Fires i festes
,
2016
Del 15 al 29 de maig
diferents espais
Tarragona

Tarraco Viva 2016, Festival romà de Tarragona

Tarragona continua l’aposta per ser referent de la història viva i la ciutat que explica la història a través d’esdeveniments reconeguts com el festival Tarraco Viva, que enguany se celebrarà del 15 al 29 de maig i que, com ja ve sent habitual en els darrers anys, se centra en un moment d’aquell passat enlluernador. Enguany és el torn de conèixer i donar a conèixer la trobada entre dues civilitzacions: Roma i Egipte.
 
'Roma i Egipte, una fascinació mediterrània' és el lema del festival d’enguany, partint d’una de les pintures sobre tela que encara es conserven i en la qual observem clarament la influència d’Egipte en el retrat d’un ciutadà romà (aquest és justament el motiu del cartell d’enguany). S’engega així una nova línia del festival que es mantindrà en els propers anys, com és la relació entre civilitzacions d’aquell món Mediterrani tan rellevant, a mode de comparació amb l’actualitat i en relació també amb la celebració dels Jocs Mediterranis d’aquí a un any, entenent el Mediterrani com el bressol de grans cultures i civilitzacions de la Humanitat.
 
Durant dues setmanes podrem gaudir de 124 activitats que sumen 436 actes, al voltant del món romà i l’egipci, i sempre amb l’interès divulgatiu per davant, demanant un especial interès i sensibiltitat per part del públic, que tindrà l’oportunitat de poder gaudir dels espais patrimonials de la ciutat, que és on es realitzen molts dels actes del certamen: des del Pretori, fins a l’Amfiteatre, el Circ, el Fòrum de la Colònia i les Muralles, així com també d’altres poblacions com Constantí, Altafulla, Cambrils i Falset o Porrera al Prioriat, a les qualsenguany se suma també el columbari de Vila-rodona.
 
En l’acte inaugural, seguint l’èxit del format de la cloenda del 2015, es durà a terme un debat sobre aquestes relacions entre civilitzacions que van coincidir en el temps, amb la intervenció de diferents experts en la matèria com són el Catedràtic de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo, el periodista Enric Calpena, el conservador del Museu Egipci de Barcelona Luis Manuel Gonzálvez i el professor de Filologia Grega de la URV Jesús Carruesco. L’acte se celebrarà el diumenge 15 a les 12h a la Sala del Sarcòfag d’Hipòlit del Pretori. El festival clourà el diumenge 29 a les 18 h, amb un acte també espectacular, a la Sala August del Palau de Congressos, on es podrà contemplar la recreació històrica Mirades a l’Eternitat. Els retrats d’El Fayum.