Foto: 

Miquel Ruiz Avilés
Autoria i propietat del fotògraf

No ens n'oblidem, de Sarajevo

L'exposició del fotoperiodista Miquel Ruiz serà regalada a la ciutat bosniana, on s'exposa fins al 25 d'octubre 
Surtdecasa Girona
,
18/10/2016
Activa't
Una dona, en la solitud d'una sala fosca plena de taüts, s'acomiada del seu ésser estimat. Aquesta imatge crua forma part de les 24 fotografies que Miquel Ruiz va realitzar a Bòsnia i Hercegovina en ple conflicte i durant la postguerra. Una escena punyent que ens arriba a l'ànima i condemna la repressió i violència.

'No ens n'oblidem' és una exposició impulsada per la Diputació de Girona que es podrà veure a Sarajevo fins al 25 d'octubre després d'haver recorregut més d'un any per diferents sales d'exposicions de les comarques gironines. És un treball al llarg de tots aquests anys en diferents campanyes de sensibilització sobre les conseqüències i seqüeles de la guerra. La mostra se centra en la part més important de l'exposició 'Miquel Ruiz Avilés. Una altra manera de captar el món', que fa més d'un any que itinera per diferents sales. Ara, just quan està a punt de finalitzar el seu recorregut, serà regalada a la ciutat de Sarajevo i a l'Associació Mares de Srebrenica per exposar-la en un dels espais més representatius de la ciutat: la biblioteca. Un edifici que també apareix a una de les fotografies, derruïda amb bombes incendiàries a finals de l'agost del 1992. 

Edificis en runes, camps de refugiats, la presència de les forces de pacificació de l'ONU, la vida quotidiana a Sarajevo i el reconeixement de les víctimes del genocidi són algunes de les escenes que el fotògraf ha anat captant amb la seva càmera per deixar constància del que passa al món, documentar la Bòsnia de la postguerra i fer una crida a favor de la solidaritat. Un testimoni de la vivència en primera persona del conflicte dels Balcans.

Miquel Ruiz és un fotoperiodista molt conegut a la demarcació, tant per la seva trajectòria professional com vital, especialment en l'àmbit de la solidaritat i la cooperació, des d'on ha treballat per la pau com a president de l'associació Fotògrafs per la Pau. Com a corresponsal gràfic i fotoperiodista, ha col·laborat amb mitjans com El Periódico de Catalunya, El Mundo, la Vanguardia, El País i l'Avui, i revistes com Lecturas o Interviú. Va viure el conflicte dels Balcans i en va deixar constància gràfica del setge i del després.

L'exposició 'No ens n'oblidem' arriba a la seva ciutat protagonista 21 anys després de la massacre de Srebrenica, el primer cas de genocidi reconegut a Europa després de la Segona Guerra Mundial. Un 11 de juliol i els dies que el van seguir que han quedat enregistrats a les retines dels gironins i gironines que, com Miquel Ruiz, no han volgut oblidar-ho.

A

També et pot interessar