Foto: 

Pixabay

Llibres per trobar pau en temps de crisi

Savis de tota la història ens aporten idees per gestionar el confinament
Roman Aixendri
,
30/03/2020
Llibres
Els moments més complicats de la història solen anar acompanyats de quelcom molt especial: l'obligació de replantejar-nos la nostra manera de viure, individualment i en societat. Segons el naturalista Charles Darwin, les espècies més exitoses no són les més adaptades al medi, sinó les més flexibles al canvi. Com que el confinament ja suposa un canvi molt sobtat i contundent en les nostres vides, us proposem unes lectures a tall de manual d'instruccions per aprendre a conviure amb les dificultats actuals. Unes lectures que poden servir-nos de guia per aprendre a acceptar la realitat que ens envolta i també aprendre a acceptar-nos a nosaltres mateixos.


1. 'Obres' d'Epicur (editorial Tecnos)
El filòsof grec Epicur va viure també en una època convulsa com la nostra, en què diferents guerres van afectar la regió grega. Fruit de les seves experiències, va considerar que la filosofia, més que teoria, havia d'ensenyar a viure. En les seves obres podem llegir els remeis que ell proposava per evitar ser supersticiosos i infeliços. El primer remei que proposa consistiria a aprendre física. Avui podríem dir aprendre ciència en general, o cosa que és el mateix, comprovar les coses per nosaltres mateixos i contrastar amb rigor la informació que rebem. Una bona recepta per fer front a les fake news que també es donaven en la seva època. Pel que fa al segon remei, Epicur proposà la lògica. Utilitzar amb rigor els raonaments per evitar anticipacions que poguessin fer-nos mal emocional així com mitigar, mitjançant arguments lògics, afeccions de l'ànima, que vindrien a ser els nostres malestars psicològics actuals. Però potser el més important per a ell seria l'autocontrol o mesura -autarquia- per obtenir plaers i evitar els dolors. Epicur, en les seves cartes a amistats, planteja que hom pot ser feliç si es decideix a satisfer plaers senzills de sufocar i a evitar aquells més difícils de realitzar. Centrar-se en la senzillesa i valorar-la seria un bon camí per evitar-nos mals. D'estil epistolar, les lectures que ens ofereix Epicur són tan rabiosament actuals com senzilles d'entendre i aplicar. A més, podreu trobar edicions en lliure descàrrega a internet.
Descarrega't el llibre
 


2. Meditacions de Marc Aureli (Llibres de l'Índex)
Emperador i filòsof, Marc Aureli, segons ens diu la seva biografia, fou un home poderós i magnànim. Originari de la ciutat de Roma va abraçar la filosofia estoica i la va aplicar en vida, no només com a individu sinó com a emperador. Aquestes meditacions, titulades, en un inici 'Per a mi mateix', són un diari de reflexions personals en les quals l'autor exposa reflexions i pràctiques estoiques. L'estoïcisme és un corrent filosòfic que afirma l'existència del destí i que considera que l'ésser humà només té una llibertat, la d'escollir amb quina disposició anímica afronta allò que li vindrà donat inexorablement, com per exemple la malaltia o la mort. Pel que fa a la mort, Marc Aureli afirma: "La mort és quelcom desitjable perquè és el descans dels desitjos que pertorben la pau, mentre que la vida o les coses fetes en vida cauen aviat en l'oblit, són insignificants i mentre s'està viu cal cercar la virtut".
No és que Marc Aureli desitgés la mort. La veia com quelcom natural i necessari i mirava de veure'n la part positiva. Una ment sana, segons els estoics, és aquella que es prepara per a les dificultats i es fa capaç d'acceptar tot allò que li vingui, tant si ho considerem bo com dolent. Aquest llibre també el podeu trobar en lliure descàrrega en format digital.​
​Descarrega't el llibre
 

  • imatge de control 1per1


3. 'Yo soy eso' de Maharaj Nisargadatta (Editorial Sirio)
La cultura oriental pot oferir-nos també moltes eines. N'és el cas de la filosofia elbaïta basada en el principi de la no dualitat que apareix en els Upanishads. La idea que mou aquesta no dualitat és que en realitat tot l'univers conforma una unitat i que la distinció entre "jo" i "la resta" - el món- que solem portar a terme es basaria en il·lusions i prejudicis. Precisament aquesta idea de separació és la que ens porta a malestars més grans. Segons Nisargadatta, considerar-nos separats del món, diferents d'ell, és l'inici de la sensació de carència. Situar-nos en la dualitat és situar-nos on jo no sóc tu i això implica sentir-nos incomplets. Molts amors i desitjos de possessió es basen en la idea que em manca quelcom perquè em sento incomplet. L'afecció i l'ego serien dues potes de la dualitat que ens podrien fer molt de mal. A 'Yo soy eso', Nisargadatta li explica a un deixeble seu que tot està bé, que tot el que és és bo pel simple fet que és. L'acceptació i la comprensió que nosaltres som partícules d'un gran Tot és la seva manera d'estar en pau. Deixar fluir i deixar-se fluir, sense posseir. Ara és un bon moment per començar amb lectures elbaïtes, però també taoistes i budistes. I mirar de fer-ne pràctiques amb elles.
Descarrega't el llibre
 


4. 'La sabiduría recobrada' de Mónica Cavallé (Editorial Kairós)
La filòsofa i assessora filosòfica Mónica Cavallé segueix la línia que van marcar en el seu moment estoics i epicuris, li afegeix l'enfocament no dual elbaïta i ho acompanya amb raonaments clars i rigorosos. La proposta de la filòsofa instal·lada a Madrid parteix de la base que la filosofia, possiblement a partir de l'Edat Mitjana, es va perdre en l'especulació abstracta i va deixar de banda la seva voluntat de ser eina per ajudar a viure millor. Mònica Cavallé vol recuperar la tradició antiga, perquè entén que la gran virtut de la filosofia és que cerca la veritat en si mateixa i que viure buscant la veritat de manera incondicional ens pot fer molt més flexibles i, per tant, forts davant certes circumstàncies. A més, planteja que la vida quan és autoexaminada de manera amable però rigorosa és quan realment val la pena ser viscuda.
> Web Mónica Cavallé

 


5. 'Ser feliç a Alaska' de Rafael Santandreu (Editorial Rosa dels Vents)
En el món actual on està tan de moda apostar per llibres d'autoajuda que ens ensenyen a desitjar somiar en ser persones d'èxit i riques, la proposta per la senzillesa i l'acceptació incondicional que ens proposa Santandreu és, com a mínim, radical. Rafael Santandreu és un psicòleg català que segueix la línia de la psicologia cognitiva. És a dir, planteja que no ens afecten els fets, sinó el discurs intern que en fem sobre aquests. No m'afectaria, per exemple, que jo suspengués un examen, el que m'afectaria és què em contaria a mi mateix sobre aquest mateix fet. Si no ho veieu així, només cal que busqueu gent que davant qualsevol dificultat mostra sempre una actitud d'alegria i acceptació. En aquest llibre, Santandreu ens proposa una bateria d'exercicis i una pauta basada en la teràpia cognitiva conductual perquè aprenguem a afrontar les dificultats. Ens recomana, com feien els estoics, aprendre a deixar a anar i a acostumar-nos a gaudir de les coses petites. També ens convida a canviar la nostra escala de valors posant per sobre de tot la capacitat d'estimar. En conclusió, ens proposa que poguéssim viure amb bon estat anímic fins i tot en situacions de confinament. Tot i que ara mateix és molt mediàtic i costa recomanar best-sellers, la senzillesa de les explicacions així com diverses eines us poden ajudar a canviar la manera d'enfocar les dificultats i també a ser més comprensius amb vosaltres mateixos i amb la gent que us envolta. A internet també podreu trobar diferents consells del psicòleg que us ajudaran a passar molt millor el confinament.
> Web Rafael Santandreu

 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar