Música
,
2015
Dissabte 4 de juliol, 19 h
Jardí dels Francolins
L'Espluga de Francolí

5è Festival Riubombori

Després de la bona acollida que va tenir la campanya de micromecenatge per aconseguir finançament en l’edició anterior del Riubombori, el Festival de músics i cantautors de La Conca torna a apostar per aquesta fórmula. Ho fa a través de la venda d’una edició especial d’una samarreta il·lustrada per l’artista i dibuixant Joan Turú, que porta l’eslògan “Sense pressa”. Es pot adquirir al preu de 10 euros a diversos establiments de la comarca i on-line. Per animar a tothom a comprar-la engeguen una campanya a través d’un hashtag, on animen a fer-se una selfie o fotografia per compartir-la a les xarxes socials amb l’etiqueta #jojalaporto
 
Punts de venda de la samarreta:
Papereria Índex de l’Espluga de Francolí
Perfumeria Vives de Montblanc
On-line: http://lamusca.cat/shop/
 
Cartell de l’artista montblanquí Xavier Miró
Buscar noves aportacions artístiques a través de diferents autors gràfics amb l’objectiu que puguin il·lustrar, a la seva manera, el cartell del Riubombori, és una de les línies que s’ha consolidat a cada convocatòria. En aquesta ocasió, l’artista montblanquí Xavier Miró ha estat l’encarregat de dissenyar el cartell de la cinquena edició del festival. Una edició que torna a emplaçar el públic al jardí dels Francolins de l’Espluga. La cita serà el pròxim 4 de juliol, en l’horari habitual de tarda-nit. 
 
Grups participants i cap de cartell
Pel que fa a les propostes musicals, ja està confirmada la participació d’una dotzena de formacions. Entre les novetats introduïdes al festival en destaca la presència d’un cap de cartell, que a més de destacar pel seu projecte musical sigui un grup o components vinculats amb Jordi Francolí. En aquesta ocasió serà Sandra Sangiao acompanyada de part dels components del grup barceloní amb aires balcànics i una important trajectòria internacional, Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra.
 
El cartell del Riubombori el completen:  Xavier Iborra (Montblanc), Fito Luri (Reus), Anatòlia i les 6 guineus (L’Espluga de Francolí), Laia i les abraçades àrtiques (Tarragona), Marc Freixas i Albert Gàmez (Igualada), Origen (Blancafort), Joan Boada BANDULIMEJANT (Terrassa), Sandra Santgiao i components de la Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (Barcelona).
 
Obriran el Riubombori els amics de la Batucada dels Diables de l'Espluga de Francolí 
Tancant-lo amb el punxa discs DJ Alexandre Bonanit (El Pinatell).
 
Aposta pel territori i la música feta a casa
El 5è Riubombori es manté fidel als seus orígens i combina grups i cantautors de La Conca amb músics procedents d’altres comarques. Els grups participants han estat escollits per una comissió de músics i gent vinculada a l’àmbit cultural d’acord a uns criteris de participació que prioritza la música pròpia i la presentació de nou material. 
 
Des de La Cultural s’aposta per treballar l’àmbit territorial, descobrir noves propostes de qualitat i acostar la música a la gent. L’objectiu és que el Riubombori  esdevingui un espai on descobrir però també on veure evolucionar els diferents projectes musicals. 
 
Activitats paral·leles
Durant tota la jornada, l’oferta musical es combinarà amb activitats paral·leles com tallers de pinta-cares per a infants, intervencions artístiques, parades d’artesania i propostes gastronòmiques que van des de sopar ecològic i de proximitat, a la cervesa artesana, vins de la DO Conca de Barberà,  sucs ecològics, entrepans i combinats.
 
Mercat d’artesania
Com ja és habitual en cada edició del Riubombori, la música compartirà presència amb un mercat d'artesania. Les persones interessades en instal·lar una parada poden inscriure's a través d’un enllaç: http://bit.ly/1MnyAKT El preu per inscripció és de 10 euros.
 
La Cultural Jordi Francolí
El Riumbombori 2015 està organitzat per La Cultural Jordi Francolí, entitat creada l'any 2011 que porta el nom artístic del desaparegut cantautor espluguí Jordi Francesch Deutú. La seva figura i el seu llegat tant personal com artístic són l'essència d'aquesta iniciativa musical.
 
Durant l’any, La Cultural porta a terme un intens calendari d’activitats socials i culturals. En destaca, el passat any, la presentació del “Cançoner de Jordi Francolí”, un recull de músiques i lletres del cantautor.