bicicamp

Foto: 

Surtdecasa

Contagiant la passió per les dues rodes

L'entitat Bicicamp organitza aquest cap de setmana diverses activitats solidàries
Sílvia Sagalà
,
15/06/2016
Activa't
Sens dubte la millor manera de desplaçar-se i conèixer el Camp de Tarragona és a dues rodes. L'orografia és immillorable; vivim en un territori sense grans desnivells, amb molta varietat paisatgística i temperatures suaus. Malgrat que les condicions són les idònies per anar amb bicicleta, al nostre territori no s'hi ha apostat mai amb fermesa. Precisament és aquesta mancança la que va fer que nasqués Bicicamp. Una coordinadora que aplega tant a entitats com a particulars que vol aconseguir la normalització de l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport al Camp de Tarragona. L'entitat ha programat per aquest cap de setmana dues activitas solidaries: la vena de bicicletes reciclades i una pedalada popular

"L'any 2010 vam adonar-nos que hi havia una certa preocupació al territori perquè no hi havia facilitat per moure's amb bicicleta", amb aquestes paraules recorda Josep Maria Galofre, president de Bicicamp, el naixement de l'entitat. En sis anys han organitzat desenes d'activitats, per això, no és estrany que els hagueu vist pedalant per camins i ciutat, gaudint del paisatge, promovent una circulació segura, fent pedagogia als centres educatius... o treballant colze a colze amb les administracions. En aquest sentit van participar en l'elaboració del Pla de Mobilitat Urbana de Tarragona fent diverses al·legacions i han estat claus en la redacció del Pla Director de la Bicicleta de Reus. "El nostre és un territori amb moltes possibilitats i la veritat és que tenim enveja de l'aposta que han fet a Girona o Lleida per la mobilitat sostenible", lamenta Galofre, "al Camp només ho ha fet Cambrils, i sembla que Salou es comença a posar les piles".

Més enllà de fomentar la bicicleta als municipis del Camp de Tarragona, Bicicamp també té plans de futur per la xarxa de camins del territori. "Fa tres anys vam elaborar un estudi molt ampli de senyalització dels camins del nostre entorn perquè els ciclistes poguessin circular amb facilitat, sabessin per quins camins es movien, quants quilòmetres tenien.... El vam portar a la Diputació de Tarragona perquè ens ajudés a tirar-lo endavant però malauradament va quedar guardat en un calaix", explica el president de l'entitat prociclista tot desitjant que algun dia el projecte sigui una realitat.

 

Solidaritat a dues rodes

Per tal de promocionar la bicicleta com un mitjà de transport quotidià i segur, Bicicamp organitza una vintena d'actes a Reus sota el nom de 'Reus Pedala'. Les activitats d'aquest cap de setmana tenen un caire solidari i els beneficis que es recullin aniran destinats a la Fundació Mn. Federic Bara, una entitat fundada fa 35 anys amb l'objectiu de donar suport als nens d'ètnia gitana de Reus en risc d'exclusió social. Amb l'arribada de la crisi econòmica, el centre ha esdevingut més transversal que mai i actualment acull a un centenar de nens i joves de totes les nacionalitats. La Fundació obre les portes cada tarda, quan els infants surten de l'escola, els donen berenar i després programen tallers de tot tipus (reforç escolar, informàtica, teatre, treballs manuals, lectura, cinema, reparació de bicicletes...).

La relació de Bicicamp amb la Fundació Mn. Federic Bara neix ara fa dos anys dins la campanya 'Bicicleta Solidària'. Josep Maria Galofre explica que "els dos primers anys vam destinar els diners obtinguts al Banc d'Aliments i, quan vam mirar de canviar d'entitat, de seguida vam pensar amb Mn. Federic Bara perquè ells ja tenien un taller d'arreglar bicicletes i així incorporàvem el vessant educatiu al projecte".

La campanya 'Bicicleta Solidària' tindrà lloc aquest dissabte 18 de juny a partir de les 6 de la tarda i es podran adquirir les bicicletes que han estat posades a punt per l'alumnat del Centre Obert de la Fundació. Aquests diners es destinen íntegrament a la compra d'aliments per les famílies usuàries de l'entitat.

L'endemà, diumenge 19 de juny, Bicicamp organitza la pedalada solidaria 'Obrim Somriures', aquells que s'hi sumin passejaran per diferents indrets de la ciutat. El president de l'entitat assenyala que han traçat un "recorregut de 8 km de dificultat baixa, apte per a tota la família". Això sí, és recomanable portar roba adequada, casc i aigua, i apuntar-se prèviament perquè està limitat a 200 persones. S'ha de fer un donatiu de 2 euros que es destinarà a la compra d'articles d'higiene personal.

Més informació: 

Campanya ‘Bicicleta Solidària’
Dissabte 18 de juny, a partir de les 18 h
Plaça del Teatre, Reus

Pedalada solidària ‘Obrim Somriures’
Diumenge 19 de juny, 11 h
Plaça del Baluard, Reus

Més informació del cicle ‘Reus Pedala’ a infobicicamp.org

A

També et pot interessar