Museu de la Pauma del Mas de Barberans
Museu de la Pauma
C/ Clavell, 52
43514 - Mas de Barberans
  • 977 053 778
  • info@cdrmuseudelapauma.cat
Taller de pauma
El Museu de la Pauma

El Centre de Desenvolupament Rural. Museu de la Pauma de Mas de Barberans es va inaugurar al maig del 2010 com un espai destinat a la realització d’accions que afavoreixin i diversifiquin el desenvolupament econòmic local i territorial, així com la posada en valor d’una part del patrimoni etnològic autòcton que és el treball de la pauma.

Per no oblidar el tarannà del desenvolupament rural s’ha inclòs el col·lectiu d’artesanes en actiu, sorgit dels cursos de formació, en el funcionament del centre. El centre externalitza els tallers al col·lectiu d’artesanes i sempre és possible la demostració d’ofici per part d’una d’elles, així com la compra i encàrrecs personalitzats de peces d’artesania de la pauma a la botiga del Museu.

Activitats com la recerca, el programa pedagògic de transmissió de l’ofici, la creació de nous productes conjugant la tradició i la modernitat, les demostracions artesanals, tallers en diferents fibres vegetals, tallers d’aprendre a llatar adaptats a diferents edats i diferents nivells, prestació de diferents serveis: consulta i prèstec de peces tant del fons fotogràfic com del fons de peces,exposcions permanents, exposicions temporals …conviuen dins del Museu. 

Conjunt pictòric del Cocó de la Gralla
Pintures rupestres

El conjunt pictòric del Cocó de la Gralla (Mas de Barberans, Montsià), situat dins del Parc Natural dels Ports, és una mostra de l’art rupestre llevantí. La seva antiguitat és d’uns 8.000 anys i es va pintar dins del període epipaleolític. Les pintures representen dues fileres d’arquers a la carrera cap a l’esquerra, de dues mides diferents, diversos animals i petjades, que formen una possible escena de cacera o ritual. En total, 69 figures formen aquest conjunt excepcional.

Descobertes fa uns catorze anys, després de protegir i documentar les pintures adequadament, des del 2017 es posen a l’abast dels visitants.

Més informació

El Museu de la Pauma de Mas de Barberans està destinat a re-valoritzar el patrimoni etnològic del poble.

La creació del Museu s’encabeix dins d’un projecte de recuperació del patrimoni etnològic per tal de fer-lo productiu al segle XXI. Activitats com la recerca, el programa pedagògic de transmissió de l’ofici, la creació de nous productes conjugant la tradició i la modernitat, les demostracions artesanals, tallers en diferents fibres vegetals, tallers d’aprendre a llatar adaptats a diferents edats i diferents nivells, prestació de diferents serveis: consulta i prèstec de peces tant del fons fotogràfic com del fons de peces,exposcions permanents, exposicions temporals ...conviuen dins del Museus

Arquitectònicament l’edifici és de nova creació i consta de: sala de reserva, magatzem, recepció, punt de venda artesanal, despatx, sala d’exposició permanent, sala de Tallers, sala polivalent i terrassa interpretativa i panoràmica. Aquests espais físics estan distribuïts en quatre plantes, comunicades amb escales i ascensor, totalment apte per a persones amb minusvalia.

Quant a la col·lecció es porta a terme una política d’adquisicions en què es valora l’ingrés de cada peça, atenent a uns criteris molt definits, per tal de no crear un magatzem de peces sinó una sala de reserva i documentació.

Al punt de venda artesanal es venen bàsicament els productes masovers més genuïns: l’oli, sent el producte estrella l’oli d’oliveres mil·lenàries, productes fets amb pauma on es conjuga disseny i tradició i llibres de temàtica específica vinculada al centre.

Horaris

*Reobertura del Museu: dimarts 16 de juny

ESTIU: (de juny a setembre) 
Laborables: tots els dies de 9 a 14h, excepte els dilluns laborables.
Dilluns no festiu tancat.
> Per les tardes, tots els dies excepte diumenge i dilluns, es podran fer visites guiades i/o tallers amb reserva prèvia.

HIVERN: (d'octubre a maig) 
Laborables: de 12 a 14h
Dilluns no festiu tancat.
Caps de setmana: de 12 a 14h el primer i el darrer cap de setmana de cada mes. 
Festius i ponts: de 12 a 14h.

Entrada

2€: entrada normal
1,5€: entrada preu reduït (*)
2.5€: visita guiada
1.5€: visita guiada preu reduït (**)

(*) Tenen dret a la tarifa reduïda:  nois i noies de 6 a 18 anys;  grups de 15 persones o més; famílies monoparentals, majors de 65 anys, famílies nombroses i aturats.
Tenen dret a gratuïtat:  xiquets i xiquetes fins a 5 anys; persones residents a Mas de Barberans i persones discapacitades.
(**) Grup mínim quinze persones.