tot de propostes per tornar-se a mirar les il·lustracions i descobrir-hi petits secrets que les il·lustradores han amagat. Això ve de la relació tan bonica que acabem teixint amb les il·lustradores que ens acompanyen durant el trajecte. Ens expliquen tota la filosofia que hi ha darrere de cada una de les decisions que prenen sobre el color, la definició dels personatges, la distribució dels dibuixos, etc… Vam pensar que tota aquesta feina s’havia de transmetre d’alguna manera. A banda, al nostre web, hi tenim tot de descarregables gratuïts: il·lustracions dels contes per pintar, propostes de converses, de treball emocional, d’activitats de desenvolupament psicomotriu, etc. A més, sempre intentem engrescar els grups o músics perquè narrin els contes i així també podem convertir-los en audiocontes i videocontes per gaudir-los en altres formats i ser escoltats al cotxe, per exemple.

Més informació: 

Web Nanit
Facebook Nanit

A

També et pot interessar