'L'espectador' de Josep Maria Gort

Foto: 

cedida

"Oh, benvinguts, passeu, passeu..."

L'artista reusenc Josep Maria Gort exposa el quadre 'L'espectador' fins el 5 de gener al Centre de Lectura de Reus
Surtdecasa Camp
,
22/12/2014
Arts
L’artista reusenc Josep Maria Gort ha presentat aquest dilluns una nova exposició força peculiar ja que està formada només per una sola obra. Un oli sobre tela de 163 x 130 cm en el qual l’autor hi ha estat treballant durant més d’un any. En el quadre, ens situem en l’escenari d’un teatre i observem la platea des del punt de vista de l’actor o d’algú que està a punt d’adreçar-se a la concurrència. 
 
Entre el públic, hi trobem les atentes mirades de tota mena de personatges que configuren el particular imaginari de Gort, al més pur estil del ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’ de Jaume Sisa. Un univers propi farcit de reusencs i reusenques però també d’altres il·lustres personatges de totes les èpoques que d’alguna manera o altra han deixat empremta en l’autor.
 
Josep Maria Gort prefereix no explicar massa el contingut de l’obra, ni donar gaires detalls del perquè dels rostres que hi acaben sortint. En un text que acompanya el quadre, el pintor explica que “part dels personatges no són ningú en concret, altres sí. Els inconcrets -alguns, retrats surrealistes- expressen, segons els casos, conceptes com la intel·ligència, l’estupidesa, o el bé i el mal. Hi trobem representades les més variades manifestacions de la condició humana”.
 
D’entre la resta, hi ha cares força conegudes i d’altres que integren l’univers més proper de Gort, per això no és d’estranyar trobar fisonomies força populars a la ciutat de Reus. L’artista assegura que “no explicitaré les identitats ni detallaré què representa cadascú” però sí que desvetlla que “entre les cares reconeixibles hi ha persones amb qui, d’alguna manera, m’hi uneix algun vincle... des d’autors que m’han captivat i compositors que m’han lligat a la transcendència, fins a pintors que m’han inspirat i que han exercit en mi el seu mestratge”. 
 
En definitiva, persones que formen part de l’univers més genuí de Gort “de tota índole, de les èpoques més distants, de carn i ossos o de ficció, i que només podien coincidir en un lloc com aquest”, tal com assenyala el pintor.
 
‘L’espectador’ romandrà exposat del 22 de desembre al 5 de gener a la Sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus, un espai on l’artista ja hi va exposar ‘Cosmogonia Gort’ l’any 2008.
 
 
 
 

Més informació: 

A

També et pot interessar