Foto: 

Arnau Martínez
Mònica Borrell, directora del MNAT

Mònica Borrell: “El MNAT farà un salt qualitatiu perquè hi ha una altra manera de consumir lleure i cultura”

La directora del MNAT treballa amb diversos projectes després d’arribar a Tarragona fa més d'un any
Arnau Martínez
,
31/07/2018
Arts
Aquest any Tarragona celebra la majoria d’edat des que va ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO gràcies al seu conjunt arqueològic de Tàrraco. Després d’uns anys amb diversos projectes patrimonials aturats, ara sembla que es comencen a desencallar. S’ha obert el Teatre romà i el MNAT de la Plaça del Rei s’ha traslladat al Tinglado. Ara, s'ha obert una exposició temporal, ja que el museu s’està reformant i museïtzant de nou i estarà tancat fins al 2021. Amb tots aquests fronts oberts, a Surtdecasa.cat hem parlat amb la directora del MNAT. La Mònica Borrell és arqueòloga i va arribar a Tarragona fa poc més d’un any.
"Volem que el museu doni pas a visitar la ciutat a partir de la cultura material, dels objectes que custodiem. I de la mateixa manera, a la inversa, qui hagi visitat la ciutat, que la reconegui al museu"

- De dirigir el Museu de Gavà, a Tarragona, al capdavant del MNAT. Com ha anat aquest any i escaig de direcció?
Faig una valoració molt positiva personalment i professionalment. Vaig arribar en un moment que hi havia temes que s’havien d’agilitzar i tirar endavant i encara estem en això. Coneixia la ciutat, però no el dia a dia. Tarragona per a molts museòlegs és una ciutat de referència. 

- Aquesta setmana esteu acabant el trasllat del Museu Arqueològic de la Plaça del Rei per reformar-lo. Com avança aquest projecte?
En principi, anem seguint amb tot allò previst. Vam preveure obrir l’exposició al Tinglado el 16 de juny i així va ser. Les col·leccions les volem tenir guardades al magatzem al setembre. A partir d’aquí, el projecte tècnic d’obres del museu segueix endavant amb el Ministeri de Cultura. El Museu Arqueològic és un dels projectes clau; per l’envergadura i també perquè hi ha molta expectativa. 

  • imatge de control 1per1

- Fins al 2021 el Museu estarà instal·lat al Tinglado 4 del Moll de Costa, què s’hi pot veure?
Hem col·locat una exposició de síntesi, de síntesi de Tàrraco i de síntesi del MNAT. El visitant pot fer un recorregut per la història de la Tàrraco romana, des de les guerres púniques fins al final de la romanitat. I entremig, hi ha diversos temes que es van desenvolupant: les pedreres, les vil·les, el comerç o la religió. Queda reflectit el tarannà del museu.

- L’exposició provisional del Tinglado és una mostra del que ha de ser el museu de la Plaça el Rei?
En certa mesura, sí. L’exposició del Tinglado no té res a veure amb el que hi havia al museu. Però quan tornem a la Plaça del Rei, tornarem a donar-li la volta. Per exemple, l’espai no té res a veure. Volem explicar el mateix, però caldrà veure com ho fem. Volem que el museu doni pas a visitar la ciutat a partir de la cultura material, dels objectes que custodiem. I de la mateixa manera, a la inversa, qui hagi visitat la ciutat, que la reconegui al museu. 

- Com serà el nou museu?
Volem parlar de la Tàrraco capital de la província, però al nou museu també parlarem de la Tàrraco de les persones. També aportarem noves peces i nous recursos museogràfics. No serà un museu tecnològic, però sí que volem incloure recursos per facilitar la visita. Els museus som les institucions que custodiem els objectes del passat. El nou museu no serà un parc temàtic ni un centre d’interpretació. Sí que hem d’aconseguir tenir un paper més actiu i interactiu amb la gent. El MNAT farà un salt qualitatiu perquè hi ha una altra manera de consumir lleure i cultura.

- El trasllat del MNAT a la Tabacalera el veus molt lluny?
És un altre termini. El museu confiem tenir-lo en solfa en quatre anys, però anar cap a la Tabacalera jo crec que el període es pot doblar. Ara l’Ajuntament està fent un estudi de pla d’usos, estem en un moment molt previ. Crec que la Tabacalera ha de ser una aposta de ciutat. No és donar resposta al Museu Arqueològic, sinó que s’hi han d’integrar molts aspectes. S’hi poden encabir museus, l’arxiu, una biblioteca... Per tot això s’ha de replantejar tota la zona: els serveis, el barri, i tenir en compte la capa d’ús turístic. El museu s’ha de renovar ara, però la ciutat no ha de renunciar al plantejament de què vol ser en uns anys.

- En aquest projecte s’hauria d’incloure la Necròpolis i el seu museu?
En això estem! Estem treballant per fer una remodelació de la Necròpolis i del seu museu. Com el museu de la Plaça del Rei és de titularitat estatal, però la gestió està transferida a la Generalitat. Quan vaig arribar, la Necròpolis estava aturada i ara és cert que està sobre la taula. 

- És una característica complexa que el titular sigui el Ministeri, però la gestió recaigui sobre la Generalitat?
És una realitat que no té molta lògica. El MNAT és un museu català i s’hauria de fer la transferència total a la Generalitat. Tècnicament cadascú ha de complir les seves obligacions i aquesta és la manera com estem treballant. 

- El Teatre romà s’acaba d’obrir i tens la idea de fer un parc arqueològic.
Al Teatre s’ha fet una primera intervenció que ens permet organitzar visites i ens obliga a donar continuïtat al projecte. En aquest cas treballem amb l’Ajuntament de Tarragona perquè és un projecte de ciutat, com la Tabacalera. És un projecte urbanístic i patrimonial, s’ha de vincular la part alta amb la part baixa i dignificar el barri del Port. Ara el Teatre és un forat i l’hem d’obrir prou perquè deixi de ser-ho. Jo aposto perquè el Teatre sigui un espai públic arqueològic i fer un continu des de les termes de Sant Miquel fins a Caputxins.

- La ciutadania és realment conscient de la delicadesa del patrimoni?
A Tarragona el patrimoni és viu i això ho fa molt complex. Qualsevol intervenció a l’espai públic és delicada. A partir d’aquí, les solucions poden ser més encertades i ens poden agradar més o menys. La gestió és complexa i hem d’agafar més consciència perquè Tarragona té un tresor. 

Exposició 'Tarraco/MNAT'
Permanent
Tarragona
A

També et pot interessar