Arts
,
2024
Fins al 30 de juny
Parc Natural de Montsant
La Morera de Montsant

Exposició 'Abans Miràvem la lluna per tot'

Exposició 'Abans Miràvem la lluna per tot. Meteorologia popular en l'àmbit del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici durant els segles XIX i XX', mostra resultant d'una recerca bibliogràfica, documental i oral duta a terme per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i el Parc Nacional d'Aigüestortes per tal de recollir testimonis, històries i relats que tenen com a base la relació de la meteorologia amb les formes de vida local.

La lluna, els estels, i tots els fenòmens relacionats amb el cel, la nit i la meteorologia han estat i estan molt presents en la cultura i les formes de vida del Pirineu. La declaració del territori del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici com a reserva i destinació Starlight és una bona oportunitat per investigar, recollir i documentar la meteorologia i la seva influència en la vida quotidiana del segle XIX i principis del XX en el Pirineu.

El Parc Natural de Montsant comparteix amb el Parc Nacional ser Destinació Starlight i treballa per a la protecció del cel nocturn. Aquesta exposició dóna suport a tots els recursos que s'estan creant des del Parc Natural per divulgar la qualitat del cel nocturn de Montsant i la pràctica de l'observació astronòmica com ara la xarxa de miradors astronòmics a tots el pobles que envolten la serra, l'edició d'un planisferi, un tríptic amb diversos recursos pedagògics i l'organització de tallers d'astronomia en cadascun d'aquests pobles aquest proper estiu, etc. 

L'estudi de la meteorologia i les seves percepcions culturals durant el segle XIX i XX és un bon exemple de com el patrimoni natural i cultural conviuen, dialoguen i s'interrelacionen històricament en un mateix territori.

Horari: 

De dilluns a divendres: de 9 a 14h
Dissabtes: de 9 a 14h i de 16 a 18h
Diumenges i festius: de 9 a 14h

Organitza: 

Parc Natural de Montsant

Més informació: 

  • imatge de control 1per1

Et pot interessar