Duran

Foto: 

Cedida

Jordi Duran: "El paisatge social que habita el carrer ha de trobar-se representat tant a dalt com a baix de l’escenari"

El director artístic de FiraTàrrega, ens revela alguns dels secrets de l'edició 2018
Cristina Mongay
,
30/08/2018
Espectacles

- Què és per tu FiraTàrrega?
A molts nivells, una gran celebració de les arts escèniques.

- Cada any que passa, puja el grau d’exigència del certamen. Què ha de fer un bon director artístic per sorprendre al públic fidel d’aquesta cita?
Si la idea és anar sempre a més correm el perill de perdre el món de vista, d’esclatar en mil bocins. Crec que la fórmula pot tenir a veure amb escoltar el món on vivim i plantejar les preguntes adequades.

- FiraTàrrega és una de les propostes més consolidades i què més públic mou arreu del territori ponentí. Quin és el secret del seu èxit?
L’equip de FiraTàrrega és un equip molt experimentat. Manté intacte l’interès i la curiositat cap al material amb el qual treballem, que és molt sensible. També una ciutat, un ajuntament i uns treballadors, com la brigada municipal, molt preparada i força acostumada a l’imprevist.

- FiraTàrrega és molt més que una fira de teatre de carrer! Incorpora música, dansa, arts escenifiques, humor, etc. Què es podrà veure en aquesta nova edició?
Aquesta edició rellegim l’espai públic, actualitzem la mirada a partir de quatre grans temes: identitat, inclusió, territori i memòria.


Fotografia: Martí E. Berenguer

- Alguna novetat o actuació imperdible que ens recomanis?
El centre de la ciutat amaga una programació realment interessant...

- FiraTàrrega 2018 combina de nou l’actuació de companyies ponentines, com Campiquipugui o Zum-Zum Teatre, amb d’altres de renom d’arreu del globus. Companyies que repeteixen experiències i també d’altres de noves, com CreaMoviment. Com es realitza la tria o acceptació de companyies?
Som essencialment una plataforma de promoció de companyies catalanes especialitzada en arts de carrer. Busquem un equilibri que té a veure amb les necessitats del molts espectadors que podem tenir, més enllà de la seva edat, coneixements, procedència, etc... Els itineraris artístics ens ajuden a explicar millor la nostra feina. Cadascun busca connectar amb una tipologia d’espectador.

- La gran majoria d’espectacles d’aquesta edició –un 84%– s’adrecen a tots els públics. Fins quin punt és important apropar el teatre i les arts escèniques als petits i joves?
El carrer és de tothom. Tothom hi té els mateixos drets i deures. Per tant, aquest paisatge social ric que l’habita ha de trobar-se representat tant a dalt com a baix de l’escenari, trencar-ne els límits. També és cert que hi ha peces ha que estan especialment recomanades a infants i les seves famílies.


Fotografia: Martí E. Berenguer

- Quina situació creus que viu avui en dia la cultura de carrer?
La nostra feina demostra que l’espai públic ni és per a tothom, ni hi podem fer el que volem. Hi ha barreres invisibles, més de les que ens puguem imaginar. La nostra societat ha deixat de ser políticament correcta, les persones expressem amb menys filtre allò que ens passa pel cap, fins i tot amb menys respecte: estem enfadats. Més enllà dels llaços grocs i les pilotes de goma, la llibertat d’expressió està seriosament amenaçada, i aquest fet té un rerefons ideològic o/i cultural. Les arts de carrer són més necessàries que mai.

- Quines sensacions t’agradaria que sentissin el públic i les companyies artístiques, en assistir a la cita d’enguany de FiraTàrrega?
Lluitem per la comoditat d’uns i altres, tant en la recepció com en l’execució de les peces. També perquè el binomi mercat i festival funcioni al 100%, es retroalimenti i s’expandeixi. Per tant, si tothom troba allò que ha vingut a buscar, haurà valgut molt la pena.

- I ja per acabar,... alguna recomanació per ‘devorar’ com mereix FiraTàrrega 2018?
Fàcil. Consultar la programació abans de sortir de casa, informar-nos, venir preparats sabent què ens pot interessar. Els nostres espectadors disposen d’eines molt útils al nostre web, xarxes, etc... També recomanaria comprar entrades amb antelació –si és que volem assistir a algun espectacle de pagament- per evitar cues o trobar-nos sense l’espectacle que volem... El fet és que nosaltres oferim experiències escèniques i qui vingui a Fira a passejar com aquell que passeja pel mercat del dilluns, no gaudirà al 100% del que oferim.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar