Lluc Queralt amb el QR de la seva obra al Photo KM0.

Foto: 

Cedida
Els participants del projecte Photo Km0, el dia de la inauguració

Photo Km0: una ruta de fotografies al carrer a Tarragona

Rubén Perdomo exposa mensualment l'obra d'un fotògraf a la part alta de la ciutat
Roser Regolf
,
05/02/2020
Arts
En un carrer de la part alta de Tarragona, una fotografia espera a ser descoberta. És part del projecte Photo Km0, una acció artística ideada pel fotògraf i videògraf Rubén Perdomo que des del mes d'agost posa llum sobre el talent local i denuncia la manca d'espais. La proposta, que varia mensualment, es pot visitar en horari comercial a l'exterior de l'Estudi Perdomo de Tarragona - situat al carrer del Vidre, 6 - així com a través de la seva pàgina web.
"S'ha de tenir una mica més d'autoestima i valorar més el talent local"

Des de l'agost del 2019 fins al setembre d'enguany, al carrer del Vidre de Tarragona hi haurà exposada al carrer una de les obres de 12 fotògrafs i fotògrafes que Rubén Perdomo ha escollit. La idea de Photo Km0 neix de treballar personalment amb els creadors tarragonins: "Estic constantment treballant amb fotògrafs i veig que la gent de Tarragona no coneix el talent de la ciutat. I com no hi ha moltes sales ni espais per exposar, vaig decidir utilitzar el meu propi estudi per donar a conèixer els fotògrafs locals", afirmava Perdomo.

Tot i que la idea inicial era instal·lar una fotografia a la finestra de l'estudi, Perdomo va adonar-se'n que no resolia el problema, ja que segons el videògraf, mostrant només una imatge es deixava part del contingut pel camí. Va ser llavors quan va decidir acompanyar les fotografies amb un codi QR. Perdomo afegia que a través del codi es pot veure un audiovisual amb una entrevista feta per ell mateix on es mostra part del treball del fotògraf, però també la seva part més humana. "M'interessa que es conegui la part més humana dels fotògrafs", segueix Perdomo, qui indica també que la intervenció artística té un punt retrospectiu, ja que l'audiovisual explica com els autors exposats van començar en l'ofici i mostra part del seu recorregut. A més, a l'Estudi Perdomo es podrà trobar també una mostra més extensa dels fotògrafs seleccionats.

En el moment de la selecció, Rubén Perdomo va haver de limitar-se a escollir 12 fotògrafs i fotògrafes per poder reduir la mostra a un any de vida. Una selecció en la qual Perdomo afegeix que ha intentat representar de forma heterogènia el talent de la ciutat, és per això que trobem fotògrafs i fotògrafes de diferents edats i estils: "Hi ha fotògrafs d'estil més comercial com Alba Rodríguez; intimista com en Gerard Boyer o en Pep Escoda, tot i que ell té més registres; Cristina Serra que és més austera; Miquel Bernús fa només fotografia analògica. He intentat representar una mica de tot", diu. A banda dels esmentats, en la iniciativa també hi participen Ramon Cornadó, Ram Giner, Verònica Moragas, Nani Nolla, David Oliete, Lluc Queralt i el mateix Rubén Perdomo.

"Des de l'estudi sento tot el que diu la gent. Tal com passen els mesos hi ha més persones que se n'adonen o són sabedores que allí n'hi ha una i se'n parla, que és un dels objectius del projecte", sentencia. Al mateix temps, Perdomo argumentava que és una forma que els fotògrafs locals es coneguin entre ells i creïn sinergies. "Quan fem la presentació, un cop al mes, acudeixen els fotògrafs dels altres mesos i d'altres que no participen del projecte. És un espai petit però si es vol no hi ha limitacions i ells estan encantats", assegura el també fotògraf. Quan s'acaba el mes, les fotografies es poden veure en una exposició conjunta a l'interior de l'Estudi Perdomo, i un cop passats els 12 mesos, es convertirà en una mostra conjunta.

Pel que fa a la continuïtat del projecte, Perdomo afirma que li agradaria seguir treballant, i que fins i tot ja té possibles participants per a una segona edició, tot i que en ser un treball voluntari ofereix certes resistències: "Ho faig tot jo sol i això em suposa unes 40 hores personals que gasto imprimint o produint. Així que de moment durarà un any, després ja veurem".

Rubén Perdomo va iniciar el projecte confiant en el talent tarragoní i sabent que existia, però sap també que no està prou valorat al territori, per això diu que "la fotografia s'hauria de valorar igual que es valora la resta d'art o el patrimoni, de la mateixa manera que s'ha de tenir una mica més d'autoestima i valorar més el talent local". Posa d'exemple un esdeveniment molt conegut que es fa en una ciutat força més petita que Tarragona, el Festival de Fotografia d'Arlès, a França, tot un referent arreu del món. Perdomo es pregunta per què no es pot impulsar una cosa semblant a Tarragona.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Estudio Perdomo Photo Km0

A

També et pot interessar