Fires i festes
,
2015
3, 10, 17 i 24 de maig, a les 12 h
Església
Salomó

Ball del Sant Crist de Salomó

Coincidint amb la Festa Major de la Santa Creu, el proper diumenge 3 de maig, el poble de Salomó dóna el tret d’inici a les representacions del tradicional Ball del Sant Crist. Es tracta d’un espectacle que combina teatre i dansa, que pertany al gènere dels balls parlats i està declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
 
Els assajos de la darrera versió de l’obra d’arrels medievals, duta a terme per l’Institut del Teatre de Barcelona, ja fa setmanes que van començar. És des de principis de gener, de fet, que la direcció de l’espectacle ha treballat per estructurar les funcions d’enguany i seguir amb la línia d’introducció de canvis que ja van començar a ser visibles ara fa dues temporades.
 
El Ball Parlat ha invertit per replantejar la posada en escena d'alguns quadres de l'espectacle amb l'objectiu de millorar l’obra i fer-la més dinàmica de cara a l’espectador. Unes modificacions que no s’aturen aquest 2015, ja que es preveu implantar-les gradualment en diversos anys, d'acord als recursos econòmics, humans, etc. els quals disposa l'entitat.
 
Les representacions de l’espectacle tenen lloc a l’església de la vila durant els quatre primers diumenges de maig a les 12 del migdia, que enguany escauen els dies 3, 10, 17 i 24. Les localitats són numerades. Per a més informació i reserves cal contactar al telèfon 977 629 058 o al correu electrònic info@balldelsantcrist.cat
 
Les funcions d’enguany seguiran sent al mateix preu que els darrers anys: 10 € l’entrada individual i descomptes negociables per a grups. A més, l’organització ha signat novament un conveni amb restaurants locals amb la voluntat d’oferir paquets que combinen l’entrada d’accés a l’espectacle, menús a restaurants i excursions i visites guiades. Les ofertes es poden consultar al lloc web de l’entitat, www.balldelsantcrist.cat.
 
La llegenda
 
L’obra, representada pel cap baix des de l’any 1843, recupera un dels episodis més destacats de la historia de Salomó. Posa en escena una llegenda d’arrels medievals que explica que, davant la fam que patia el poble i la comarca, un mercader salomonenc de nom Josep Nin, va determinar embarcar vers a l’Alger a la recerca de blat.
 
Tot fent tractes amb un mercader musulmà anomenat Mahomet va descobrir la imatge d'un Crucifix, i va decidir adquirir-lo com fos. Davant la negativa inicial de Mahomet, Josep Nin li oferí la plata que pesés. Acceptada la condició i arribat el moment de la pesada, el canastró només acceptava trenta monedes.
 
Sentint-se enganyat, Mahomet es desdí del tracte i es negà a lliurar la imatge. Josep Nin va recórrer a la justícia reial. El rei manà repetir l'operació davant la seva presència, amb el mateix resultat que abans: el Crist pesava només els diners que Judes havia cobrat per la seva delació. No sense alguns entrebancs, Josep Nin embarcà la Imatge i la portà a Salomó. El Sant Crist esdevingué el patró de la vila i va desvetllar una extraordinària devoció, fins i tot a les comarques veïnes.