Fires i festes
,
2015
Del 19 al 25 de juny
diferents espais
Valls

Festa Major de Sant Joan de Valls

DIVENDRES 19. LA SORTIDA DE L’ÀLIGA AL BALCÓ PER CONVIDAR A LA FESTA MAJOR i ELS ASSAIGS
Des d’avui fins al darrer dels trons del castell final de la Festa Major, els domassos grana i la senyera llueixen a la Casa de la Vila anunciant la celebració a Sant Joan Baptista, patró de Valls. Petits i grans teniu un lloc reservat en la celebració.
 
Durant tota la jornada i tota la Festa Major. Concurs #versotuits . Els versots són una fórmula tradicional de teatre popular i balls parlats. En una estrofa amb quatre versos de set síl·labes, normalment només rimen el segon i el quart. Aquest tipus d'expressió es transmetia oralment i es prestava a la improvisació dels intèrprets. El ball de vells proposa que piuleu versots a Twitter durant tota la Festa Major, com fan els balls parlats al carrer. Féu volar la imaginació i no us oblideu de posar-hi la sàtira i comicitat pròpia d'aquest gènere. Els tres millors versots piulats amb el hashtag #versotuits s'enduran com a premis un dinar al restaurant Nou Milan, una tapa i copa de vi al restaurant Portal 22 i samarretes i ventalls del ball de vells. Organitza: Grup del Teatre Principal. Col·laboren: Visita Valls, Valls Piula, Nou Milan i Portal 22.
 
17.15 h, des de la Biblioteca popular fins a la Casa de la Vila. Trasllat dels gegants i l'àliga, acompanyats de la cobla de ministrers Bufalodre. Organitza: Unió Anelles de la Flama.
 
18 h, plaça del Blat. El xumet de l’ós. Els més petits estan delerosos perquè Sant Joan comenci i prengui vida l’imaginari que es manté viu tot l’any en els seus somnis. Per començar les nenes i nens que en el darrer any han crescut prou per entregar el xumet a aquesta figura singular del bestiari català, fan cap davant l’Ajuntament. Organitza: UAF
 
18.15 h, plaça de l’Oli. Concert de Festa Major a càrrec de l’Orquestra Gerhard, amb una quarantena de músics entre els alumnes més grans, i els tres combos de modern de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard que s’estrenen aquest curs. Ofereixen diferents estils. Organitza: EMM Robert Gerhard.
 
19 h, Ajuntament, plaça del Blat. Proclamació dels Santjoaners 2015. Reconeixement a la trajectòria festiva de tres vallencs que durant 25 festes majors han actuat amb la moixiganga, antecedent dels castells recuperat per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 1991: Manel Escoda, Pep Martínez i Xavier Vivancos. 
 
19 h, plaça de la Zeta. Quarta boladissada popular i pregó alternatiu. Organitza: Casal Popular La Turba
 
19.30 h, plaça del Blat. Cerimonial sortida de l’àliga al balcó del saló de plenaris de la Casa de la Vila. La cobla de ministrers Bufalodre fa l’aparició al balcó principal mentre al saló de plenaris espera l’àliga, recentment restaurada per Anna Valls. De seguida l’au, que ha retrobat els colors que el 1991 hi abocà l’escultor Anton Gurí, treu el bec, el cap, el coll, en el balcó del saló del plenaris. Indefugiblement, Sant Joan ja està aquí!
 
Tot seguit, des del balcó principal de l’Ajuntament, el Conte de la Festa Major, enguany dedicat al ball de vells. El personatge del pregoner introdueix els narradors, actors i actrius del Grup del Teatre Principal. Ens delectaran amb el conte del ball de vells, amb motiu del desè aniversari de la seva recuperació. Un conte de nova creació, obra dels també vallencs Míriam Culleré i Roger Roig, amb la col·laboració del Grup del Teatre Principal.
 
Finalment, plaça del Blat, la petada de globus vermells i blancs a càrrec d’Olga Trilles.Menuts i grans alcen el cap al cel en aquest cas no per gaudir dels castells o cruspir-se calçots, sinó perquè la Festa Major també comença mirant amunt per veure si cauen els globus.
 
19.30 h, plaça de la Zeta. Concert: Joan Colomo. Organitza: Casal Popular La Turba
 
20 h, des de la plaça del Blat, pel carrer de la Cort, i fins al Pati. L’Anada a la Tronada, amb la participació del personatge del pregoner a cavall, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els respectius grups de grallers i timbalers, la senyera de la Ciutat, portada pels Sanjoaners 2015 -Manel Escoda, Pep Martínez i Xavier Vivancos-, que enguany encenen la tronada amb l’Alcalde, i la corporació municipal, amb la cobla de ministrers Bufalodre. Col·labora: Societat Sant Antoni.
 
20.30 h, des de Sant Joan. Tritlleig de campanes. Totes les campanes es posen a tritllejar alhora sonant amb tocs ràpids i seguits en senyal de l’inici de la festa de Sant Joan.
 
20.30 h, el Pati. Corprenedora tronada inaugural de la Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet. Tres morterets encesos per part del Santjoaner 2015 i l’Alcalde de
la ciutat pregonen l’esclat sonor, l’aroma a pólvora i el fum festiu que desembarca en el vespre vallenc. 
 
20.45 h, pel carrer de la Cort fins a la plaça del Blat, la Tornada des de la Tronada, amb el personatge del pregoner a cavall, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els grups de grallers i timbalers, la senyera de la Ciutat en mans del Santjoaner 2015, la corporació municipal i la cobla de ministrers Bufalodre. Col·labora: Societat Sant Antoni.
 
En arribar a la plaça del Blat, les dues colles dels Xiquets de Valls planten els primers pilars festamajorencs mentre sona el primer toc de castells amb les gralles i timbals. 
 
21 h, capella del Roser, carrer de la Cort. Concert de músiques d’arrel a càrrec de la cobla de ministrers Bufalodre. La Festa Major permet redescobrir un dels espais més encisadors de la ciutat, en una agradable harmonia amb els sons patrimonials de les primitives bandes musicals, els ministrers. Enguany, el repertori inclourà algunes peces vinculades a la tradició de l’àliga festiva. Col·labora: Parròquia de Sant Joan Baptista.
 
22 h, locals colles Vella i Joves. Assaigs de Festa Major. Completes i Sant Joan, dues de les grans diades castelleres de la ciutat i del país, són a la vora. Aquest vespre alguns acabaran de preparar els castells que portaran a plaça. D’altres, encuriosits, veuran per dins aquesta nit en què les passions ja són a flor de pell. Organitzen: Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls
 
24 h, plaça de l’Oli. La Primera Nit no et perdis la Mitjanit. Concert revetlla: Orquestra Mitjanit. Sí, enguany també: la Mitjanit i la plaça de l’Oli es donen la mà per començar Sant Joan. L’orquestra s’atreveix amb tots els gèneres joves, i la plaça ho agraeix. Les versions més nostrades corejades pel públic santjoaner.
 
 
DISSABTE 20
Des de primera hora fins a la posta del sol, plaça del Blat. L’àliga al balcó de la Casa de la Vila. Passar per la plaça del Blat i veure l’ocellàs coronat al balcó del saló de plenaris és sinònim de Festa Major.
 
Durant tota la jornada. Concurs #versotuits
 
11 h, plaça dels Quarters. Mercat d'art jove. Hi tenen cabuda una gran varietat de disciplines artístiques per apropar-les als ciutadans a través de l'exposició o la
venda. Organitza: Valls Jove / Regidoria d'acció cívica, igualtat i joventut.
 
12 h, plaça del Blat. Presentació del conte 'L'Àliga i la corona màgica'. El segon volum de la col·lecció 'Els contes de la Festa Major de Valls 'compta amb la
presència dels seus autors, tots dos vallencs, la narradora Judit Plana i l'il·lustrador Ga. Organitza: Cossetània Edicions
 
12.15 h, Sala d'actes de l'Institut d'Estudis Vallencs. Les sàtires en la festa popular. Taula rodona sobre les expressions satíriques en la festa. L'acte servirà per posar en relleu els balls de dames i vells tot comparant-los amb altres exemples d'aquest gènere, com els balls de diables, les garrofes de Berga, el carnaval de Vilanova, les falles de València o les chirigotas de Cádiz. Hi participen: Paco Cruz, Granollers; Ivan Esbrí, València; Ramon Felipó, Berga; Oriol Grau, Tarragona; Bienve Moya, Vilanova i la Geltrú; i Ramon Vallverdú, L'Arboç. Organitza: Grup del Teatre Principal. Col·labora: Institut d'Estudis Vallencs
 
17.45 h, Portal Nou. 17a trobada de Gegants. Exposició de les figures participants: 
Gegants de la Unió de Sant Pere i Sant Pau, Tarragona
Els Manotes de la Central cultural, de Valls, amb el Bomber, el Mut, el Milionari i el Bruixot
Colla gegantera La Mafumada, de la Pobla de Mafumet, amb el Joanet i la Lladoneta
Colla gegantera de Móra la Nova, amb el rei Domènec i la reina Remei
Colla gegantera del Pla de Santa Maria, amb la Marinada i el Serè
Gegants de L’Embruix, d’El Morell
Colla gegantera de Calafell, amb el Jaume de cal Noi i la Pepa Barretines
Associació l’Indiot, de Nulles
Gegants de la plaça de Sant Miquel, de Tarragona, amb Ramon Berenguer IV i Peronella d'Aragó
Gegants de Tarrés
Colla gegantera d’Almoster, amb el Miquel i l’Àgata
Colla gegantera de Bellpuig
Colla gegantera de Creixell
Colla gegantera del Foment Cultural de l'Hospitalet de l'Infant, amb l'infant Pere i Blanca d'Anjou
Els gegants de la Unió Anelles de la Flama de Valls, amb en Pau i la Isabel
Colla gegantera la Pessigolla de Valls, amb la reina Elionor de Xipre i en Pere de Lusignan
Colla gegantera El Calçot-AAEET de Valls, amb l’Antonet i l’Angelina
Gegantons –el Lladrefaves i la Negreta- i gegants de la ciutat de Valls.
Organitza: Colla gegantera El Calçot-AAEET
 
16 h, pista de hoquei. Festa de fi de temporada Hoquei Club Valls. Partits d'hoquei de diferents categories, partit veterans, gimcana amb patins, sortejos... Organitza: Hoquei Club Valls
 
18 h, Circuit de BMX Race del Fornàs. Prova el BMX Race. Organitza: JoyRide Bikes
 
18.30 h, Local de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Presentació del llibre 'Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme, 1936-1960', d'Àlex Cervelló Salvadó. Organitza: Colla Vella dels Xiquets de Valls
 
18.30 h, davant Casa Bonifàs, c. de la Cort 36. Presentació de la figura del ball de vells, dins la col·lecció del seguici d'Artesania Boltà. La figura del ball s'incorpora dins la sèrie d'elements del seguici cerimonial creats per Artesania Boltà, per celebrar els deu anys de vida del ball vallenc. Organitza: Grup del Teatre Principal. Col·laboren: Artesania Boltà i Casa Bonifàs
 
18.45 h, des del Portal Nou. Inici de la cercavila gegantera. Itinerari: Tomàs Caylà, plaça de les Garrofes, Carnisseria, Sant Antoni, Peixateria, Forn Nou, plaça dels Alls, González Alba i el Pati. En finalitzar la cercavila, al Pati, balls de gegants, balladeta dels gegants de Valls i, tot seguit, ballada conjunta de tots els gegants.
 
Finalment, cercavila de retorn amb totes les figures juntes pel carrer de la Cort, plaça del Blat, Església, Tomàs Caylà i Portal Nou. Organitza: Colla gegantera El Calçot-AAEET
 
20 h, Teatre Principal. Teatre. ‘Criatures’, muntatge creat a partir de l’obra de T de Teatre, a càrrec dels alumnes del Projecte Trepitjant l’escenari. Donem veu a mares, pares, nenes i nenes, però potser allò que han de dir no és el més adequat, correcte ni socialment acceptat. Però fem teatre, diem allò que penseu i deixem que rigueu. Direcció: Eva Cabré. Accés lliure. Organitza: La Peça, escola de teatre. Col·laboren: alumnes de Projecte Trepitjant l'escenari
 
20 h, JCA Cinemes Valls. Estrena del curtmetratge ‘Camises cap al cel’, amb direcció del vallenc Jordi Ferré Batalla. Intèrprets: Quim Torrell, Violant Llopis, Biel Duran, Joan Martínez, Clara Cervera i Ricard Farré. Presentació i posterior col·loqui amb l'equip tècnic i els actors principals. Accés amb invitació que es poden recollir al mateix cinema a partir del dilluns 15 de juny, de 17.15 a 22 h. Dues invitacions per persona. Organitza: JCA Cinemes Valls. Col·laboren: Escac Films, Giró Clofent SL, Fundació Ciutat de Valls i König de Valls
 
20 h, aproximadament, davant Casa Bonifàs, c. de la Cort 36. Presentació del gegant de la porra en joguina, realitzat per Casa Bonifàs. Després de la figura de la mulassa i del reeixit gegantó Lladrefaves que es reproduïa l’any passat, enguany és el torn del Gegant.Organitza: Casa Bonifàs
 
20.30 h, el Pati. Sardanes. Cobla Orquestra Montgrins. Aquesta cobla fundada el 1884 a Torroella de Montgrí és la degana de les cobles avui existents i una de les més prestigioses agrupacions musicals del país.
 
20.30 h, Centre Cultural. 32a Nit de Premis de Valls 2015. Valls homenatjarà un any més el seu teixit social, associatiu i econòmic. Coorganitzen: Cambra de Comerç, Fundació Ciutat de Valls i Ajuntament
 
22 h, El Pati, davant l’establiment Cerevisia. Concert presentació de la cervesa inspirada en la banda vallenca Murmur. Coorganitzen: Cerevisia i Murmur
 
23 h, aparcament barri antic. Concert de solsticidi: Companyia Elèctrica Dharma (40 anys) + Oques Grasses + Esne Belta + Second Trast. 
Companyia Elèctrica Dharma. Gira 40è aniversari. La banda sonora d’una alegria col·lectiva que converteix la derrota en clam i el clam en victòria. 
Oques Grasses. Amants de les celebracions, el seu entusiasme vibrant ressona aram més que mai als Països Catalans.
Esne Beltza. D’hores tocant, viatges, converses en hotels de mig món a una gira de Fermin Muguruza, sorgeix aquest projecte amb set d’aventures. Amb un nom
suggerit pel Fermin (llet negra), juguen amb el blanc i el negre, música negra feta per blancs. Reggae, ska, hip hop en un combinat predestinat al ball i festa.
Second Trast. Amb ska clàssic, rocksteady, early reggae i altres ritmes jamaicans purs, aquesta banda vallenca ofereix el seu segon treball ‘Action’.
Creu Roja Joventut hi instal·la un estand informatiu del projecte SOM.NIT
 
23.30 h, el Pati. Ballables amb l’Orquestra Montgrins. Primera nit de ball aromatitzada amb boleros, tangos, pasdobles, valsos, cúmbies, sambes, xarlestons, fox, mambos, rock i salsa. Servei de taules i cadires a càrrec dels diferents establiments de restauració.
 
23.30 h, plaça de l’Oli. Concert. The Mamzelles presenta ‘Tòtem’. El trio més explosiu del panorama musical català arran de l’anunci de reciclatge d’envasos i de
la seva aparició al programa ‘Crackòvia’ de TV3. Ara posen humor i treuen ferro a les lluites de poder eternes entre homes i dones.
 
 
DIUMENGE 21. EL SOLSTICI D’ESTIU i DIA INTERNACIONAL DE LA MÚSICA
Des de primera hora fins a la posta del sol, plaça del Blat. L’àliga al balcó de la Casa de la Vila
 
Durant tota la jornada. Concurs #versotuits
 
9 h, carrer Sor Filomena Ferrer, davant la Creu Roja. 26à Pujada a Miramar en BTT i 1a Marxa en BTT fins a Miramar. L’activitat comença amb la 26a cursa en BTT fins a Miramar, coneguda per molts, per continuar a les 9.30 h, com a novetat, amb la primera marxa en BTT fins a Miramar, cursa de caràcter lúdic, sense esperit competitiu i per a tots els nivells. Es lliurarà un màxim de 120 dorsals. Esmorzar a Miramar i record commemoratiu inclòs en la inscripció. Inscripcions el dia de la cursa (+5€) i al web www.aaeet.com. Més informació al local de l'AAEET, Muralla de Sant Antoni 35, de 19 h a 21 h. Organitza: AAEET Grup Atlètic
 
10 h, plaça del Titit. Patinatge. Patina amb nosaltres, patina la vida. El club oferirà diferents circuits i jocs amb música. Organitza: Club Patí Valls
 
11.30 h, campanar de l'església de Sant Joan. Puja al campanar més alt! Accés al campanar més alt de Catalunya des d’on gaudir de les millors vistes de Valls i del Camp. Places limitades. Torns cada 30 m. Preu: 2 €. Venda de tiquets 5 minuts abans a la porta del campanar. Organitza: Oficina de Turisme. Col·laboren: Restaurant Fèlix, Restaurant Masia del Pla, Cooperativa Agrícola, Restaurant Julià Mallol i Restaurant Artik. Recomana aquesta activitat entrant al portal TripAdvisor amb els comentaris de la teva experiència.
 
12 h, església de Sant Joan Baptista. Celebració de l'Eucaristia, amb la interpretació de la ‘Misatango’, de Martin Palmeri, a càrrec del Cor Mestral, amb solista i tres instrumentistes i la direcció de Núria Francino, amb el suport dels Amics de la Música de Valls.
 
12 h, campanar de l'església de Sant Joan. Puja al campanar més alt!
 
12 h, Ajuntament, plaça del Blat. Recepció d'alcaldes per part de l'alcalde del ball de vells de Valls, que dóna la benvinguda a la ciutat als alcaldes dels balls de vells,dames i vells i malcasats participants a la jornada de celebració dels deu anys i a la Mostra que tindrà lloc a la tarda.
Organitza: Grup del Teatre Principal. Col·laboren: Diputació de Tarragona i Generalitat de Catalunya/Departament de Cultura
 
Tot seguit, des de la plaça del Blat. Cercavila de crida a la festa. Els alcaldes de tots els balls convidats recorren els carrers del barri antic en una cercavila festiva i acompanyats pel grup musical Fenya rai trad. Serveix per donar el tret de sortida a la jornada del ball de vells, pregonant i anunciant públicament la Mostra que tindrà lloc a la tarda. Itinerari: plaça del Blat, Cort, Pati, González Alba, plaça dels Alls, Forn Nou, Peixateria, Sant Antoni, Major i Plaça del Blat. Organitza: Grup del Teatre Principal
 
12.30 h, campanar de l'església de Sant Joan. Puja al campanar més alt!
 
12.30 h, plaça de l’Oli. Distès concert vermut sota el tendal amb els grups Folkatr3s, Fenya rai trad, els grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i l’Escola de grallers de la Colla Jove Xiquets de Valls. Els migdies santjoaners en aquesta plaça que ens té el cor robat són un punt i apart. La formació musical que acompanya el ball de malcasats de Vilafranca i la que ho fa amb el nostre ball de vells s’alternen en el primer migdia vermutaire, també amb les gralles vallenques. Tast popular de vermut. Coorganitzen: Grup del Teatre Principal i Ajuntament
 
13 h, campanar de l'església de Sant Joan. Puja al campanar més alt!
 
17.30 h, plaça del Carme. 1a Mostra de balls de vells, dames i vells i malcasats de Catalunya. Concentració dels grups participants. Per primera vegada els balls de vells, dames i vells i malcasats de Catalunya es reuneixen en una sola ciutat per actuar una mateixa tarda a places i carrers.
Grups participants a la mostra:
- Ball de Dames i Vells d'Alcover, amb els músics de La Corda Tensa
- Ball de Dames i Vells de Constantí, amb els Músics de Dames i Vells de Constantí
- Ball de Dames i Vells de Reus, amb la Rondalla de Dames i Vells de Reus
- Ball de Dames i Vells de Tarragona, amb els Músics de Dames i Vells de Tarragona
- Ball de Malcasats del Vendrell, amb La Filharmònica dels Malcasats
- Ball de Malcasats de Vilanova i la Geltrú
- Ball dels Malcasats de Vilafranca del Penedès, amb Folkatr3s
- Ball de Vells de Valls, amb Fenya rai trad!
Organitza: Grup del Teatre Principal. Col·laboren: Diputació de Tarragona i Generalitat de Catalunya/Departament de Cultura
 
18 h. Centre Cultural. 25a Trobada de corals vallenques. Poques ciutats poden presumir de l’afició pel cant coral amb què compta Valls. Cada any, diumenge abans dels dies centrals de la Festa Major, s’apleguen totes les formacions en un concert que expressa l’actualització d’una tradició històrica, ben viva i fidel a la celebració. Coorganitzen: Cor Audite, Cor Divisi, Coral Infantil Cors Alegres, Coral Espinavessa, Coral Terpsícore i Societat Coral Aroma Vallenca
 
18 h, des de la plaça del Carme. 1a Mostra de balls de vells, dames i vells i malcasats de Catalunya. Inici de les cercaviles i actuacions. Els balls participants arrancaran en una única cercavila que es trencarà en dues de diferents al carrer del Carme, per donar lloc a dos recorreguts d'actuacions separades. Itinerari 1: plaça del Carme, Carme, Metges, plaça de les Escudelles, Santa Úrsula, Sant Sebastià, Sant Antoni, Bosch, plaça de la Zeta, Bosch, Santa Anna, plaça dels Alls, Forn Nou, Biblioteca Ca Creus, Roser, Cort, Peixateria i plaça de l'Oli. Itinerari 2: plaça del Carme, Carme, Metges, plaça de la Fusta, Puntarró, plaça de les Garrofes, Carnisseria, Jueus, Escrivania, Arcs de Ca Magrané, Simó, Major, plaça del Blat, Cort, Peixateria i plaça de l'Oli.
Actuacions a les següents places i horaris:
18.15 h, plaça de les Escudelles – Ball de Dames i Vells de Reus
18.30 h, plaça de la Fusta – Ball de Dames i Vells d'Alcover
18.50 h, plaça de la Zeta – Ball dels Malcasats de Vilafranca del Penedès
19 h, plaça de les Garrofes – Ball de Dames i Vells de Tarragona
19.15 h, plaça dels Alls – Ball de Dames i Vells de Constantí
19.30 h, arcs de Ca Magrané – Ball de Malcasats del Vendrell
19.45 h, Biblioteca de Ca Creus – Ball de Malcasats de Vilanova i la Geltrú
20 h, plaça del Blat – Ball de Vells de Valls
 
18.38 h. Solstici d'estiu. Entrem a l’estiu quan el Sol es troba en la posició més al nord, és a dir, sobre el Tròpic de Càncer, a +23° 26’ de declinació. Físicament, l'eix de rotació de la Terra es troba més pròxim a la direcció Terra-Sol.
 
19 h, carrer Gonzàlez Alba. Swing & Beer. Organitza: Tgn Swing i Cerevisia
 
20.45 h, plaça de l'Oli. 1a Mostra de balls de vells, dames i vells i malcasats de Catalunya. Ballada conjunta dels balls participants. Els balls participants a la mostra es retrobaran al carrer de la Cort en una única cercavila, amb què faran entrada a la plaça de l'Oli pel carrer Peixateria. Un cop a la plaça, ballada conjunta de tots els balls.
 
21 h, fins a les 22 h, des dels campanars de Sant Joan, Sant Antoni i el Carme. Música al vol: els ministrers als campanars. A Valls estem acostumats a mirar amunt. Un dels vespres de Festa Major les cobles de ministrers flirtegen amb les campanes, com des de temps immemorials. El terrat de l’ajuntament serà accessible en format de grups reduïts i acompanyats, des de la porta principal de la plaça del Blat. El claustre de l’antic convent del Carme, amb l’Escola Enxaneta remodelada, esdevé un altre bon espai per seguir aquesta experiència. Hi actuen els músics d’EspaiTrad. Coorganitzen: EspaiTrad, Parròquia de Sant Joan i Ajuntament
 
23 h, plaça de l’Oli. Concert. Maria del Mar Bonet. És una de les grans veus de referència de la cançó. La Mediterrània ha estat sempre l’eix de la seva vida artística i personal, considerant-la la seva font d'inspiració. En aquesta ocasió s'acompanya del guitarrista i músic valencià Borja Penalba en un concert especial on tots dos, guitarres en mà, trien algunes de les peces més emblemàtiques del seu extens cançoner i ens n'ofereixen alguna de inèdita.
 
23 h, aparcament barri antic. Nit de djs. Coorganitzen: Associació cultural L’Aleta, Atlètic Valls, Big Fam Associació de Joves, Casal popular La Turba, Club Futsal Valls, Club Nàtrix, Associació A Jud-Àfrica, El Gintonenc, Igman Acció Solidària, Restaurant La Bona Teca, i Timbalers de la Confraria de Lepant
 
 
DILLUNS 22. ESTRENA DELS VESTITS DEL LLADREFAVES I LA GEGANTONA
Des de primera hora fins a la posta del sol, plaça del Blat. L’àliga al balcó de la Casa de la Vila.
 
Durant tota la jornada. Concurs #versotuits
 
13 h, carrer del Tren. Festa al carrer de la Residència Ballús per als usuaris i familiars. Organitza: Residència Ballús
 
13 h, plaça de l’Oli. Concert vermut sota el tendal amb Fenya Rai. El dia abans els haureu escoltat amb la seva formació de seguici tradicional, però els vallencs
ofereixen també una altra posada en escena prou diferent. Acordió diatònic, percussió, guitarra, ukelele i violí, per amenitzar el tast popular de vermut.
 
18 h, Centre Cultural. Dansa. Jove Ballet de Catalunya amb la col·laboració de l'Escola de Dansa Adagi. Preu: 8 € i 10 €. Localitats: www.ticketea.com (24 hores); canal telefònic Ticketea telèfon 902 044 226; taquilla del Teatre Principal dies 20 i 22 de juny, i una hora abans de la funció a l’escenari de representació, el Centre Cultural. Copresentat amb l’Escola de Dansa Adagi
 
18 h, plaça de les Garrofes. Inici de la primera tarda d'actuacions del ball de vells. Després de la festassa d’ahir, aquest ball parlat torna a la ritualitat anual.
 
18.30 h, plaça de l'Oli. Representació dels balls parlats, tanda que començarà enguany amb el ball de gitanes, que s’incorpora per primer cop a aquest acte i actua a l’escenari (18.30 h), el ball de pastorets a peu pla (19 h), per després continuar el ball de vells a l'enfustat (19.30 h).
 
18.30 h, placeta davant l’Espai Ca Creus. Espectacle familiar amb la Circoteca de la companyia Passabarret, presentant l'espectacle de fi de curs dels seus alumnes. Passabarret es funda el maig de 1995 a Valls amb joves artistes de carrer que decideixen ordenar i posar en escena alguns dels seus números més elaborats. Avui han creat escola. Per molts anys! Organitza: La Circoteca de la cia Passabarret
 
18.45 h, plaça de les Escudelles. Ball de vells.
 
19 h, plaça del Blat. Presentació dels nous vestits del gegantó Lladrefaves i de la gegantona. Amadeu Ferré i Mas (Barcelona, 1946) n’és el creador, després de
meravellar-nos l’any passat amb el seu acurat treball per als gegants grossos. Fa una nova lectura barroca del vestuari però sense perdre la identificació actual de les figures, escultures de faç i expressió úniques. Incorpora passamaneria, sanefes i altres elements decoratius extrets del patrimoni històric de Valls. Així prenen
protagonisme espais emblemàtics no sols de la ciutat sinó també de la festa major vallenca. Tots els guarniments de passamaneria i puntes són originals de finals del segle XIX, per la qual cosa encara augmenta més la seva vàlua com a patrimoni immaterial. El vestuari de la gegantona tradicionalment és el que més canvia.Col·labora: Generalitat de Catalunya/Departament de Cultura
 
19.30 h, des de la placeta de l’Espai Ca Creus fins a la plaça del Blat. La companyia Xarxa Teatre (País Valencià) presenta l’espectacle familiar i deambulatori ‘Senyor Tornavís’. Festiva i iconoclasta cercavila que traspua alegria i anhels de llibertat a càrrec d’uns dels grans del teatre de carrer. El Senyor Tornavís és un fosc home de negocis, un adult que ha oblidat els somriures i vol que tots siguem avorrits. Avui vol destruir totes les joguines del món. Ho aconseguirà?
Itinerari: placeta de l’Espai Ca Creus, plaça dels Alls, González Alba, el Pati, carrer de la Cort i plaça del Blat. Patrocina: Diputació de Castelló
 
20.45 h, plaça del Blat. Darrera representació d’aquesta jornada per part del ball de vells.
 
21.15 h, des del Pati. Correfoc infantil amb el drac petit, el ball de diables petit i el drac petit de Montblanc. Itinerari: Pati, carrers d'en Bosc, sant Antoni, sant Sebastià, santa Úrsula, Escudelles, santa Margarida, Carnisseria, Major i plaça del Blat
 
23 h, plaça de l’Oli. ‘Gràcies, Ovidi. De part dels bons fins a la mort’, amb Artur Gaya –veu-, Paco Prieto –guitarra- i Kike Pellicer –contrabaix-. Canten a l’Ovidi perquè necessitem poesia. Ho fan amb humilitat, ironia i una petita barreja de mala llet i tendresa, amb la paraula en primer pla del cantant de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Un record sense nostàlgia amb la certesa que som davant un repertori més necessari que mai, també per a nous públics.
 
23 h, aparcament barri antic. Concert de solsticidi: Fool Brains + Juantxo Skalari & la Rude Band + Reincidentes
Fool Brains. Des de Valls, ritmes des del rock al pop-punk americà amb lletres que ens parlen de la vida, de la joventut, els seus problemes i els perills que corren.
Juantxo Skalari & la Rude Band. Més de 800 concerts en gairebé 20 anys de trajectòria i 8 cds avalen aquest navarrès qui fou líder de Skalariak.
Reincidentes. Rock & roll de vena compromesa i consciència necessària arribat des de Sevilla amb l’aval dels festivals més independents.
Creu Roja Joventut hi instal·la un estand informatiu del projecte SOM.NIT
 
 
DIMARTS 23. LA VIGÍLIA DE SANT JOAN i LES COMPLETES
Des de primera hora fins a la posta del sol, plaça del Blat. L’àliga al balcó de la Casa de la Vila
 
Durant tota la jornada les pastisseries i els forns brillen amb les coques de la festa. Coques de fruita per a la nit més curta de l’any, engendrades en els obradors artesans, disposats a satisfer els paladars més exigents.
 
Durant tot el dia diferents entitats construeixen foguerades per ser enceses a la nit. Valls és fidel a aquest costum, síntesi del ritual d’un país i de la nostra festa patronal. 
 
Durant tota la jornada. Concurs #versotuits
 
10 h, passeig de l’Estació. Mercat d’artesania. Organitza: Regidoria d'Empresa i Ocupació
 
12 h, des de Sant Joan. Tritlleig de campanes de la vigília de la festa gran.
 
12.30 h, plaça de l’Oli. Alegre concert vermut sota el tendal: Fanfara de Torredembarra. Els torrencs ha acompanyat els darrers anys la mulassa durant el seguici. Avui els descobrim en un altre format, el de concert. Fanfarra és sinònim de festassa. El repte avui és per a ells. Tast popular de vermut.
 
18 h, plaça de les Garrofes. Inici de la segona tarda d'actuacions del ball de vells
 
18 h, plaça de l’Oli. Cafeïnat cafè concert. El protagonitzen els xeremiers de Son Roca (Mallorca), la cobla Punt de Malura (Valls i el Penedès), els grallers Blus, els Tocaferro (Tarragona), els de l’Espardenya, els Músics del Lleó i els ministrers Bufalodre. Els cafès concerts de festa major han servit històricament per amenitzar les sobretaules dels dies de celebració. Eren especialment dedicats als visitants que, acabats els castells i ben dinats, feien el cafè o el ‘carajillo’ tot esperant la cercavila o la processó. En aquest primer, retrobem alguns dels sonadors que no deixaran el carrer pràcticament en 36 hores.
 
18.45 h, plaça de les Escudelles. Darrera representació d’enguany del ball de vells.
 
19 h, des de plaça del Blat. Anada cap a la recollida de la flama del Canigó, far del país, amb la participació de Llucifer, diablessa, nans, gegantons, gegants, mulassa, mulassa petita, colla gegantera el Calçot, gegants de la UAF, entitats i barris que basteixen fogueres, acompanyats dels seus sonadors i de la Fanfara de Torredembarra. Els dos nans representatius dels ‘Cònsols d’Andorra’, ara popularment coneguts com els 'regidors', han estat restaurats per Lluís Musté a través del conveni entre la UAF i l’Ajuntament.
 
19.15 h, des del costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, pel passeig president Tarradellas, carrer Avenir, carretera de Montblanc, Font de la Manxa, Jaume Huguet i el Pati. Entrada a la ciutat de la flama del Canigó, portada en relleus en diferents trams per atletes voluntaris. Col·labora: Patronat Municipal d’Esports 
 
19.30 h, al mig del Pati, els corredors entreguen el foc del Canigó a la diablessa, encenedora dels diables, qui el passa a Llucifer, cabdill de l’exèrcit infernal.
A continuació, des del Pati, pel carrer de la Cort, i fins a la plaça del Blat. Trasllat del foc del Canigó, amb els personatges del ball de diables Llucifer i la diablessa, els nans, els gegantons, els gegants, la mulassa, la mulassa petita, la colla gegantera el Calçot, els gegants de la UAF, i els representants dels barris i entitats fogueraires.
 
20 h, plaça del Blat. L’encesa de la graella de Valls pel Llucifer del ball de diables amb el foc del Canigó i lectura de la proclama de la diada, realitzada per la Unió Anelles de la Flama.
 
Seguidament, a la mateixa plaça, veredicte del concurs de fogueres i encesa conjunta dels representants de les entitats i barris perquè traslladin el foc a les seves seus per a la Nit de Sant Joan. Prenen part els participants al concurs de fogueres i les associacions de veïns dels barris de l’Alt Camp, Colla Vella, Les Comarques, Fonts del Lledoner-Fontscaldes, Font de Santa Magdalena, El Fornàs, La Fraternal, Mas Clariana, Sant Josep Obrer, Santa Gemma, Santa Úrsula, La Vallvera, Verge de la Candela i La Xamora.
 
20 h, església arxiprestal de Sant Joan. Eucaristia de la vigília.
 
20 h, plaça de la Zeta. Sopar del Bou de Valls. Reserves fins el 19 de juny a info@laturba.cat. Hi haurà muntat un fogueró. Organitza: Casal Popular la Turba
 
21.25 h, des de la plaça del Blat. L’Anada a Completes. Esperada primera sortida del seguici cerimonial de la ciutat de Valls, al complet, amb el drac, el ball de diables, l’ós amb els trabucaires, el ball de gitanes, els nans, els gegantons, els gegants, el bou, el ball de vells, el ball de bastons, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls, l'àliga de la ciutat amb els aligons, i els grups de sonadors, que precediran la bandera de la ciutat, la corporació municipal i altres autoritats, escortades per la policia local de gala. Els morterets pirotècnics en donaran el tret de sortida. Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Jueus, Escrivania i l’Església fins a l’església arxiprestal de Sant Joan.
 
21.55 h, plaça de l’Església. Entrada de Completes amb el seguici cerimonial i els  pilars de les colles dels Xiquets de Valls, mentre des del campanar de l’església de Sant Joan sona el ritual Toc de Completes amb el repic general de les campanes i es disparen morterets per la Pirotècnia Catalana que llampeguen sobre la monumental façana d’estil renaixentista de l’església de Sant Joan. Al llindar de l’església, l’arxiprest, Josep Bofarull, rep la senyera de la ciutat i la
corporació, que accedeixen al temple precedides de la moixiganga amb la figura caminant de ‘La palma del martiri’, al so dels grallers So Nat, i de l’àliga, amb la cobla de ministrers Bufalodre. Durant les Completes la bèstia coronada romandrà vora l’altar major. Tot seguit, des de la sagristia de l’església. Entrada solemne de la relíquia del nostre patró, Sant Joan Baptista, fins a l’altar major, acompanyada del Toc d’ofertori dels So Nat-Grallers de Tarragona. La relíquia del sant titular de l’arxiprestal serà exposada a l’altar major durant les Completes.
 
22 h, a la mateixa església. Cant de les Completes Solemnes en honor a Sant Joan. Acabat el cant, interpretació del Toc de castells amb l’orgue per Josep Mateu, seguint la partitura recollida pel vallenc Joan Dasca a l’obra, ‘Els castells dels Xiquets de Valls’, de Francesc Blasi i Vallespinosa. L’arxiprest alça la relíquia del nostre patró per convidar l’àliga a ballar. Ball de l’àliga davant de l’altar major i en honor a Sant Joan Baptista. L’acompanya la cobla de ministrers Bufalodre en un crescendo ritual únic.
 
Un cop acabat el ball, l’àliga precedeix l’arxiprest, la senyera i la corporació municipal fins a la porta de Sant Joan, acompanyats de Bufalodre.
 
Tot seguit, des de l’església de Sant Joan fins a la plaça del Blat. Apoteòsica sortida de Completes, amb el seguici cerimonial al complet, les colles castelleres, el bulliciós repic de totes les campanes i l’atronadora ascensió dels morterets i focs d’artifici de la Pirotècnia Catalana. La cascada ígnia i els incendis de color, la ballada conjunta de balls i entremesos, els pilars ferms, les notes del pentagrama i els focs d’artifici teixeixen vallenquisme a flor de pell.
 
A continuació, plaça del Blat, balladetes de Completes amb les figures de la imatgeria: el drac, l’ós, els nans, la jota dels gegantons i els gegants, el bou, el bou tradicional, la mulassa, el lleó i l’àliga amb els seus aligons.
 
23 h, aproximadament, a la mateixa plaça del Blat. Els emotius castells a l’antiga de l’actuació de Completes, per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls, que es tancaran portant els pilars de cinc al balcó. L’actuació es regeix per un format sense rondes establertes, en què cada colla completa tres castells i un pilar, i que aporta la possibilitat màgica i plàstica de veure algunes construccions simultànies, en aquest vallenc horari nocturn. En aquesta ciutat dels castells i en aquests precisos instants Valls dóna el tret de sortida a la temporada tradicional.
 
23 h, retransmissió castellera en streaming a càrrec d'El Vallenc.
 
24.15 h, acabats els castells, plaça de l’Oli. Concert. Big Mama Montse i Riqui Sabatés. Un torrent de sensacions i conviccions desembarquen amb l'energia vocal d'aquesta gran dama. L'essència del blues i del swing impregna cada nota d'aquesta nit en què es vessen més de 25 anys de trajectòria.
 
24.15 h, acabats els castells, el Pati. Ballables amb l’Orquestra Internacional Maravella. Enguany el Pati es vesteix amb les millors gales per a una nit, sense pauses, en què els balls de parella, el swing, els valsos, pasdobles, txatxatxàs... de ben segur seran rebuts amb sonores ovacions. Venda anticipada de taules i cadires a ticketea.com (24 hores) , telf. 902 044 226 i a les taquilles del Teatre Principal els dies d’espectacle una hora abans de cada funció, i també els 20, 22 i 23 de juny: Preu anticipat. Taules: 18 €. Llotges: 28 €. Preu el mateix dia 23. Taules: 20 €. Llotges: 30 €. Acabats els castells, plaça de la Zeta. Encesa del fogueró del Casal Popular la Turba.
 
24.30 h, aparcament barri antic. Concert de solsticidi: Javier Gurruchaga y la Orquesta Mondragón + Aspencat + Zoo + Dj Martin Plan B
Javier Gurruchaga y la Orquesta Mondragón, nascuts a Donostia, són uns clàssics de les músiques modernes. Empeltats d’influències internacionals, encaren una gira de grans èxits a punt de complir 40 anys als escenaris. Viatgem amb ells.
Aspencat. Des de la fusió reggae fins a l'univers dels sintetitzadors i altres sonoritats electròniques, aquests valencians no perden els seus missatges crítics i contundents.
Zoo. Des de Gandia, són la revelació valenciana i dominen la galàxia Youtube amb ‘Estiu’, liderats pel raper Toni Sánchez ‘Panxo’. Gent normal que parla de la vida que viu amb un disc implacable.
Martin Plan B. El punxadiscs, també valencià, reblarà l’electrònica d’avantguarda amb els clàssics dels 70, passant pel rap, metal, pop, rock o el reggae.
 
 
DIMECRES 24. DIADA DE SANT JOAN
Durant tota la jornada. Concurs #versotuits
 
Durant tota la jornada, passeig de l’Estació. Mercat d’artesania. Organitza: Regidoria d'Empresa i Ocupació
 
8 h, Toc de matinades pels grallers i timbalers:
des de la plaça del Blat: Escola de grallers Colla Joves i l’EspaiTrad
des de les vivendes de la Colla Vella: Vella dels Xiquets de Valls
des de l’estació de ferrocarril: Tocaferro
des del convent de les Mínimes, c. Sor Filomena Ferrer: els Vinardells
des de l’hotel Class: So Nat
des de la Creu Roja: els Blus
des de la Font de Santa Magdalena: els Cofins
des de la plaça del Carme: els Vernets
 
La Festa Major és polièdrica en la seva concepció i en el seu gaudi. Entre els matiners, hi ha els grallers, timbalers i castellers. Escampen la celebració arreu. Els grups de les colles castelleres tenen cita ritual al monument als Xiquets de Valls, mentre que la majoria de formacions acaben a la plaça del Blat.
 
Durant tota la jornada, casa de la Vila i Capella del Roser, exposició de la imatgeria del Seguici Cerimonial: gegants, gegantons, ós, bous, mulassa, lleó i àliga. Avui és festa grossa i els inusuals habitants d’aquests espais no deixen dubte.
 
10 h, des del passeig de l’Estació. Galejades pels trabucaires de la UAF. Itinerari: passeig de l’Estació, Anselm Clavé, Quarter, Teatre, Jaume Huguet i Pati. Organitza: UAF
 
10.30 h, parròquia de sant Antoni. Eucaristia.
 
10.30 h, des de la plaça del Blat. L’Anada a Ofici, amb els gegantons, els gegants, la mulassa i l’àliga de la ciutat amb els aligons, i els grups de sonadors que precedeixen la bandera de la ciutat, la corporació municipal i altres autoritats, escortades per la policia local de gala. La plaça té un alè especial allunyat del brogit de poques hores abans i del que està a punt d’arribar. Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Jueus, Escrivania i l’Església fins a
l’església arxiprestal de Sant Joan.
 
Tot seguit, davant l’església de Sant Joan. Entrada de la bandera de la ciutat, saludada pels elements del seguici cerimonial i amb els morterets de la Pirotècnia
Catalana, mentre el campanar efectua el toc d’entrada a l’Ofici cridant a la celebració eucarística. Durant l’ofici les figures de la imatgeria es queden a plaça, per a delit dels petits.
 
11 h, església de Sant Joan. L’Ofici solemne en honor del patró, Sant Joan Baptista. La seva relíquia serà exposada a l’altar major durant la cerimònia litúrgica, acompanyada per l’orgue i enguany per les veus de la Coral Terpsícore .
 
Acabat l’ofici, des de la porta de Sant Joan, tornada dels gegantons, els gegants, la mulassa i l’àliga, la bandera de la ciutat i la corporació fins a la Casa de la Vila, amb la cobla de ministrers Bufalodre.
 
12 h, aproximadament, plaça del Blat. Entrada de les colles castelleres a la plaça al ritme de les gralles i timbals amb l’animat Toc d’Entrada, venint des dels respectius locals.
 
12.15 h, plaça del Blat. Les balladetes del migdia amb la participació del drac, l’ós, la conjunta dels nans, els gegantons i els gegants, el bou, el bou tradicional, la mulassa, el lleó i l’àliga amb els aligons.
 
13 h, plaça del Blat. L’actuació castellera de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i Joves Xiquets de Valls. Ciutat dels castells amatent perquè cada colla completi el seu torn en la ronda abans de donar pas a l’altra agrupació, la diada es desenvolupa amb tres rondes més una de pilars. Es clou amb els consuetudinaris pilars de cinc al balcó.
 
13 h, retransmissió castellera en streaming a càrrec d'El Vallenc.
 
13 h, retrasmissió castellera en directe per TAC12 i la Xarxa de Televisions Locals.
 
18 h, plaça de l’Oli. Selecte cafè concert sota l’ombra del tendal, amb els grallers els Vinardells, Fenya Rai Trad, els grallers del ball de bastons, la Mitja Cobla Set Vetes de l'Espardenya, els Vernets, els Cofins i els So Nat. La diada de Sant Joan és un continuu de tempos i d’intensitats diverses, complementàries, amb aroma a celebració vuitcentista perpetuada per gent de totes les edats.
 
19 h, des de la plaça del Blat. El Tomb del Poble. Seguici cerimonial, que surt al complet per segon cop durant la Festa Major, amb el drac, el ball de diables, l’ós amb els trabucaires, el ball de gitanes, els nans, els gegantons, els gegants, el bou, el ball de vells, el ball de bastons, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, l’àliga amb els aligons, i els grups de sonadors. Itinerari: plaça del Blat, Major, Carnisseria, Garrofes, en Puntarró, Fusta, Metges, Escudelles, Santa Úrsula, Sant Sebastià, Sant Antoni, en Bosc, plaça de la Zeta, en
Bosc, Pati, Cort i Blat.
 
Durant el pas del Tomb pel Pati, balladeta de l’àliga de la ciutat i dels aligons al so de Bufalodre, cobla de ministrers. Com escrivia Raimon Casas Pedrerol el 1902, ‘ballo en memòria de la reina de Xipre, que un temps va viure en lo castell d’aquí al frenta’. No era altra que Elionor d’Aragó, reina de Xipre i Jerusalem i senyora de Valls. Tot seguit, a la plaça del Blat. Arribada del Seguici Cerimonial i pilars de les colles dels Xiquets de Valls.
 
Finalment, cap a les 21.30 h, plaça del Blat. L’Entrada de l’àliga. L’hora s’acosta, mentre la gentada a la plaça va creixent. La darrera icona del seguici, l’àliga, es
belluga des del carrer de la Cort al so dels ministrers que toquen. De cop esclaten les músiques, els balls ballen tots alhora, els gegants i les bèsties bramen, s’alcen dos pilars de cinc, els focs i trons omplen el cel. És el triomf de l’àliga i de la festa. Balladeta de comiat de l’àliga fins a l’any vinent.
 
22.30 h, aparcament del barri antic. Flaix FM / Ràdio Flaixbac i l’Ajuntament de Valls presenten Els Pets + Gertrudis + Germà Negre + Va parir tour 2015. Especial 20 anys de Ràdio Flaixbac
Els Pets. La seva gira de grans èxits de 30 anys de trajectòria promet un bany de masses, més aquí on sempre els hem cuidat Decennals rere Decennals, concert rere concert.
Gertrudis. Fusió festiva per barrejar la rumba amb notes de reggae, cúmbia i ritmes de l’est en aquesta gira especial de 15 concerts per celebrar els seus 15 anys en directe. Serà el nostre record especial al gran clàssic de la rumba que ara fa un any feia el seu darrer concert, precisament en aquest escenari: Peret.
Germà Negre. Folk torrat i dinàmic amb versions des de Guillermina Motta a Xerramequ Tiquis Miquis, des d’Al Tall i Esquirols fins a Pomada i Follim Follam.
Va parir tour 2015. Especial 20 anys de Ràdio Flaixbac, feta espectacle. Carles Pérez i el Gran German (‘El matí i la mare que el va parir’), Andreu Presas i Dídac Tomàs (Fórmula Flaixbac) fan pujar sobre l’escenari la millor música, diversió i humor d’avui.
 
23 h, el Pati. Ballables amb l’Orquestra Marinada, de Valls. Té els orígens en una altra formació anterior, ‘Carlos Hammond y Orquesta’, dirigida pel cantant i teclista Carlos Hammond. El 1999 se li van incorporar més instrumentistes de vent i es produí el canvi de nom a Marinada, orquestra que des d’aleshores ha continuat creixent i consolidant-se en el repertori de ballables. Servei de taules i cadires a càrrec dels diferents establiments de restauració.
 
 
DIJOUS 25 DE JUNY. EL VOT DEL POBLE A LA MARE DE DÉU DEL LLEDÓ
Durant tota la jornada. Concurs #versotuits
 
11.30 h, des de la plaça del Blat. Anada dels gegantons i gegants de la ciutat cap a l’església del Lledó. Amb la canalla envoltant-los i seguint-los, el darrer jorn els majestàtics personatges adopten un altre posat. Com si viatgessin a un altre segle, quadren les balladetes que no executen en les altres sortides.
Itinerari: plaça del Blat, Cort, Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa i passeig dels Caputxins.
 
12 h, església de la Mare de Déu del Lledó, passeig dels Caputxins. Ofici del Vot del poble a la Mare de Déu del Lledó, imatge trobada el 1366 a la soca d’un lledoner i que roman en l’espai on fou localitzada, on havia existit el bosc d’en Castelló. Organitza: Parròquia del Lledó
 
Un cop acabat l’Ofici, cap a les 12.30 h, davant del Lledó. Balladeta dels gegantons i dels gegants.
 
13 h, plaça de l’Oli. El darrer concert vermut 2015 sota l’ombra del tendal: Xeremiers de Son Roca, Mallorca, i tast popular de vermut. Són uns clàssics a Valls i supervivents dels temps en què les festes majors del país vetllaven per la diversitat dels Països Catalans.
 
18.30 h, des de la plaça del Blat. El Tombet. Sortida del seguici petit, amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, el drac petit, el ball de diables petit, l’ós petit, el ball de gitanes petit, el ball de pastorets, el ball de bastons, la mulasseta, el ball de la primera, la Colla Joves Xiquets de Valls i els grups de sonadors: grallers de la Colla Vella, Xeremiers de Son Roca-Mallorca, timbalers dels diables, cobla Punt de Malura, grallers de l’Espardenya, mitja cobla Set Vetes, grallers dels bastons, Fanfara de Torredembarra, grallers els Vernets i Escola de grallers de la Colla Joves. Itinerari: carrer Major, Sant Antoni, en Bosc, el Pati, la Cort i plaça del Blat. Tot seguit, a la plaça del Blat. Balladetes del seguici petit.
 
19 h, plaça de la Zeta. Concert amb El diluvi i begudes de la terra i dels Països Catalans. Per anar acabant amb un bon regust de boca la Festa Major podreu
degustar begudes de la terra i dels Països Catalans amb El diluvi, grup d'Alcoi de mestissatge mediterrani. Organitza: Casal Popular La Turba
 
21 h, des de la plaça del Blat pel carrer de la Cort i fins al Pati. Pujada dels dracs acompanyats del ball de diables i del bou tradicional.
 
21.15, des de la plaça del Pati. Correfoc amb el drac de Valls, el ball de diables de Valls, el bou tradicional de Valls i el ball de diables de Tarragona.
Itinerari: carrer Jaume Mercadé, Germans Sant Gabriel, Avenir, Francesc Gumà, i passeig president Tarradellas.
 
23.10 h, aproximadament, passeig Tarradellas, Fornàs. Ballada de cloenda del correfoc: dracs i bou tradicional.
 
23.15 h, passeig Tarradellas, Fornàs. Artístic castell de focs artificials de Sant Joan: Pirotècnia Turís, de Turís, País Valencià. Fa set dies teníem moltes granes de Festa Major, i ara encara ens en queden. Ens agrada que els artífex de les il·lusions ens sorprenguin. Els homes de Turís arriben disposats i conscients de la plaça. Amb un envejable palmarès en certàmens internacionals, han obtingut els primers premis del GlobalFest Trico Homes Internacional Fireworks Competition a Calgary, al Canadà, el 2009; de Les Grands Feux du Casino du Lac-Leamy, al Quebec-Canadà, el 2008; del Concurs Internacional de Blanes el 2003; del Concurs Internacional de Bilbao el 1997; i la 'Concha de oro' del Concurs Internacional de Donostia, el de major prestigi a l'Estat espanyol, el 1995, i la de plata l'any anterior. També van obtenir el Premi Guardó Verd a l'empresa més ecològica i menys contaminant en l'edició especial del Concurs Campió de Campions a Bilbao el 2002. Així mateix, ha disparat en altres prestigiosos concursos internacionals com el de Ciutat del Cap (Sudàfrica) el 2006, el de Macau (Xina) el 2005, el d'Otawa (Canadà) el 2003, el de San Remo (Itàlia) el 1998, i el de Mònaco el 1990. Turís va ser la realitzadora de la mascletà més gran del món amb motiu del 750è aniversari de la fundació de la ciutat de Castelló per part del rei català Jaume I, inscrita en el Llibre Guinnes de l'any 2001. Ha estat proveïdora dels Moros i Cristians d'Alcoi, declarats d'interès turístic internacional. Va realitzar l'espectacle de benvinguda al nou mil·lenni l'1 de gener de 2001 a la ciutat de València. Entre d'altres esdeveniments, dissenyà l'homenatge al cantant Nino Bravo el 1998 i la cloenda del Congrés Mundial del Saxo el 1997. Aquesta companyia té la responsabilitat pirotècnica de més d'un centenar de falles a València i altres localitats de les comarques valencianes. Amb més de cinc-centes exhibicions anuals al territori estatal i internacional, està considerada com una de les grans empreses del sector pirotècnic. Foc mediterrani per cloure una festassa on hem sortit al carrer, ens hi hem barrejat i ens hem sentit feliços pel fet de ser fills de Valls. I comença el compte enrere per al Sant Joan vallenc 2016! Més informació: Per telèfon: 977 636 003 / 977 6125 30
 
Per email: cultura@valls.cat turisme@valls.cat
Per facebook: visitavalls
Per twitter: #santjoanvalls #visitaValls
 
 
TAFANEJA LES EXPOSICIONS
Cartells del Concurs de Festa Major
Teatre Principal, c. Jaume Huguet, 6
Fins al 25 de juny
En horari d'actuació
 
Enric Farrés Duran: Le gustaba cenar un exquisito sándwich de jamón con zumo de
piña y vodka frío
Capella de sant Roc, c. Jaume Huguet, 1.
Oberta fins el 31 de juliol
De dimarts a dissabte, de 19 a 21 h. Dissabtes diumenges i festius de 12 a 14 h
 
Ignasi Ferré
Sala Sant Roc, c. Jaume Huguet, 1.
Fins al 25 de juny
De dimarts a dissabte de 19 a 21 h i dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 h
Organitza: Institut d’Estudis Vallencs
 
Jaume Mercadé. Pintura, dibuix i orfebreria
Museu de Valls, passeig dels Caputxins, 18.
Fins el 31 de juliol
De dimarts a dissabte, d’11 a 14 h, de 17 a 20 h; diumenge i festius, d’11 a 14 h.
Organitza: Museu de Valls
 
La Casa de la Festa
Biblioteca Popular, passeig dels Caputxins.
Fins al 17 de juny
Horari: 13 de juny, de 10 a 13 h; dies 10, 11, 12, 15, 16 i 17 de juny, de 18 a 20 h.
Organitza: Unió Anelles de la Flama
 
Pere Català Pic
Museu de Valls, passeig dels Caputxins, 18.
Fins al 31 de juliol
De dimarts a dissabte, d’11 a 14 h, de 17 a 20 h; diumenge i festius, d’11 a 14 h.
Organitza: Museu de Valls
 
Toca Manel! 10 anys de festa al carrer
El Safareig, plaça de l’Oli.
A partir del 2 de juny
 
Un repàs fotogràfic a deu anys de representacions del ball de vells a places i carrers de la ciutat. Una mirada enrere en el temps per reviure aquest element del seguici. Coorganitzen: El Safareig i Grup del Teatre Principal
  • imatge de control 1per1