Gerard Martí: "Quan hi ha Trapezi, Reus canvia i té una llum especial"

La fira del circ centra la primera exposició d'aquest fotògraf que es podrà veure al Despertaferro de Reus
David Fernàndez
,
28/05/2013
Arts
Ja ho té gairebé tot a punt per la seva primera exposició. Volia que en ser la primera, la temàtica de la mostra fos especial i per això va escollir retratar l’edició d’enguany del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya que se celebra a Reus. A aquestes alçades ja només li queda enquadrar alguna fotografia i penjar-les a les parets de la Taverna Despertaferro de Reus. En aquest espai, ‘La llum d’un circ’, que és com s’anomena l’exposició, es podrà veure a partir d’aquest dissabte, 1 de juny, i fins el pròxim dia 18. 
 
Si aneu algun concert o a algun altre esdeveniment cultural és probable que us el trobeu amb la seva càmera de fotos. Reusenc, i de 22 anys, el Gerard Martí Roig és dels joves fotògrafs del Camp que ara intenta obrir-se camí dins el terreny de la fotografia. Aquesta setmana estrena la seva primera exposició i a més l’incorporem com a col·laborador dins la nostra llista de blocaires. En el seu bloc, ‘Instants culturals’, anirà penjant fotos d’espectacles que tenen lloc arreu del Camp de Tarragona. Qui és en Gerard Martí? Coneguem-lo...
 
- Com i quan vas començar a interessar-te pel món de la fotografia?
A mi m’agradava el món de la imatge i vaig estudiar Realització d’Audiovisuals i Espectacles a l’Institut Pere Martell de Tarragona. En aquella època vaig començar a fer vídeos per algun casament, vaig fer les pràctiques a Canal Reus TV i em vaig comprar una càmera de fotos per poder gravar vídeos. Poc a poc em va anar interessant la fotografia i, com que tenia el material, vaig aprofitar per fer fotos en esdeveniments culturals i en una sortida que vam fer al Sàhara amb el grau superior.
 
-I a partir d’aquí?
Després vaig començar a fer fotos d’alguns esdeveniments culturals del Camp de Tarragona. Porto tres anys fent fotos de totes les Barraques de la zona, en concerts de tota mena, en festes majors, en obres de teatre... i també he estat fent fotos per grups a Barcelona; a l’Apolo, a la Razzmatazz i al Coliseum.  
 
- I què li has trobat d'especial al món de la fotografia?
En un món on hi ha tanta gent que fa fotos, el difícil és intentar veure allò que no veuen els altres; això realment és el complicat. Primer potser només n’aprofites una però poc a poc vas fent millors fotos, per mi és com una auto-superació personal. De fotògrafs n’hi ha milers però es tracta de treure els instants clau. Amb una fotografia pots dir moltes coses i ha de servir perquè una persona que en aquell moment no hi és, pugui treure una conclusió del que ha passat.
 
- I què en penses justament de la democratització de la fotografia? Com has deixat entreveure, avui en dia tothom és creu fotògraf...
No es pot evitar de cap manera tal com avança la tecnologia. Per sort però la gent té prou consciència i sap diferenciar qui és fotògraf i qui no. La gent sap que no serà el mateix una foto feta des del mòbil, o de qualsevol manera, que una feta per un professional. Vaja, m’agradaria pensar això.
 
- Perquè el Trapezi per començar i per protagonitzar la teva primera exposició?
Volia que fos una exposició d’alguna cosa especial i que fos de Reus. Llavors vaig començar a mirar el calendari festiu de la ciutat. Hi havia les Barraques, les festes majors, Setmana Santa, la rua de Carnaval... i el Trapezi. Amb el Trapezi podia jugar fent fotos d’espectacles però també tenia la part més social de la fira, que és el públic. A mi m’agraden molt aquestes dues vessants quan faig fotografies i en aquest cas les podia combinar. A Reus quan és Trapezi, la gent surt al carrer, ve gent de fora i es respira un clima diferent.
 
- Ve d’aquí que destaquis la ‘La llum d’un circ’ en el títol de l’exposició?
Sí, justament per això. Quan hi ha Trapezi, Reus canvia i té una llum especial, durant aquells moments la ciutat té una llum diferent. A més, en el terreny tècnic la llum també és imprescindible per un fotògraf, per això he volgut jugar amb aquests dos conceptes.
 
- Per un fotògraf que comença no és fàcil obrir-se camí. Com t’ho fas per intentar avançar com a professional i per donar-te a conèixer?
Li has de posar molta cara, anar a tot arreu amb acreditació o sense, fer moltes coses, moure’t molt i no parar quiet. A partir d’aquí, t’ajudes de les xarxes socials per difondre les teves fotos i de tant en tant t’arriba alguna petita feina. Una cosa et va portant a una altra. Per ara he fet fotos per Bongo Botrako, per la Diada de la Rumba a Barcelona, a Mishima... de moment no em puc queixar.
 
- En què t’agradaria especialitzar-te?
A mi m’agradaria poder viure de la fotografia musical i d’espectacles, però sé que és molt complicat. Per això intentaré alternar-ho amb fotos per encàrrec i amb algun treball que faig per agències de comunicació.
 
- Ara, a més, també et veiem cada cap de setmana fent fotos al Mític de Reus...
Sí, li vaig fer la proposta al Joan del Mític i em va dir que podria començar l’endemà. No és una feina tan artística però també m’agrada i m’ho passo molt bé. A més, coneixes moltíssima gent i això també em va bé.
 
 
Exposició ‘La llum d’un circ’ de Gerard Martí Roig
De l’1 al 18 de juny. 
Taverna Despertaferro de Reus.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar