Altafulla
Altafulla
Plaça de Pou, 1
43893 - Altafulla
  • 977 650 008
  • aj.altafulla@altanet.org
Altafulla
Un poble, al cor del Mediterrani

Altafulla és felicitat, naturalesa i memòria. Ombra de castells... Mar, sol, arena, relax, cultura, art, identitat, sabors, aromes, colors...
Costa d'arena daurada i un mar blau infinit que banya les cases blanques dels pescadors i perdura en la memòria d'aquells que s'acosten a conèixer-la. Altafulla: cada racó, un somni, un desig fet realitat.

Barri marítim d'Altafulla
Visites guiades al Barri Marítim i la Vil·la romana dels Munts

Aquestes visites es converteixen en una visita al passat romà d’Altafulla i en un recorregut gratificant pel singular barri de Botigues de Mar.

Durant el segle XVIII van anar construint-se, arrenglerats davant la sorra de la platja, petits magatzems on els pescadors desaven els estris de feina i els comerciants emmagatzemaven els productes destinats a les colònies. El barri de les Botigues va sorgir a començament del segle XX, quan aquells antics magatzems es van anar transformant en habitatges i utilitzant com a residències d’estiueig.

> Les visites s’han de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme (Tel: 977 651 426)

Visites guiades a la Vila Closa
Visites guiades a la Vila Closa

La Vila Closa és l’antic nucli medieval emmurallat. La major part de les cases que s’hi poden contemplar van ser bastides durant el decurs del segle XVIII. L’any 1998 la Generalitat de Catalunya va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el seu conjunt historicoartístic. 

De les antigues muralles, remodelades durant els segles XVII i XVIII, se’n pot resseguir el perímetre,  especialment per la banda de ponent, voltant el castell. Es conserven restes importants, com les dues torres cantoneres. Darrera de l’església reposa també un bloc de pedra de Colsero de l’època romana. Un màgic passeig per la història d'Altafulla i els seus racons més emblemàtics, amb visita inclosa a l'Església de Sant Martí.

> Les visites s’han de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme (Tel: 977 651 426)

Visites guiades a la Vil·la romana dels Munts
Visites guiades a la Vil·la romana dels Munts

Al voltant de la gran ciutat romana de Tàrraco van anar fundant-se nombroses vil·les dedicades a l’activitat agrícola i al lleure. Una d’elles és la vil·la dels Munts, situada molt a prop de la platja d’Altafulla i construïda al segle I dC. Hi va residir Valerius Avitus Caius, gran mandatari de Tàrraco, i la seva esposa, Faustina.

El 1967, se’n va fer càrrec el Museu Arqueològic de Tarragona, que en va iniciar les excavacions i que custodia bona part dels valuosos materials trobats. Actualment, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona organitza visites guiades teatralitzades durant l’estiu. La vil·la romana dels Munts forma part del conjunt arqueològic de la Tàrraco romana, que ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000.

> Podeu fer les vostres reserves al telèfon 977 251 515 o al portal web www.mnat.cat.

En bici per Altafulla
Visites guiades a la Vila Closa, als Munts i al Barri Marítim

Altafulla és un poble emblemàtic i privilegiat de la Costa Daurada, on es pot gaudir de la tranquil•litat i la bellesa d’una vila amb un gran patrimoni artístic i cultural, i que reuneix molts vestigis que parlen de la seva història: la Vila Closa, la vil·la romana dels Munts (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO) i el passeig marítim, i on al mateix temps es pot gaudir d’activitats esportives, culturals i festives durant tot l’any.

Les visites guiades a la Vila Closa, als Munts i al Barri Marítim permeten gaudir d’un dia sencer a Altafulla visitant el seu passat romà de la vil•la romana dels Munts, passejant per Botigues de Mar i fent un tomb per la Vila Closa, el nucli antic medieval d’Altafulla.

> Les visites s’han de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme (Tel: 977 651 426)

Castell d'Altafulla
Visites guiades al Castell d'Altafulla

El Castell d'Altafulla o palau dels Montserrat, que data de l'any 1059 i de titularitat privada i propietat del Marquès de Tamarit i família dels Montserrat, és visitable al públic general des de l’octubre de 2019.

És un gran edifici de planta poligonal irregular amb cossos sobresortints a les cantonades a manera de torres coronades per merlets, i diferents elements arquitectònics que li donen un aspecte de fortalesa. Al centre disposa d'un pati interior la part alta del qual té una magnífica galeria renaixentista.

En el seu estat actual és difícil entreveure si conserva elements arquitectònics d'època romànica, ja que la construcció ha sofert nombroses modificacions al llarg del temps, sobretot al segle XVII, moment en què es va renovar la major part de la seva estructura.

> Les visites s’han de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme (Tel: 977 651 426)

Platja d'Altafulla
Platges, sorra i sol

La platja d’Altafulla és un dels atractius més importants del municipi. De gran qualitat, per la seva sorra fina i daurada, i acompanyada d’un bon clima mediterrani, ofereix als visitants la possibilitat de gaudir tot l’any del mar, la natura i els esports en família.

La platja del Canyadell gaudeix d’una gran qualitat i tranquil·litat, per la seva sorra fina i daurada i pel seu singular espai reduït i semiurbà. És una petita cala al redós del Roquer de Torredembarra, amb una longitud de 60 metres i una amplada de 35.

Ronda Verda del Baix Gaià
Camins, rutes i excursions

Altafulla és l'espai ideal per practicar esports a l'aire lliure: aigua, platja, boscos, muntanyes, tot gira al teu voltant. 

La desembocadura del riu Gaià, la Ronda Verda del Baix Gaià, Quatre camins, el Camí de Sant Antoni, la llera del riu Gaià, el Camí de Brises de Mar, el de Ferran o el de Cametes són exemples d'alguns dels recorreguts que Altafulla ofereix als amants de la natura i l'esport. Itineraris per connectar amb l'entorn i gaudir del paisatge i el clima. 

> Més detalls aquí (enllaç)

Gastronomia
Sabors, aromes i colors

A Altafulla es combinen l'elegància i la història de la zona emmurallada amb restaurants exclusius de cuina d'autor i innovadors gastrobars de tapes, amb la frescor tradicional del passeig marítim on es pot degustar la millor cuina marinera amb productes de km 0. 

> Consulta el llistat de restaurants aquí (enllaç)

Què hi pots fer?

Ruta gastronòmica de Calçots i Carxofes al Baix Gaià, 2024

Foto: 

Cedida
Altafulla, La Nou de Gaià, La Riera de Gaià, Salomó, Torredembarra, La Pobla de Montornès

Ruta gastronòmica de Calçots i Carxofes al Baix Gaià

Del 22 de febrer al 21 d'abril

Visita guiada al Conjunt monumental de Centcelles

Foto: 

Cedida
Tarragona, Altafulla, Constantí

Itineraris pel MNAT

Mes d'abril

Ruta gastronòmica 'Vermut al Baix Gaià', 2024

Foto: 

Cedida
Torredembarra, La Riera de Gaià, Altafulla, La Nou de Gaià, Creixell

Ruta gastronòmica 'Vermut al Baix Gaià'

Del 6 d'abril al 13 de juliol

Més informació

Altafulla es presenta com una destinació amb personalitat pròpia dins de la Costa Daurada. La seva vocació de vila tranquil·la és ideal per a les famílies, amb serveis adaptats a les necessitats d’un turisme cada cop més exigent i informat que sap valorar els atractius culturals, paisatgístics, gastronòmics i esportius de les destinacions turístiques.