Les Borges Blanques
Les Borges Blanques
Carrer del Carme, 21
25400 - Les Borges Blanques
  • 973 142 850
  • ajuntament@lesborgesblanques.cat
Les Borges Blanques, capital de l'oli

Les Borges Blanques es coneix arreu per la seva excel·lència en la producció d'olis d'alta qualitat (olis verge extra I Prèmium) i en el cultiu secular de l'olivera.

Aquesta importància ancestral s'ha traduït en l'arquitectura i el paisatge, i en una gran riquesa en els coneixements i hàbits gastronòmics de la regió. A més ha generat una important tradició de mots, dites i fites literàries al voltant de l'oli.

Cabanes de Volta de les Borges Blanques
Què visitar

Alguns dels punts més interesants de la vila són Cal Gineret, un antic molí d'oli habilitat com a Centre d'Interpretació del Memorial Democràtic de la Guerra Civil i de l'Oli d'Oliva, on s'hi ha realitzat una museïtzació d'avantguarda per explicar la història dels bombardejos a Les Borges Blanques entre el 1938 i el 1939.

La ruta de les Cabanes de Volta permetrà descobrir aquestes construccions rurals de pedra seca, on s'hi feia vida al temps de recollir l'oliva, de llaurar i de podar. Durant la Guerra Civil van servir de refugis antiaeris.

Espai Macià, Borges Blanques

Al centre de la ciutat trobareu el Passeig del Terrall, una zona verda amb dues basses plenes de peixos, cignes, ànecs i un gran jardí amb diversitat de plantes i arbres. Antigament es tractava d'una única bassa que recollia l'aigua de la pluja i servia per abeurar els animals i per abastir l'únic molí de les Borges.

En el Centre d'Interpretació de Francesc Macià. Podreu descobrir tot el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a la seva figura. Podreu tocar els seus estris personals, llegir les seves cartes i sentir-vos ben a prop del president de la Generalitat gràcies a una experiència de realitat virtual.

Gastronomia

L'oli d'oliva és el protagonista de la cultura gastronòmica borgenca. Al seu voltant s'han desenvolupat esdeveniments i productes artesans que fixen la persona litat del paisatge singular del Pla d'Urgell.

Des del 1963 se celebra La Fira de l'Oli de les Garrigues, que té els seus orígens en la festivitat de Sant Antoni, per això coincideix amb els 3 Tombs de Sant Antoni amb carrosses i cavalls i el Mercat dels comerciants de Sant Antoni. Amb 53 anys d'història i un volum per edició de 125 expositors i 60.000 visitants podem dir que és la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra més important de Catalunya.