Foto: 

Ajuntament del Catllar
Fàbrica del Catlllar

Jordi Camell: “Hem d’envellir activament i col·lectivament”

La fàbrica del Catllar es convertirà en un cohabitatge amb espais compartits pel treball i l'oci
Arnau Martínez
,
14/09/2018
Activa't
El Catllar comptarà l’any vinent amb un projecte pioner de cohabitatge per a la gent gran. Una de les naus de la històrica fàbrica d’aquest municipi albergarà una residència on la col·lectivització serà l’eix central del projecte. La iniciativa està encapçalada per Sostre Cívic, una cooperativa de cohabitatge. Es tracta d’una tercera via entre el lloguer i la compra i es dissenyarà a través de tallers participatius que es faran amb els futurs inquilins. Des de Surtdecasa parlem amb el responsable del projecte, el tècnic de Sostre Cívic Jordi Camell (Llorenç del Penedès, 1984).

- Com va sorgir el projecte de cohabitatge del Catllar?
El projecte de la fàbrica del Catllar no és només el cohabitatge sènior, sinó que és un projecte més gran. Un grup d’arquitectes i d’enginyers del Camp de Tarragona va crear la Fàbrica en Transició. Ells van contactar amb Sostre Cívic per oferir-nos una de les tres naus que hi ha per realitzar un projecte de cohabitatge en sessió d’ús i per la zona serà sènior i tutelat. A banda, hi ha una massa important de socis de Sostre Cívic que reclamaven cohabitatge sènior per a ells.

- Existeix algun projecte semblant a Catalunya?
Hi ha un projecte de cohabitatge per a gent gran a Santa Oliva al Baix Penedès. És de dimensions molt petites, però. Un grup de veïns ho va tirar endavant i és autogestionat. Sí que és cert que estan sorgint més projectes semblants, però d’aquesta envergadura no n’hi ha cap.

- Per què vau escollir el Catllar per aquesta iniciativa?
Molts projectes de cooperativisme sorgeixen a Barcelona i a l’àrea metropolitana. Sostre Cívic no se n’escapa d’aquesta dinàmica, però des de feia temps volien treballar territori. Va sortir aquesta possibilitat i ara estem en la fase de donar-nos a conèixer al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. Per aquest projecte hi ha gent de Barcelona i del territori, però volem, sobretot, que s’impliqui més gent de Tarragona.

- I a la fàbrica?
La fàbrica del Catllar és patrimoni arquitectònic del municipi i el paratge natural del voltant és espectacular. Té alt valor ecològic, amb el riu Gaià al costat. És una manera de posar en valor la fàbrica una altra vegada a través d’un projecte cooperativista. És un terreny amb què es podia acabar fent especulació i finalment s’incorporarà a Sostre Cívic. 

- Quina és la calendarització?
No la sabem exacta perquè estem a l’espera de la compra de la fàbrica que, en principi, s’hauria de produir els pròxims dies. Al quart trimestre d’aquest any hauríem de crear els grups i tallers de gent que anirà a viure-hi, a principis de 2019 seguiríem fent aquests tallers participatius i començaríem a definir els espais de l’habitatge i quins usos se’ls hi dóna.

- Serà una residència pensada i adaptada per a la gent gran?
No té res a veure amb una residència, es tracta d'habitatges en cessió d'ús adreçats a la gent gran. Nosaltres evitem dir residència perquè volem fugir del que entenem com a residència. Hem d’envellir activament i col·lectivament. Des del minut zero, la gent que hi viurà, participarà del projecte per decidir entre tots com ha de ser. La intenció és buscar al màxim, espais de trobada i d’intercanvi.

- Quins requisits han de tenir les persones per accedir a aquest projecte?
Principalment n’hi ha dos. Al ser tutelat, les persones han de tenir, com a mínim, 65 anys. I d’altra banda, ser soci de la cooperativa. A partir d’aquí, s’ha de tenir predisposició a prendre les decisions col·lectivament i assambleàriament. Hem de tenir en compte que ens trobem en un territori, amb la seva idiosincràsia, i ens hi hem d’adaptar i prendre-hi part.

- Per acabar, el cohabitatge sènior és un tipus d’habitatge que augmentarà els pròxims anys tenint en compte amb la població envellida actual?
Fins ara no havia tirat endavant i ara ens trobem una generació sènior que han participat d’una sèrie d’experiències col·lectives i de moviments activistes. Tenen un bagatge al darrere que els permet veure aquests projectes com a enriquidors. Aquest habitatge esperem que creï llavor i germini altres projectes. 

Més informació: 

A

També et pot interessar