Foto: 

Arnau Martínez
Tais Bastida, a la seu de l'Ateneu CoopCamp a Valls

Tais Bastida: “El cooperativisme posa els interessos de les persones en el centre de l’activitat econòmica”

L’Ateneu CoopCamp impulsa el cooperativisme i l’economia social al Camp de Tarragona
Arnau Martínez
,
18/06/2018
Activa't
L’economia social i el cooperativisme són els eixos de l’Ateneu CoopCamp, que té l'objectiu d'impulsar noves iniciatives econòmiques transformadores, generar ocupació de qualitat i enfortir les xarxes de cooperació. La fórmula? El cooperativisme. CoopCamp abasta tot un territori: Conca de Barberà, Priorat, Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. Sovint el cooperativisme s’ha associat amb el sector agrari, però avui en dia i després de la crisi, aquest sistema econòmic s’ha popularitzat entre tots els sectors. En parlem amb Tais Bastida, tècnic de CoopCamp.
"Estadísticament va en augment, tant pel que fa al nombre d’empreses com al de treballadors. Nosaltres creiem que va lligat a que la gent se n'ha adonat que la crisi és fruit de l’especulació i de la cobdícia dels mercats"

- Què és CoopCamp?
CoopCamp és un servei públic que impulsa el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, amb finançament del Ministeri de Treball. És un servei que surt a concurs cada any i s’hi presenta un col·lectiu d’entitats. CoopCamp és una agrupació d’una quarantena d’entitats del tercer sector que s’agrupen per gestionar aquest servei públic.

- Quins serveis oferiu des de CoopCamp?
CoopCamp i tots els ateneus cooperatius de Catalunya oferim serveis d’assessorament i acompanyament en la creació de noves empreses dins l’economia social. Ajudem als col·lectius que volen començar, però també tenim una línia de consolidació i de formació. Fem xerrades de difusió del cooperativisme a emprenedors i en l’àmbit educatiu. I també hi ha l’intercooperació, que és connectar i posar en contacte tots els projectes cooperatius perquè surtin aliances.

  • imatge de control 1per1

-  Què és una cooperativa?
Una cooperativa és una fórmula jurídica que és la més comuna del que anomenem economia social i solidària. El cooperativisme és un moviment mundial, una manera d’entendre la vida que té molts anys d’història. Es basa en uns valors cooperatius que són l’horitzontalitat, la igualtat, la formació, l’equitat, la solidaritat, etcètera.

- Les cooperatives s’associen al sector agrari.
Hi ha cooperatives de treball on les persones posen en comú l’activitat econòmica per poder treballar. N’hi ha de consum, on els consumidors i els usuaris en són els protagonistes. També n’hi ha de serveis quan diverses empreses s’uneixen per gestionar un servei concret. O per exemple les cooperatives d’habitatge; el sistema cooperativista és molt flexible. I sí, també hi ha les agràries que són les més famoses.

- En quin context neix l’Ateneu CoopCamp?
CoopCamp sorgeix després de sortir d’una crisi que ho desballesta tot. Sortim d’una crisi que és la causa de la manera de funcionar del mercat, del capitalisme que l’objectiu principal és l’acumulació de capital. L’objectiu fonamental de l’economia convencional és fer diners, mentre que el cooperativisme posa els interessos de les persones al centre de l’activitat econòmica.

- És un sistema no tan jerarquitzat?
A les cooperatives tots els socis tenen veu i vot dins l’assemblea per igual. Les cooperatives estan blindades jurídicament perquè hagi de funcionar obligatòriament de forma democràtica. És igual si un soci és el gerent o l’altre un treballador ras o si un ha posat més diners en el capital social o si n’ha posat menys.

- Quin perfil tenen els projectes que entren a CoopCamp?
A CoopCamp hi ha una xarxa de cooperatives, com són les històriques cooperatives agràries, El Brot a Reus que va ser pioner com a cooperativa de consumidors o el Bar Campus. I van entrant nous projectes, aquest 2018 ja hem fet dos itineraris formatius i per cada itinerari han passat una quinzena de projectes. Per exemple, Punt d’accés, que és una cooperativa de serveis de telefonia i d’internet de la Conca de Barberà i de l’Alt Camp.   

- Ara que gairebé compliu dos anys, què ha significat l’aparició de CoopCamp al territori?
Des d’un inici, una vintena d’entitats es van agrupar sota el paraigua de CoopCamp i amb dos anys quasi hem duplicat el nombre. El Camp de Tarragona és un territori que històricament s’ha organitzat de manera cooperativista, ho porta a l’ADN, a la sang de la seva gent. Si bé el cooperativisme estava molt associat al sistema agrari, la irrupció de CoopCamp ha trencat aquest tòpic. El cooperativisme val per a tots els sectors econòmics i per a tots els aspectes de la vida.  

  • imatge de control 1per1

- El cooperativisme és un sistema que està tenint cada vegada més demanda?
Estadísticament va en augment, tant pel que fa al nombre d’empreses com al de treballadors. Nosaltres creiem que va lligat a que la gent se n'ha adonat que la crisi és fruit de l’especulació i de la cobdícia dels mercats. Hi ha una altra manera d’organitzar-nos econòmicament i el cooperativisme i la banca ètica acaba sent una manera de viure. 

Més informació: 

Facebook Ateneu CoopCamp

A

També et pot interessar