Arts
,
2014
Del 5 al 8 de novembre
Teatre Bartrina
Reus

Memorimage. IX Festival Internacional de Cinema de Reus

Dimecres 5 de novembre 20.00h Teatre Bartrina.

'1989, com va caure el mur de Berlin'
ESTRENA INTERNACIONAL
Anders Østergaard i Erzébet Rácz
Inauguració / Secció Oficial. Dinamarca. 2014. 90’ VOSCat
La pel·lícula inaugural d'aquest edició és l'estrena mundial de '1989, com va caure el mur de Berlín' de Anders Østergaard, que es projectarà de forma simultània a 15 sales de cinema a tot Europa (Copenhaguen, Londres, Dublin, Helsinki, etc.). El col·loqui posterior serà mitjançant una connexió en directe amb la resta de sales d’Europa i els assistents podran intervenir mitjançant el seguiment del hashtag de l’esdeveniment i del Memorimage.
 
El 1988 Miklós Németh és nomenat primer ministre d'Hongria amb l’objectiu de restaurar l’economia del país, per ell, el primer pas a fer és clar: cal abandonar l’extensa i costosa frontera d'Hongria, el teló d'acer que els separa d'Occident. La decisió li crea enemics tant entre el partit comunista hongarès, com entre els líders del Bloc dels Països de l’Est. 
 
 
Dijous 6 de novembre 17.00h Teatre Bartrina. 
 
'La platja llarga'
Ariadna Costa Villaró
Secció Oficial. Catalunya. 2014. 56’ VO
L'any 2003 s'inicien els tràmits per construir un passeig marítim a un dels darrers trams semi-verges de la costa catalana: la Platja Llarga de Tarragona. Una plataforma ciutadana surt en la seva defensa per lluitar contra el projecte, posant de manifest les mancances del sistema per aconseguir el diàleg entre polítics i ciutadans. A dia d’avui, encara no s’han fet públics els motius de la paralització del projecte.
 
 
Dijous 6 de novembre 19.00h Teatre Bartrina
'L’últim viatge de l’Almiral de Kersaint'
ESTRENA NACIONAL
Josep Maria Castellvi Villadegut
Secció MemoriReus. Catalunya. 2014. 40’ VO
Durant la Primera Guerra Mundial, el Mar de l’Ebre era recorregut habitual dels vaixells aliats. Alguns abandonaven la seguretat de la costa per endinsar-se en aigües internacionals on podien ser atacats. La història del combat entre un vaixell francès i un submarí alemany s’ha anat transmetent de generació en generació, a les Terres de l’Ebre, fins a crear una llegenda desdibuixada i plena d’incògnites. Gairebé un segle després, un equip de bussejadors i d'historiadors, han explorat per primer cop les restes del vaixell de l’Almirall de Kersaint, a 65 metres de profunditat. Reconstruiran així la seva convulsa història a través de testimonis i documents inèdits sorprenents per descobrir-nos la identitat del vaixell enfonsat.
 

'El retratista'
Alberto Bougleux
Secció MemoriReus. Catalunya. 2014. 52’ VO
El 1934, el jove professor Antoni Benaiges, natural de Mont-roig del Camp, és assignat a la escola rural de Bañuelos de Bureba, una petita vila de Burgos. El seu projecte és ensenyar als nens a escriure i ser lliures utilitzant la tècnica Freinet i la impremta escolar. Sota la supervisió del professor, els nens arriben a imprimir quaderns únics, que són el mirall infantil de la vida a un poble rural de l’Espanya dels anys ’30. A més, activa un intens intercanvi de quaderns escolars amb altres escoles d’Espanya i de l’estranger. Però el somni acaba d’hora: el juliol de 1936, durant els primers dies de la guerra civil, Antoni Benaiges serà afusellat i enterrat a una fosa comú. La seva memòria perduda i el seu llegat pedagògic reapareixeran 75 anys més tard a l’altre costat de l’Oceà...

 
 
Dijous 6 de novembre 21.00h Teatre Bartrina
 
'Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta'
Secció Oficial. Àngel Leiro i Xavier Montanyà
Catalunya. 2014. 56’ VOReferent del periodisme d’investigació, Xavier Vinader va portar fins el límit el seu compromís periodístic submergint-se en els draps bruts de la Transició Espanyola i desvetllant qüestions molt incòmodes per a l’estat i l’extrema dreta relacionades amb el terrorisme, els serveis secrets i els GAL. Per primera vegada, Vinader explica a fons la història que el va convertir en el primer periodista de la democràcia espanyola empresonat per motius polítics.
 
 
Divendres 7 de novembre 17.00h Teatre Bartrina
 
'Brussel·les 1944'
ESTRENA INTERNACIONAL
Boulard Tristan
Secció Oficial. Bèlgica. 2014. 61’ VOSCat
Setembre de 1944, l'alliberament de Brussel·les esdevé una onada de joia popular. Per Bèlgica, és la fi d'un malson, l'epíleg de la pitjor època de la seva vida. Descobrim la vida diària de la ciutat durant l’ocupació nazi, i com la resistència omplia d’esperança als ciutadans mentre esperaven una victòria que no arribava. Un episodi únic de la història explicat a través d’uns arxius excepcionals, com els de l’entrada a la ciutat dels soldats belgues que lluitaven amb els aliats, que els veterans veuran per primer cop amb llàgrimes als ulls.
 
 
Divendres 7 de novembre 19.00h Teatre Bartrina
 
'Mantenme fuera de tu mirada'
Irene Coll Inglès
Secció MemoriReus. Catalunya. 2014. 6’ VO
Quan una nena o un nen es descobreix i es reconeix en un mirall per primera vegada, s’assabenta que té una forma externa, la seva pròpia imatge. El mateix li passarà a la càmera cinematogràfica quan es trobi davant d’una mirada inesperada o curiosa. Es tornarà un objecte visible i es trobarà davant la seva pròpia forma i veritat. Assaig cinematogràfic amb imatges d’arxiu.
 
'Dalí, l’emperador de l’acció'
Carles Pitarch i Maria Roig
Secció MemoriReus. Catalunya. 2014. 50’ VO
Salvador Dalí va ser convidat a Tarragona l’agost de 1973 per celebrar el bimil·lenari de la ciutat. L’expectació per la seva presència era màxima. Damunt d’un elefant de cartró va 
recorre la ciutat saludant a tothom, com un autèntic rei mag, per acabar fent una “performance” en la que va pintar un quadre que avui llueix a l’Ajuntament de Tarragona. A través de pel·lícules amateurs, gravacions àudio, fotografies i la veu dels testimonis i experts coneixerem més al geni empordanès i descobrirem com es veia l’art més avantguardista en una capital de província sota el règim.
 
 
Divendres 7 de novembre 21.00h Teatre Bartrina
 
'Nelson Mandela, el mite i jo'
ESTRENA INTERNACIONAL
Khalo Matabane
Secció Oficial. Sud-àfrica. 2014. 86’ VOSCat
Quan Nelson Mandela va ser alliberat, el director Khalo Matabane era un adolescent idealista que imaginava un món post-apartheid ple de llibertat, pau i justícia. Els anys han passat, i en una reflexió personal, Matabane indaga sobre el significat de la reconciliació i el perdó, desafiant el llegat de Mandela en un món actual ple de conflictes i desigualtats. Les persones que el van conèixer, pensadors erudits i ciutadans veneran i critican al personatge, icona ara de la pau mundial. Va anar massa lluny Mandela amb la seva política de reconciliació? Pot haver-hi perdó sense justícia? Quin preu ha pagat Sud-àfrica per la seva pau?
 
 
Dissabte 8 de novembre 17.00h Teatre Bartrina
 
Secció MemoriXics:
Charles Chaplin va crear el personatge de la seva vida el 1914. Charlot era un rodamón maldestre i inoportú, però sobretot tendre i encantador. El bombí, el bastó i el bigoti donaven peu a tota una icona del S.XX. Per celebrar els seus 100 anys, Memorimage selecciona una mostra de curts de 1914, l’any on tot va començar:
 
'Charlot, artista de cine'
12min (The Masquerader)
Charlot es prepara per a un rodatge. L'escenògraf li explica quin és el seu paper, però ell es distreu fora del plató amb unes joves actrius i s’oblida entrar en escena. El director, enfadat, el fa fora i li prohibeix tornar. Però Charlot es disfressa de dona per entrar a l'estudi...
 
'Les extraordinàries aventures de la Mabel'
12 min (Mabel's Strange Predicament)
La Mabel es queda tancada fora de l’habitació de l’hotel i es troba amb un ebri Charlot. Una comèdia d’embolics, de portes que s’obren i es tanquen, a les habitacions d’un hotel.

'Charlot, el fals dentista'

12min (Laughing Gas)
Charlot és l’ajudant d’un dentista a una consulta on passaran les més increïbles coses: un pacient tindrà un atac de riure per culpa del gas anestèsic i Charlot traurà per accident la faldilla a una noia. Entre persecucions i malentesos, la consulta es convertirà en un caos on tothom acabarà desmaiat o colpejat.
 
'Charlot, el pastisser'
28min (Dough and Dynamite)
Tot comença amb Charlot treballant com a cambrer en una pastisseria on els cuiners es declararen en vaga. Charlot i el seu amic els hauran de substituir com a pastissers, però els vaguistes posaran dinamita a la massa... amb un resultat explosiu!
 
 
Dissabte 8 de novembre 21.00h Teatre Bartrina
 
'Sobre la marxa'
Jordi Morató
Clausura. Catalunya. 2014. 77’ VO
'Sobre la marxa' és l'òpera prima del jove realitzador Jordi Morató. Una història fascinant sobre un home que va crear una selva al costat de l'autopista. Un home que va aixecar al bosc amb les seves pròpies mans, construccions tant belles com inversemblants. És també la història de com va acabar reduint la seva obra a cendres, per tornar a reconstruir-les, una vegada rere l'altra, durant dècades.
 
 
 
 
 
  • imatge de control 1per1