Foto: 

Addend
Centre d'art ADDEND a la Morera del Montsant

ADDEND, anatomia d'una residència d'artistes al Priorat

Montserrat Cortadellas i Francesc Vidal impulsen aquest centre a la Morera de Montsant
Arnau Martínez
,
16/08/2018
Arts
Trencadors i llibertaris, als anys 90 van crear unes postals provocatives signades com a Fills Putatius de Miró. La Montserrat Cortadellas (Reus, 1958) i el Francesc Vidal (Reus, 1957) han aconseguit el somni de crear un lloc físic des d'on generar força de combustió pel món artístic del Camp de Tarragona. Viuen mitja setmana a Reus i l’altra mitja a la Morera de Montsant, on han creat ADDEND, un centre i residència d'artistes que resisteix el desmantellament cultural que, diuen, ha sofert el territori en els darrers anys. Ella combina la seva tasca docent a les escoles amb la creació i la divulgació artística. Artista visual i plàstica, va encetar la seva tasca artística al començament dels anys vuitanta, període en què va coincidir amb Vidal. Amb ell, un dels artistes més polifacètics de l'escena del territori - comissari, editor, dissenyador - formen un tàndem que, amb més de trenta anys d'activisme a l'esquena, segueix promovent els llaços entre art, comunitat i paisatge.
“Nosaltres treballem amb els artistes que treballen el context, no amb els que vénen a aïllar-se”, subratlla Vidal

A la Morera hi has d'anar expressament i, només arribar-hi, sota el cingle del Montsant, es respira allò que segurament hi buscaven Cortadellas i Vidal: llibertat i paisatge. Travessant el carrer principal del poble, s'arriba a l'església. Si et col·loques d'esquenes, al davant veus una casa que ressalta, plena de colors, de fusta. Només arribar et reben la Montserrat i el Francesc. El 2006 la parella va aventurar-se a engendrar aquest centre de creació artística. Un espai on s’ofereixen recursos, mitjans com publicacions o residències, formació, mediació amb altres agents del territori o difusió i presentacions públiques de les creacions.

Hi arribo quan passen deu minuts de dos quarts de sis de la tarda, amb quatre temes sobre els quals parlar apuntats. Després d'una descoberta guiada de la residència, ens asseiem a una taula de la terrassa que està feta de les fustes que van sobrar de la construcció de l'habitatge. Comencem parlant de la casa i acabem fent-ho d'art, de cultura, d'educació, de vida... Imagino que aquests quatre conceptes són l'essència d'ADDEND. A dos quarts d'onze de la nit torno a travessar el carrer principal per tornar al cotxe i baixar cap a casa. D'aquella petita estada a ADDEND de cinc hores n'ha sortit aquest article i una entrevista al Francesc i a la Montserrat que publicarem la setmana vinent.

  • imatge de control 1per1

La Casa de les Mines de Bellmunt del Priorat, l’inici de tot plegat 
Cal remuntar-se a l’època del tripartit. Des de Cultura van impulsar programes de residència artística a Catalunya. Aquests projectes eren uns establiments especialitzats en acollir estades de creadors i, al mateix temps, recolzar projectes de creació. Amb aquest embrió, van sorgir altres centres arreu del Principat, però gestionats per associacions o per entitats privades.  

Amb aquests exemples, la Montserrat i el Francesc van mantenir contactes amb l’Ajuntament de Bellmunt del Priorat per establir un centre d’art contemporani a la Casa de les Mines de la població. Després d’un any de negociacions i quan semblava que tot estava encarrilat, el mateix consistori va dinamitar el projecte anunciant un hotel de luxe per aquell espai de 2.000 metres quadrats. “L’Ajuntament es va desdir, però tampoc sabem què va passar exactament perquè no ho hem aclarit mai”, valora Francesc Vidal. I per més inri, l’hotel tampoc es va acabar fent. Tot i això, van desenvolupar algunes activitats provisionalment a la Casa. “Després vam tantejar altres ajuntaments, però no va arribar a quallar res”, diu Montserrat Cortadellas.


Montserrat Cortadellas i Francesc Vidal.                                                                           Foto: Arnau Martínez

Produint art amb Priorat Centre d’Art
Després d’aquest malastruc, el fet de tenir una seu estable queda en un segon terme i comencen a voltar per diferents pobles prioratins amb el projecte ‘Priorat Centre d’Art’. Fins el 2013 van organitzar un centenar d’activitats en més d’una trentena d’espais ubicats a la comarca. Van trepitjar espais tan diversos com el Teatre La Pedrera de Capçanes, l’església de Santa Maria de Siurana, el Celler Cooperatiu de Cornudella, els antics rentadors del Masroig o el GR-174 que uneix el Coll de la Teixeta amb Albarca. “Pensàvem que seria un projecte més petit del que va acabar sent”, confessa el Francesc.

L’espai ADDEND de la Morera de Montsant
Amb el final del tripartit, molts projectes de creació artística van deixar de subvencionar-se i amb la necessitat d’un espai de trobada fix, la parella va iniciar la construcció de la casa residència ADDEND a la Morera de Montsant. Un habitatge al mig del poble, als peus del Montsant. L’arquitecte va ser Josep Bunyesc, especialista en cases sostenibles. Tot a la casa té un perquè.

La parella acull artistes durant tot l'any. “Ens interessa que la gent que ve aquí treballi amb l’entorn cultural, econòmic, social, paisatgístic o polític”, indica ell. “Podem assessorar l’artista, posar-lo en contacte amb agents del territori”, afegeix ella. Estan especialitzats en art públic i treballen perquè se’n creï des del Priorat. “Nosaltres treballem amb els artistes que treballen el context, no amb els que vénen a aïllar-se”, subratlla Vidal. El context, però, és molt ampli: des de la fotografia del paisatge fins a un concepte tan ambigu com les fronteres. Aquestes es poden estudiar des d’un aspecte geogràfic, de límit de termes o fins i tot de variants lingüístiques dins la mateixa comarca. 

Priorat en persona, nous horitzons
Ara treballen en el projecte ‘Priorat en persona’, una trobada que organitza anualment el Centre Quim Soler. A través de la literatura i una visita a la comarca, un espai virtual recull l’experiència de diversos escriptors. La Montserrat i el Francesc, però, l’han decantat cap a les arts visuals i audiovisuals. “En el nostre cas el tema estarà més acotat”, indica la Montserrat. A més a més, les visites seran individuals i no de grup com la iniciativa del Centre Quim Soler. “És la mateixa filosofia que ja teníem, però centrant-nos en ajuntar artistes amb agents de la comarca”, afegeix el Francesc, “fem de padrins, de ‘celestinos’”, conclou la Montserrat.

Més informació: 

Web ADDEND

A

També et pot interessar